Dromen en realistisch dromen

Je leeft maar een keerHet is onvermijdelijk: als je consumindert, ben je veel meer met geld bezig. En met elke stap die je spaarrekening groeit (of krimpt) veranderen je toekomstdromen een beetje. Tenminste, dat is bij mij zo. De grote lijnen blijven altijd hetzelfde: het liefst zou ik zo snel mogelijk de hypotheek afbetaald hebben en/of financieel onafhankelijk zijn. Vrijheid is dan het belangrijkst: niet meer werken voor een baas of bank als dat niet nodig is. Meer tijd thuis doorbrengen, enzovoorts.

Het kan echter goed zijn om ook eens realistisch te kijken naar die dromen. Blogs lezen werkt namelijk inspirerend, maar je ziet er niet altijd aan af hoeveel andere mensen doen of laten voor het bereiken van hun doel. Bovendien is mijn situatie ongetwijfeld weer anders dan de situatie van elk van jullie.

Als ik realistisch kijk, dan moet het voor mij mogelijk zijn om vroegtijdig de hypotheek af te betalen. Daar zal ik – zoals het er nu naar uit ziet – echter nog makkelijk zo’n 15 jaar voor nodig hebben. En dan houd ik geen rekening met eventuele kinderen, kosten aan verbouwingsplannen of gewoon onderhoud, een andere auto die misschien eens ‘nodig’ is, gewone stomme tegenvallers of mooie vakanties. Aan de andere kant houd ik ook geen rekening met meevallers of stijging in inkomen.

Wat ik hier nu mee wil zeggen? Dat dromen van grote dingen helemaal niet verkeerd is, maar dat een realitycheck je soms wel kan helpen om je dromen en je mogelijkheden wat in perspectief te plaatsen. Als je dat niet doet, kan het soms tegenvallen hoe lang je doet over het bereiken van je dromen, terwijl het doorzetten juist laat zien dat het écht zo is dat alle kleine beetjes werken!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik heb de reality-check ook gedaan: we hebben een inkomen van zo'n 30.000 euro. Dan mag je 33 jaar lang geen cent uitgeven om na je zestigste 'financieel onafhankelijk' te zijn. En dat met een koophuis en een kind. Mwah. Niet reëel. Ook de kans dat ons inkomen verviervoudigd is niet reëel. Niet met een gewone baan op MBO-niveau. Maar de zekerheid van werken in loondienst zullen we niet inruilen voor bijvoorbeeld een eigen zaak. Wij zijn nu eenmaal geen ondernemers-types en alle risico's voor eigen rekening nemen (inclusief periodes van weinig inkomsten) zien we niet zitten. Dat doe ik ons kind niet aan. Het is allemaal al lastig genoeg met een vast inkomen.

  2. Ik weet niet beter, maar als ik niet een ondernemerstype was, dan zou ik er ook niet aan beginnen, zeker niet met een kind. Wat voor mij overigens wel hielp om het tenminste een beetje positief te houden is te bedenken dat elke euro inleg in de hypotheek ongeveer 2 euro van de hypotheek afhaalt. Als ik onze hele hypotheekpost van de vastenlastenrekening af zou halen, zouden we met €1500 in de maand meer dan genoeg geld hebben om rond te komen. Natuurlijk kun je dan geen gekke dingen gaan doen, maar €1500 in de maand uit freelance inkomsten, een partner die misschien nog een dag of twee werkt, rendement over spaargeld; dat zou te doen moeten zijn.

    Maar dat was ook wel precies mijn punt: makkelijk is het sowieso niet (en soms krijg ik dat idee wel, als ik al die enorme spaarbedragen op blogs van anderen zie)en het is in de meeste gevallen ook geen kwestie van een 5-jarenplan. Tenminste, niet als je b.v. een royaal huis hebt, dat in 'deze tijd' gekocht is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.