Bijzondere bespaartips

Inmiddels heb ik bijna alle bespaar- en consuminderboeken die ik van de bieb geleend had, uit en ik kwam tot de ontdekking dat ik een aantal tips toch nog niet teruggelezen had. Ze variëren van ‘best slim’ tot ‘da’s wel heel vrekkerig!’, maar je kunt altijd zelf kijken wat je het beste past:

– Water dat zich in het reservoir van de condensdroger verzamelt kun je via het zeepbakje weer teruggooien in de wasmachine. De wasmachine hoeft dan minder water op te pompen.
– Thee is gezond en goedkoop, maar alleen gekookt water is nóg goedkoper en gezonder.
– Zet op winteravonden de verwarming eens niet aan, maar verlicht en verwarm je huis met waxinelichtjes en ga lekker onder een dekentje een boek lezen of tv kijken – je hebt het zelf zo warm en de kamer warmt ook nog een aantal graden op. Als je de deuren goed dichthoudt én een beetje geïsoleerd hebt, dan merk je hier de volgende dag ook nog wat van.
– Koop vlees in grootverpakkingen en verdeel alles direct na thuiskomst in voor jou geschikte porties. Verpakken in kleine boterhamzakjes en in de vriezer. Maak van gehakt ook extra kleine porties, bijvoorbeeld voor soepballen of een gerecht waar wel gehakt in moet, maar waarvan toch niemand merkt of er 100 gram of 300 gram in zit.
– Voor ovenschotels (die niet binnen 15 minuten klaar zijn) kun je de oven al tien minuten van tevoren uitzetten. Laat de schotel staan en alles gaart vanzelf door.

Heb jij ook nog goede tips die je niet in elk standaardwerk over besparen en consuminderen tegen komt? Laat het hieronder weten!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik ben een type, die zo laat mogelijk het licht aandoet en ook lang wacht met de verwarming aanzetten. Maar Pukman deelt die mening niet en dan word het wel eens moeilijk. Maar nu zegt hij plagerig: Mag het licht aan? Ik zie het toetsenbord niet meer! hhahaha, nou vooruit, zeg ik dan.Ik zit graag in het donker. Fijne zondag.

  Liefs Puk

 2. Ik loop hier tijdens het koken constant rond met
  water 🙂 Het water waar ik mijn groenten in was
  geef ik aan de planten, het kokend water giet
  ik op het onkruid buiten (dan verdwijnt het de
  volgende dag helemaal)
  als de planten genoeg water hebben gehad giet ik
  het water gewoon buiten weg, ik geef het terug
  aan de natuur.
  Restjes wijn vries ik in in ijsblokvormpjes, kan
  je gemakkelijk gebruiken in een gerechtje waar
  wat wijn in moet.
  ach er zijn zoveel tips…ik kom er nu even niet op maar als ik er nog aan enkele denk, zal ik
  ze nog even komen neerschrijven 🙂
  liefs en bedankt voor de tips

 3. @ Puk: dat komt me bekend voor! De verwarming gaat hier helemaal niet aan (tenminste, nu nog niet, gewoon een trui of dekentje pakken) en licht inderdaad zo laat mogelijk. Ook omdat ik eerder vaak geen zin heb om op te staan 😉

  @ Verg(r)eetmenietje: bedankt voor de tips! Die van de wijnijsblokjes is een goede; wij krijgen wijn nooit op en het weggooien vind ik altijd weer zonde, ook al lust ik het zelf eigenlijk niet… (dan is het bijvoorbeeld over van een verjaardag)

 4. Misschien kun je het water uit de condensdroger niet opwarmen en dan zonder theezakje drinken…;-) Dat is nog goedkoper. Begrijp me niet verkeerd ik ben echt een voorstander van consuminderen, maar warm water zonder theezakje gaat me echt te ver. :-)En dan vragen we ons af waarom sommige mensen ons vrekken noemen…

 5. Hoi Ineke,

  Dat lukt niet, daar zit namelijk wel wat zeep in 😉 Ik begrijp je reactie op de 'thee' wel, maar ik vind de andere voordelen veel belangrijker dan die drie cent die je ermee bespaart: het is veel gezonder, houdt je stofwisseling op gang, het vult goed én je tanden verkleuren minder. Als je bijna alleen maar thee drinkt, dan gaat dat laatste echt heel hard en dat krijg je met geen enkele whiteningtandpasta meer goed… (En ja, je hebt ook thee die je tanden niet laat verkleuren, maar die vind ik niet echt lekker)

 6. Tja, alleen jammer dat alleen warm water zo vies is.;-) Ik drink alleen rooibos met en zonder smaakjes en heb geen last van aanslag. Maar ja je moet het inderdaad wel lusten natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.