Treintip

Persoonlijk reis ik het liefst met de auto. Ik woon op het platteland en het openbaar vervoer is hier niet super. Voor ik eenmaal bij een beetje een groot station ben, ben ik tenminste een uur verder. Als ik alsnog naar het plaatselijke station ga met de auto, anders kun je er zo wel een half uur tot drie kwartier bij tellen.

Toch ben ik de laatste tijd al een paar keer met de trein gegaan. Waarom? Omdat het gewoon heel voordelig was. Je hebt in die spoordeelwinkel tegenwoordig namelijk heel veel van die daguitjes, waarbij je een onbeperkt treinkaartje combineert met bijvoorbeeld een etentje. Zo ging ik al een keer voor €20 heen en weer naar Amsterdam, mét gratis lunch bij de Bijenkorf en deed ik hetzelfde een keer voor €34, maar dan zonder lunch en met driegangendiner bij Humphreys (normaal kost dat ongeveer €26).

Als je alleen of met z’n tweeën gaat, dan kun je daar bijna niet voor rijden. Ik rijd vrij zuinig, maar zal aan benzine toch al snel €20-€25 verrijden. Tel daar parkeren en dus eten bij op en je komt al snel hoger uit. En dan heb ik het nog niet eens over afschrijving, kans op een boete, enzovoorts.

Hoewel mijn auto favoriet blijft voor moeilijker te bereiken dingen, vind ik het voor een bezoekje aan een grote stad wel ideaal en zou ik er ook zeker weer gebruik van maken, als er een beetje een aantrekkelijke deal is. Dit bevalt me dan toch beter dan bv zo’n treinkaartje van het KV (hoewel dat dan natuurlijk ook is omdat ik – als ik ga – voor de gezelligheid met familie of een vriendin ga, iets waarbij sowieso dan altijd gegeten wordt, omdat het een echt dagje is).

Kopen jullie wel eens zo’n combi? En wat is jullie favoriete manier om van A naar B te komen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Afgelopen weekend met treinkaartje Kruidvat. Ik nam dit keer de tram. Achteraf had ik die 7 km vanaf CS naar Rijksmuseum beter kunnen lopen. Het OV in A'dam is behoorlijk aan de prijs.
  Ik vroeg me af of toch niet beter met mijn voordelige Toyota Aygo had kunnen gaan (1:23 km) en de parkeergarage voor een paar uur bij parkeergarage Rijksmuseum had kunnen parkeren.

 2. Ik heb geen auto dus als ik ergens heen ga, ga ik sowieso met de trein, ik woon maar op 5 minuten lopen van een station.

  Ik heb echter nog nooit een dergelijk actie treinkaartje gekocht. Voor woon-werk verkeer zit ik al iedere dag in de trein en heb hiervoor een Traject Vrij abonnement. Hiermee heb ik (maar ook een medereiziger) in de daluren en het hele weekend 40% korting. Afhankelijk van waar ik heen ga scheelt het dan vaak niet zoveel als met zo’n voordeelkaartje. Zo’n voordeelkaartje moet je al vantevoren aanschaffen en wanneer het een e-ticket is moet je ook al de datum aangeven. Wanneer je dan uiteindelijk niet gaat reizen kun je niet of maar heel moeilijk je geld weer terugkrijgen.
  Ook komt het wel eens voor dat ik op het laatste moment beslis of ik ga en wanneer (soms weersafhankelijk). Zo besloot ik afgelopen zomer maar een half uur vantevoren om naar een gratis concert op de veluwe te gaan. Met een Kruidvat kaart zou ik maar 2 of 3 euro goedkoper uit zijn geweest maar die had ik dan wel al ruim vantevoren moeten kopen terwijl ik niet zeker zou weten of ik zou gaan.

  1. Dan heb je idd al flinke korting! Nu had ik normaal gesproken 2x €18 betaald (heen en terug) en dan ben ik al drie haltes later opgestapt dan kon. Dus waarschijnlijk was een kaartje vanaf mijn 'thuisstation' zeker minimaal €21 geweest, keer twee.

   Van die KV-kaartjes vind ik idd ook het nadeel dat je ze dan al hebt liggen. De online kaartjes kun je wel ook gewoon op de dag zelf kopen, direct verzilveren en printen. Maar het is idd wel zo dat je dan dus ook moet gaan, anders ben je ze kwijt!

  2. En voor die online kaartjes moet je een printer hebben (die van mij doet het al een tijdje niet meer). Ik kan ze dan wel op werk uitprinten, maar dan heb je weer het probleem dat wanneer je niet gaat je je geld kwijt bent. Dan betaal ik maar wat meer maar ben vrij om te gaan wanneer het uitkomt. En zo vaak ga ik nu ook weer niet weg met de trein, afgezien van naar werk.

