Valkuil: ‘druppel op de gloeiende plaat’-idee

In het linkerrijtje kun je een aantal valkuilen lezen, die mij er regelmatig van weerhouden om het meest verstandige te doen. Eerder vertelde ik al meer over het dingen kopen voor goede voornemens. Vandaag is het ‘druppel op de gloeiende plaat’-idee aan de beurt.

Ik ben er heilig van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen. Een beetje is immers iets, terwijl niets gewoon niets is. Maar sommige kleine beetjes verzamelen blijkt in de praktijk best heel lastig te zijn. Ik noem even een paar voorbeelden:
– De deur overal achter je gat dicht doen, omdat je nu eenmaal niet voor de mussen stookt (of de warmte die er is binnen wilt houden, want stoken doen we nog niet)
– Laatste restjes in verpakkingen opmaken en/of die verpakkingen uit de koelkast halen, zodat de koelkast geen onnodige producten hoeft te koelen
– Daadwerkelijk stortingen doen op je hypotheek, ook als het minimumbedrag bijvoorbeeld €300 is en je hypotheek zelf €300.000 (1000 termijnen, 83 jaar… tenminste, zo kun je het zien. In werkelijkheid gaat het natuurlijk anders!)
– Aangebroken etenswaren in een trommeltje of zakje doen, of gewoon goed dichtmaken, zodat ze niet na een paar dagen droog of taai weggegooid hoeven te worden
– Wachten met de was tot ‘s avonds laat of weekenden
– Droogmolen gebruiken, ook als de dag wat minder mooi is (mijn moeder wachtte gewoon tot er een moment van zon was, desnoods hing ze het twee keer op)

Het zijn zomaar een paar dingetjes die hier nog regelmatig ‘fout’ gaan. De gevolgen zijn echter gewoon echt zonde. Zo heb ik laatst de over-datum-spullen en dingen die, vanwege niet netjes bewaren, niet meer eetbaar waren weggegooid. Als er 100 dingen in de kast stonden, dan zijn er nu 90 weg. Ons voorschot gaat langzaam maar zeker – hoop ik – weer omlaag, maar hangt wel grotendeels op aan ons gasverbruik, dat straks natuurlijk weer omhoog gaat. Als we tijdens perioden van lage hypotheeklasten wat meer gespaard hadden, had het sommetje er nu heel uitgezien. Kortom, ik was gewoon liever veel eerder met consuminderen begonnen.

Maar ‘lieverkoekjes worden niet gebakken’, zo zei mijn oma altijd en dat is waar. Wat we altijd deden, kunnen we niet meer veranderen. Maar we kunnen wel elke dag weer opnieuw proberen om onszelf wél bovenstaande goede gewoontes aan te leren. En dat is wel een heel fijn idee, want dan komt zo’n droom van minder werken dankzij een afbetaald huis toch elke dag weer een beetje dichterbij.

En voor wat betreft die druppeltjes; een grote plens bestaat ook uit talloze druppeltjes. Dat kreng moet toch een keer afkoelen!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Meer grip op je financiën met de Financiële Strategie-planner

Dromen en realistisch dromen
Bijzondere bespaartips


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. Misschien moet je dan even bij de schrijver van dat boek aankloppen, want dit blogje is al uit 2010, terwijl Hypotheekvrij! pas in 2012 geschreven is. Dus als er iemand plagiaat zou plegen, dan ben ik dat in ieder geval niet.

 1. Het is inderdaad nooit te laat om te veranderen 🙂
  Het komt wel goed, ik zie soms ook het bos door
  de bomen niet meer, maar voel toch dat ik begin
  te veranderen : ik denk twee keer na voor ik
  iets koop de laatste tijd…heb ik het echt
  nodig? kan ik het ergens anders goedkoper vinden,
  of heb ik iets dat er voor kan gebruikt worden
  enz enz…
  als je je al bewust wordt van die dingen is
  het vast een goed begin.
  liefs

 2. Leren besparen is langdurig proces vind ik. Er zijn wel goede gewoonten al ontstaan, maar soms ben ik te lui of gemakzuchtig. Kijk nu maar: hadden we wat meer gespaard dit jaar, zaten we nu niet op de blaren… Ach ja, komt goed hoor. Weer een wijze les geleerd en nog meer gemotiveerd om die buffer nu echt bij elkaar te sprokkelen!

 3. @Buffertje en verg(r)eetmenietje: dat is precies ook mijn ervaring! Wel heel prettig om te lezen dat ik niet de enige ben waar het niet allemaal in één keer goed gaat. Het (meer) bewust zijn scheelt in ieder geval al, want als je er niet bij stil staat, dan vliegt je geld zó weg, en je huis zó vol!

 4. Mooi gezegd om elke dag weer opnieuw te beginnen. Wat geweest is is geweest.Nu naar de toekomst kijken. Je kunt niet van je fouten leren, als je ze niet maakt.

  Lieve groetjes Puk

 5. Dat van die koelkast klopt niet helemaal. Een koelkast is eht zuinigst als hij vol zit, bij een bijna lege koelkast moet hij veel moeite doen om warmte aan de lucht te onttrekken. Een gevulde koelkas houdt met al die gekoelde vloeistoffen en etenswaren zichzelf gemakkelijker op temperatuur.

  1. ditis een profesionele gedachte,heel veel dingen en zaken kunnen nu veel beter ,,opgelost worden" half bakken kun je heel lang vohouden ook de zin en onzin van reclame op t.v. zonde van de tijd ik vind soms de t.v. een bewegende schemerlamp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback