Inchecken met je pinpas: ideaal voor af-en-toe-OV

Eindelijk heeft NS het licht gezien: sinds enige tijd kun je nu ook inchecken met je pinpas en hoef je geen OV-kaart meer te kopen.

Sinds mijn studententijd reis ik bijna nooit meer met het OV. Niet omdat ik er een uitgesproken hekel aan heb (hoewel er wel áltijd iets lijkt te zijn als ik dan eens de trein neem), maar vooral omdat ik gewoon altijd in the middle of nowhere woon, met belbussen die nooit rijden en geen stations in de buurt. Bovendien vind ik het OV ook best wel aan de prijs; als je geen werkgever hebt die je een kaart geeft, dan tikken reisjes best aan. Het grote nadeel van bijna nooit met het OV gaan was altijd dat mijn OV-kaart dan net verlopen was als ik wél wilde reizen. Kon ik daar weer 7,50 voor betalen. Tegenwoordig kan dat veel makkelijker: je kunt nu gewoon inchecken met je pinpas.

Businesscard

Nu gebied de eerlijkheid mij te zeggen dat ik een paar jaar geleden al een loophole had gevonden, die helaas niet voor iedereen van toepassing is. NS biedt ondernemers namelijk de mogelijkheid om een businesscard aan te vragen. Dan kun je – met de vervoersmiddelen die jij aangeeft – altijd reizen, zonder dat je zo’n OV-kaart hoeft te hebben. Als de kaart verloopt, krijg je automatisch een nieuwe in de bus. Aan het einde van de maand krijg je netjes een factuur van al je reiskosten.

Superhandig voor mij, maar… als ik met het OV reis, is het meestal met mensen die óók geen kaart hebben. En twee keer inchecken met dezelfde pas kan niet. Dan ben je namelijk weer aan het uitchecken.

Best wel onhandig, want als ik bijvoorbeeld met mijn moeder naar Amsterdam ga, daar bij de Arena parkeer voor één euro op voorwaarde dat ik met het OV naar het centrum ga, wil ik m’n moeder natuurlijk niet zwart laten rijden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Inchecken met je pinpas

Daarom ben ik ontzettend blij dat er nu eindelijk een mogelijkheid is om gewoon te kunnen inchecken met je pinpas. Of met je telefoon, als je die daarop hebt staan. Je betaalt hiervoor gewoon hetzelfde als wanneer je met de OV-chipkaart reist, behalve dat je die kaart dus niet meer hoeft te hebben. En het is goedkoper dan een kaartje bij bijvoorbeeld de buschauffeur kopen. Kortingsregelingen zijn op deze manier niet van toepassing, en je kunt er ook geen eersteklaskaartje mee regelen: je betaalt de prijs van een 2e klas kaartje zonder korting.

Hoe werkt inchecken met je pinpas

Dit vond ik dus een beetje een spannende, maar het werkt eigenlijk precies hetzelfde als inchecken: je houdt je kaart of telefoon tegen de paal of het venstertje om in te checken en je pas wordt geregistreerd. Krijg je controle, dan laat je je pinpas zien. De controleur kan die dan scannen om te checken of je inderdaad reist op je pinpas.

Bij het inchecken hoor je één piepje en bij het uitchecken hoor je twee piepjes. Je krijgt bij het uitchecken (in tegenstelling tot met de OV-kaart) niet te zien hoeveel de rit heeft gekost.

Aan het einde van de dag worden je reiskosten bij elkaar opgeteld en uiterlijk de volgende dag van je rekening afgeschreven. Je rekent dus dagelijks af, maar wél in één bedrag. Wil je toch een specificatie, dan kun je je bij MijnNS (voor treinen) of OVpay (voor alle vervoerders) aanmelden.

Dat achteraf betalen is overigens wel een puntje van aandacht: als je rood staat, kun je niet reizen. En sta je in het zwart als je incheckt, maar staat er niets op je rekening als je moet afrekenen, dan kom je op een zogenaamde ‘weigerlijst’ te staan en kun je pas weer reizen met je betaalkaart als je hebt afgerekend.

Je kunt overal inchecken met je betaalkaart

Je hoeft vooraf niets in te stellen om te kunnen inchecken met je betaalkaart. Wel is het belangrijk dat je contactloos betalen hebt ingesteld. Check ook zeker even je limiet daarvoor als je van plan bent heel veel te reizen op een dag.

Heb je een keer per ongeluk ingecheckt, weet dan dat je binnen 60 minuten op hetzelfde station kunt uitchecken. Dan wordt je reis geannuleerd en betaal je niets. Is het daarvoor te laat, dan moet je even contact opnemen met de NS. Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar wél met het niet-uitchecken met de Businesscard en OV-kaart. Daar ben ik altijd heel goed in geholpen.

