Geldvalkuil: ‘druppel op de gloeiende plaat’-idee

Geldvalkuil: het druppel op een gloeiende plaat-idee

Soms kun je het zo mooi bedenken. Maar die uitvoering… Hypotheek aflossen, spaarpotjes vullen, consuminderen, opruimen, niets meer kopen. Het zijn allemaal dingen die ik belangrijk vind, en soms ook zelfs leuk. Maar om nu te zeggen dat ik ze wat dat betreft altijd helemaal op een rijtje heb… Nee. En dat komt door bepaalde valkuilen. Eerder besprak ik al de geldvalkuil van dingen kopen voor goede voornemens en vandaag pakken we er nog eentje op: het ‘druppel op de gloeiende plaat’-idee.

Kleine beetjes helpen

Over het algemeen geloof ik in ‘kleine beetjes’. Alle kleine beetjes helpen. Want ‘een beetje’ is iets. En niets is niets. Bovendien maken een heleboel kleine beetjes natuurlijk uiteindelijk een ‘grote’. Maar: in de praktijk kan het soms best lastig zijn om heel veel kleine beetjes te verzamelen én de moed er een beetje in te houden om door te gaan.

Wat voorbeelden:

De deur overal achter je dicht doen, omdat je nu eenmaal niet voor de mussen stookt. Of niet stookt en de warmte die er is binnen wilt houden. Hier sluiten we dan de kat op en is het dus kiezen tussen twee kwaden: de deur op een kier laten staan (die hij met z’n kleine lijf toch helemaal open weet te zetten) of ineens verrast worden door zo’n onwelriekende flatsj.

De laatste restjes in verpakkingen opmaken en/of die verpakkingen uit de koelkast halen, zodat deze geen producten hoeft te koelen die eigenlijk toch niet meer gebruikt worden. Hoewel ik mijn best doe, is dit huishouden nog niet helemaal vrij van voedselverspilling.

Daadwerkelijk stortingen doen op je hypotheek, ook als het minimumbedrag bijvoorbeeld 300 euro is en je hypotheek zelf 300.000 euro (1000 termijnen, 83 jaar… tenminste, zo kun je het zien. In werkelijkheid gaat het natuurlijk anders!)

Aangebroken etenswaren in een trommeltje of zakje doen, of gewoon goed dichtmaken, zodat ze niet na een paar dagen droog of taai weggegooid hoeven te worden

Wachten met de was tot ’s avonds laat of weekenden

Droogmolen gebruiken, ook als de dag wat minder mooi is (mijn moeder wachtte gewoon tot er een moment van zon was, desnoods hing ze het twee keer op)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zonde

Het zijn van die kleine dingetjes, maar als je ze niet doet, is het toch zonde. De verspilling van voedsel, van energie, te veel betaalde rente, enzovoorts.

Dat merk ik vooral wel in die laatste categorie. Op momenten dat je lage lasten hebt, denk je er soms helemaal niet aan om extra te sparen om die lasten nóg lager te krijgen. Maar als je dan op een gegeven moment verhuist en hogere ‘basislasten’ krijgt, dan is die ruimte er niet meer. En dan komt het gevoel: had ik maar…

Maar goed, mijn oma zei altijd: ‘lieverkoekjes worden niet gebakken’. En dat is helemaal waar. Wat je eerder gedaan hebt, kun je niet meer veranderen. Maar je kunt wél elke dag weer opnieuw proberen om jezelf bepaalde goede gewoontes aan te leren. En dat is best een heel fijn idee. Want dan komt zo’n droom van minder werken dankzij een afbetaald huis toch elke dag weer een klein beetje dichterbij.

En voor wat betreft die druppeltjes; een grote plens bestaat ook uit talloze druppeltjes. Dat kreng moet toch een keer afkoelen!

Wat is bij jou een geldvalkuil; waar laat jij de boel nog wel eens versloffen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Het is soms ook net alsof je eerst moet wakker worden, w.b. consuminderen! Ik begin me ook pas nu echt bewust te worden.

  Goed van je moeder trouwens, om de was zelfs twee keer op te hangen!

  1. Misschien moet je dan even bij de schrijver van dat boek aankloppen, want dit blogje is al uit 2010, terwijl Hypotheekvrij! pas in 2012 geschreven is. Dus als er iemand plagiaat zou plegen, dan ben ik dat in ieder geval niet.

 2. Het is inderdaad nooit te laat om te veranderen 🙂
  Het komt wel goed, ik zie soms ook het bos door
  de bomen niet meer, maar voel toch dat ik begin
  te veranderen : ik denk twee keer na voor ik
  iets koop de laatste tijd…heb ik het echt
  nodig? kan ik het ergens anders goedkoper vinden,
  of heb ik iets dat er voor kan gebruikt worden
  enz enz…
  als je je al bewust wordt van die dingen is
  het vast een goed begin.
  liefs

 3. Leren besparen is langdurig proces vind ik. Er zijn wel goede gewoonten al ontstaan, maar soms ben ik te lui of gemakzuchtig. Kijk nu maar: hadden we wat meer gespaard dit jaar, zaten we nu niet op de blaren… Ach ja, komt goed hoor. Weer een wijze les geleerd en nog meer gemotiveerd om die buffer nu echt bij elkaar te sprokkelen!

 4. @Buffertje en verg(r)eetmenietje: dat is precies ook mijn ervaring! Wel heel prettig om te lezen dat ik niet de enige ben waar het niet allemaal in één keer goed gaat. Het (meer) bewust zijn scheelt in ieder geval al, want als je er niet bij stil staat, dan vliegt je geld zó weg, en je huis zó vol!

 5. Mooi gezegd om elke dag weer opnieuw te beginnen. Wat geweest is is geweest.Nu naar de toekomst kijken. Je kunt niet van je fouten leren, als je ze niet maakt.

  Lieve groetjes Puk

 6. Dat van die koelkast klopt niet helemaal. Een koelkast is eht zuinigst als hij vol zit, bij een bijna lege koelkast moet hij veel moeite doen om warmte aan de lucht te onttrekken. Een gevulde koelkas houdt met al die gekoelde vloeistoffen en etenswaren zichzelf gemakkelijker op temperatuur.

  1. ditis een profesionele gedachte,heel veel dingen en zaken kunnen nu veel beter ,,opgelost worden" half bakken kun je heel lang vohouden ook de zin en onzin van reclame op t.v. zonde van de tijd ik vind soms de t.v. een bewegende schemerlamp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.