Beter voor milieu en portemonnee is beter voor jezelf

Toen ik vanmorgen in de auto zat (ideaal moment om wat na te denken), bedacht ik me ineens dat bijna alle dingen die ik probeer te veranderen niet alleen beter zijn voor portemonnee en milieu, maar ook voor mezelf. Zo geniet ik elke keer als ik richting de keuken loop van de enorme vrije ruimte die daar door het opruimen ontstaan is, voel ik me een stuk lichter als ik weer een pakje op de bus heb gedaan of een zak kleding in de kledingcontainer heb gestopt (veel meer dan wanneer het de kliko in gaat) en heb ik dankzij het gezonder/meer biologisch eten (en veel meer zelf maken/er meer aandacht aan besteden) veel minder zin in snoeperijen. Bovendien lijkt op dat laatste ook mijn huid goed te reageren. Niet dat ik daar vaak problemen mee heb, maar ik merk het wel als ik wat aan het verslonzen ben. Ook erg prettig: minder tot geen TV kijken en in plaats daarvan lezen is erg ontspannend en zorgt ervoor dat ik beter slaap. En dat is dan niet vanwege de besparing aan kosten (we hebben nogal een grote TV, dus dat voel je wel)!

Dit smaakt naar meer, dus ik heb nog een paar dingen bedacht die ik zou kunnen doen:
– Op dagen dat ik elders moet werken geen werk meer ’s morgens doen, zodat de computer bij mij niet meer aan hoeft. Scheelt elektriciteit én ik kan wat langer uitslapen. Ook blijf ik dan niet te lang zitten, waardoor ik weer moet haasten, gestresst ben en veel meer benzine verrijd.
– Was vaker in het weekend doen, op goedkoop tarief en als ik direct de tijd heb om alles op te ruimen, waardoor ik het niet later weer tegen kom.
– Boodschappen vaker op de fiets, goed voor de conditie, je denkt beter na over wat je mee neemt en je gaat minder snel.

Hebben jullie ook het idee dat het veel beter voor jezelf is als je let op milieu en portemonnee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Ik doe ook bijna alle boodschappen op de fiets; neem ik teveel mee, dan wordt het sjouwen met drie tassen. Dus meestal laat ik dat wel 😉 Idd. handig. Om de zoveel weken halen we de 'grote' boodschappen samen met de auto; frisdrank, bier, melk, drinkyoghurt, appelsap etc. Twee flessen is al bijna te zwaar op de fiets.
  Ik vind het prima geregeld zo 😉
  De was meteen opruimen is ook een aandachtspuntje voor mij. Kreukt ie ook minder…

 2. @Buffertje
  Ik heb twee fietstassen en een mand, dus kan voor ons tweetjes alles wel meenemen, zeker als ik toch elke week ga. Frisdrank wordt hier niet zoveel gedronken en bier helemaal niet, dat scheelt! Op de fiets stappen vraagt soms nog wat van me, maar het is gewoon veel beter. En ook lekker om even uit te waaien.

  @Oryx
  Dank je! En gemoedsrust is inderdaad het juiste woord. Dat voel ik nu ook veel meer met een goed inzicht in mijn financiën, ondanks de grote rekeningen die juist nu ineens langs komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.