Vergeten uit te checken met je pinpas in de trein

Ben je vergeten uit te checken met je pinpas in de trein? Dan wordt er een vast bedrag van 20 euro afgeschreven. Dit noemen ze een ‘correctietarief’. Je kunt dit geld 5 dagen na je reis via je reisoverzicht op OVpay.nl terugvragen. Let op: je moet dit wel binnen 60 dagen doen, anders is je kans voorbij. Nog een goede reden om ervoor te zorgen dat je je geldzaken een beetje bijhoudt 😉

Een verademing

Ik vind dit echt een verademing. Als je al weinig reist met het OV, is het zo zuur als je OV-chipkaart nét verlopen is en je dan weer 7,50 moet neertellen voor een nieuwe. En dat je dan ook zit met tegoed, waar je ook áltijd van overhoudt, omdat het niet vanzelf opkomt. Zo is het veel laagdrempeliger om even het OV te pakken. Bovendien werkt dit niet alleen met Nederlandse betaalpassen; toen ik vorige zomer in Amsterdam was met een vriendin uit België, kon zij ook gewoon op die manier in- en uitchecken. Veel handiger!

Ik vind het dus een enorme verbetering, die me ook nog eens geld bespaart. Wat vind jij?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Vreselijk. Het is mij nu al een paar keer overkomen dat er voor dezelfde ritten verschillende bedragen werden berekent . En dat op dezelfde dag . En dan euro,s verschil . Ook vind ik het heel erg vervelend dat het soms wel tien dagen duurt voor dat het afgeschreven is. Ik werk met een week budget en wil graag overzicht houden.
  Op de ov kaart koos ik om per maand zo veel op te laden.
  Mocht ik mijn ov kaart kwijt raken of dat tie gejat word dan kan ik nog verder met mijn pinpas en nog een bakje koffie kopen of zo. Is de pinpas weg en de kans dat die gejat word is dan natuurlijk ook groter dan sta ik met niks.
  Nu vind ik dat een slimme meid altijd op haar toekomst voor bereid is en heb altijd wel wat cash geld ergens verstopt in een mapje. Onder een schoenzool kan ook 😏 zodat ik dan aan iemand zou kunnen vragen voor mij een kaartje te pinnen . Dat gaat er ook uit. En idd dan kan iemand niet voor mij ook inchecken. De slimme meid heeft in dat verstopte mapje ook wat telefoonnummers. Mocht ook de phone gejat worden of verloren of te water. Kan ik altijd nog ergens vragen of ik mensen mag bellen.
  Waarschuwing aan ouders van jonge meisjes en vrouwen zelf natuurlijk ook. Zorg altijd dat je voorbereid bent om weg te kunnen komen. Genoeg geld ergens. En de telefoonnummers . Zodat je/ ze niet op een plek moet blijven hangen ,afhankelijk bent om er weg te komen als de situatie ” wat oncomfortabel ” aan gaat voelen. Desnoods de tas / rugzak dan maar achterlaten.
  Dat is dus ook een van de redenen dat ik niet blij ben dat die kaart weg gaat. Zo.n opgeladen ding is altijd wel in een vakje van een jasje of zo te verstoppen. En kun je desnoods een andere vrouw waar van je ziet dat zij haar niet in een ” comfortabele ” situatie bevind in de handen drukken. Of bij gewoon auto pech op een rare plek het ov pakken.

  1. Oei, dat is weer minder zeg. Ik kan me voorstellen dat dat lastig plannen is met je budget! Slim trouwens, dat verstopte mapje! Ik ben wel even heel benieuwd hoe je dat onder je schoenzool doet. Dan niet onder de onderkant van je schoen neem ik aan?

 2. Maar in een lege lippenstift koker of een uitgehold kapot zaklampje of een holle sleutel hanger kan ook .
  Of in een ergens geheim gemaakt zakje in een jas. Maar dan moet je overhevelen als je er verschillende draagt. In mijn beha vond ik niet een succes. Wappert dat weg met omkleden. Maar voor een avondje uit of de stad in kan dat wel. Voorkomt impuls aankopen 😏. Ga daar niet in staan grabbelen. Ook niet mijn schoen staan fileren. En dan cash met een zweet meur briefje betalen 🥴

 3. Voor mij is die bankpas niet handig! Met mijn OV-chip krijg is als oudere in de bus korting. Dat is niet zo als ik de bankpas gebruik, want daar staat niet op dat ik van 1952 ben. Daarnaast heb ik op mijn OV-chip een kortingsabonnement staan voor de drie noordelijke provincies. Dat levert nog een keer 40% korting op in de bus en de arrivatreinen.
  Als ik bijvoorbeeld met de bus van mijn huis in Groningen naar Drachten reis, dan kost dat mij met mijn OV kaart met abonnement €3,65 en met de bankpas €9,23.

  1. Ja, dat is nog wel een dingetje. Niets van korting werkt via de bankpas. Tegelijkertijd vind ik dat ook wel weer een goede, want ik zou persoonlijk niet willen dat mijn bankpas ook weer gekoppeld is aan allerlei persoonlijke informatie. Dan zou ik liever de optie hebben om een ‘gewone’ NS-kaart te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.