  3. Dat is wél irritant ja! Mijn printer had er namelijk ook even geen zin in. Gelukkig kon m'n medereiziger ze printen, maar dan zit je anders wel mooi even. En als je toch al flinke korting krijgt, zoals jij, dan zijn de voordelen natuurlijk sowieso al wat minder.

 3. Het liefst reis ik per fiets en als het met de fiets niet aan te rijden is (afstanden tot 30 km enkele reis doe ik met de fiets), alles daarboven neem ik de trein of ander ov maar liefst neem ik dan de trein.
  Ik kijk ook geregeld op spoordeelwinkel, je kan daar overigens ook een leuke vakantie boeken naar bv Oostenrijk of Zwitserland.

  Groetjes Sas

 4. Ga ik van Zuid-Holland naar Zeeland, dan vind ik het eigenlijk heerlijk om de trein te pakken, de kosten zijn dan nagenoeg gelijk. Gaan we samen, dan zou een autorit goedkoper uitvallen.

  Een combi zoals jij beschrijft heb ik nog niet eerder gedaan, maar klinkt wel aantrekkelijk. Dank voor je tip!

  1. Graag gedaan 🙂 En het ligt er inderdaad aan waar je heen gaat. Als je ook nog in een grote stad zou moeten parkeren én die stad ligt op een flinke afstand, kan zo'n treinactie ook met twee personen vaak nog gunstig zijn. Zeker als je dan ook nog een lunch ofzo erbij hebt. Zelfs in een 'gewoon' tentje ben je daar toch al snel €8-€10 pp aan kwijt.

 5. Ik heb nog een "oude" daluren kaart waarmee ik vanaf 9.00 uur 's morgens de hele dag met 40% korting reis.
  Samen met mijn vouwfiets (die gratis mee mag)reis ik op een voordelige manier door NL. Ideaal voor stedentrips!

 6. Ik mag graag met de trein reizen. Heerlijk, geen stress, rustig zitten, fijn naar buiten kijken. Uiteraard als ik met de trein reis heb ik geen haast. Trein gemist…. ik neem de volgende wel. Vooral de goedkope treinkaartjes zijn favoriet.

  1. Ja, dat is ook wel een beetje mijn ervaring; je moet het doen als je geen haast hebt. Ik kom heel graag op tijd en ben ook al een paar keer met de trein naar een afspraak geweest, waarbij ik dan met vertraging te maken kreeg. Dat is dan echt alles behalve rustig!

 7. Ik ga nooit met het OV. Ik heb daar niet voldoende energie voor en moet er al helemaal niet aan denken als ik zou moeten staan of als er sprake is van vertraging.
  Ik ga in mijn woonplaats bijna altijd op de fiets of lopend. En anders gaan we met de auto. Ik rijd geen auto (te inspannend) maar zit er graag naast. Hoewel we tegenwoordig zeker anderhalf uur moeten rijden naar familie en ook dat kost me veel energie.
  Qua reiskosten is het bij ons niet zo duur omdat we een dieselauto hebben.

  1. Dat scheelt weer dan! Ik rijd met hybride ook redelijk voordelig. Plus dat mijn auto zakelijk is en ik bijtelling betaal, dus qua brandstof zijn het zakelijke kosten en betaalt de BD ook nog een beetje mee. Als ik nooit extra zou rijden, zou het een beetje zonde zijn van de bijtelling.

 8. Ik heb geen auto en geen rijbewijs, en ik woon ook op het platteland. En niemand snapt hoe ik dat kan zonder auto en rijbewijs hahah. Ik heb nu een goede fiets gekocht met een bak voorop en fietstassen achterop. Het is 7 kilometer naar mijn geboortestad waar ik zwem, en ook eens een boodschapje kan doen. Daar is een bio winkel en dergelijke. Dan kan ik ook met de bus, en de trein is op 4 km afstand een station dan. Ik kan mij prima redden al heeft mijn man wel een auto. En dat is wel heel fijn. Onze kinderen sporten en dan moet hij regelmatig rijden. En ook de grote boodschappen. Zwemmen doet onze jongste ook in de naburige stad. Daar kan ik met hem met de bus naar toe, maar nu kan ik ook met hem op de fiets omdat hij prima achterop kan.

  1. o ja mijn man heeft een auto van de zaak en wij hoeven de diesel niet te betalen dus dan is het altijd het goedkoopst om met de auto te gaan voor mijn man dan en ons gezin als wij bijvoorbeeld een keer naar Groningen gaan.

  2. Dat scheelt op zich natuurlijk wel, dan is er wel eventueel een auto. Ik zou overigens niet graag zonder rijbewijs willen! Ook niet zonder auto trouwens. Maar hier is het station op 11 km afstand, rijdt alleen een belbus en mijn familie woont ook allemaal afgelegen, dus ook daarvoor zou ik dan nog een paar km per keer moeten lopen, voor ik van een halte of station bij hun huis ben. Dus ja, onmogelijk is het niet, maar volgens mij kost het een fortuin dan en erg praktisch is het al helemaal niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.