Debbie is over 3 jaar hypotheekvrij: “Ik moest rondkomen van 150 euro in de maand”

3 jaar hypotheekvrij hypotheek aflossen

Debbie kocht haar eerste huis toen ze nog studeerde. In die tijd had ze een inkomen van 900 euro, waarvan 750 euro opgingen aan vaste lasten. Van de overige 150 euro moest ze alles doen. Dat was behoorlijk bikkelen, maar het heeft haar wel veel gebracht. Inmiddels heeft ze samen met haar man een ander huis, en liggen ze op koers om over 3 jaar hypotheekvrij te zijn. Hier vertelt ze hoe zij is begonnen met aflossen op haar hypotheek en hoe moeilijk die eerste stap was.

Van 150 euro per maand over naar over 3 jaar hypotheekvrij zijn

“Mijn eerste huis kocht ik toen ik nog een jaar moest studeren. De hypotheek daarop was 140.000 euro. De helft hiervan was een spaarhypotheek, de andere helft was aflossingsvrij. Ik had de rente toen 10 jaar vastgezet op een rente van 5,3 procent.

Destijds had ik een inkomen van 900 euro. 600 euro via mijn bijbaantje en 300 euro uit een toelage van mijn ouders.

Met 750 euro aan vaste lasten, bleef er nog 150 euro over om alle andere dingen van te doen: eten, uitgaan, kleding, cadeaus, etc. Dat was écht behoorlijk bikkelen.

Toen had ik nog helemaal geen ruimte voor extra aflossen op de hypotheek en dacht ik er ook echt niet aan dat ik nu nog maar 3 jaar te gaan zou hebben voor ik helemaal hypotheekvrij ben.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Tijdelijke situatie

“Na anderhalf jaar studeerde ik af en wist ik direct een tijdelijke baan te vinden. Ik verdiende daar natuurlijk veel meer dan bij mijn bijbaantje.

Toch koos ik ervoor om mijn bijbaantje óók aan te houden. Mijn nieuwe baan was immers tijdelijk en ik wist niet hoe dat verder zou lopen. Achteraf verstandig, want ik heb in die beginperiode veel tijdelijk werk gedaan. Het was toen crisis en er waren weinig vaste banen.

Doordat ik gewend was om met zo weinig geld rond te komen, hield ik nu natuurlijk ineens veel over.

Na een bepaalde periode had ik al 23.000 euro gespaard – de hypotheek liep toen al zes jaar, zonder dat ik er verder iets extra’s aan had gedaan. Mijn ouders adviseerden mij toen om dat te gebruiken voor de aflossing op de hypotheek. Ik heb toen 18.000 euro gebruikt om inderdaad af te lossen op de hypotheek. De overige 5.000 euro hield ik aan voor noodgevallen of reparaties aan het huis.”

Hypotheek aflossen dankzij een erfenis

“Op dat moment stond er dus nog 52.000 euro aan aflossingsvrije hypotheek open en 70.000 euro aan spaarhypotheek.

Toen kregen mijn ouders een aanzienlijke erfenis. Zij besloten daarvan 52.000 euro aan mij te schenken, zodat ik dat kon gebruiken om de rest van mijn aflossingsvrije deel af te lossen.

De overgebleven 70.000 euro zou ik aan het einde van de 30 jaar hebben afgelost met de maandelijkse inleg. Vanaf dat moment wist ik dus eigenlijk al dat ik uiteindelijk hypotheekvrij zou eindigen.”

Zonder stukjes uit het verleden

“Zo lang heb ik echter niet gewacht. Ik had inmiddels mijn man ontmoet en nadat mijn hypotheek 9 jaar liep, hebben we besloten die open te breken, om samen een huis te kopen en daarvoor een hypotheek af te sluiten. Zonder stukjes uit het verleden.

Dit is een annuïteitenhypotheek, waarop we 15 procent per jaar boetevrij kunnen aflossen.

We proberen hierop ook jaarlijks het maximale bedrag op af te lossen. We lopen nu op schema om over 3 jaar hypotheekvrij te zijn.”

De eerste keer was écht moeilijk

“Eigenlijk ben ik dus al behoorlijk lang extra aan het aflossen op mijn hypotheek. Maar dat wil niet zeggen dat het voor mij altijd makkelijk was.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik die eerste keer écht heel moeilijk vond. Ik had de hypotheek toen al zes jaar lopen en keihard gewerkt om die 18.000 euro bij elkaar te sparen. Daar kon ik zó veel mee doen. Maar als ik het zou aflossen, dan was ik het ‘kwijt’.

Ja, ik ging er in mijn maandlasten wat op vooruit. Maar dat ging om 80 euro. Wat kun je nu met 80 euro per maand extra? Ik heb het tóch gedaan en ben daar achteraf ook ontzettend blij mee. Maar op dat moment was het écht wel even lastig.

Later zorgde juist die extra aflossing ervoor, dat ik mijn hoofd boven water kon houden tijdens de crisis.”

We genieten nu ook

“Maar weinig mensen weten dat ik op mijn eigen hypotheek al zoveel had afgelost, dat mijn man en ik nog steeds extra aflossen en dat we als alles goed gaat over 3 jaar hypotheekvrij zijn. Toen we ons huidige huis kochten en daar een hypotheek voor afsloten, was onze adviseur ook behoorlijk verbaasd over hoeveel we al hadden afgelost en gespaard.

Veel mensen snappen niet waarom we ons geld niet ergens anders voor gebruiken. We zijn nog jong, volgens hen zouden we meer van dit geld moeten genieten.

Wij vinden echter dat we meer dan genoeg genieten! We gaan uit eten, we gaan op vakantie. Maar we zijn ook kritisch. Als ik een prima broek voor 60 euro kan vinden, dan hoef ik er niet eentje van 100 euro te hebben.

Ik denk dat je wel leert om met weinig gelukkig te zijn als je anderhalf jaar rondkomt van 150 euro. Als je dan vervolgens meer gaat verdienen en wat extra kunt doen, dan voel je je de koning te rijk.

Wij hebben dit vast weten te houden, waardoor we meer konden sparen én konden aflossen.”

Over 3 jaar hypotheekvrij

“Wij hebben nu bijna geen hypotheeklasten meer. Over 3 jaar hopen we helemaal hypotheekvrij te zijn. Het geld dat daardoor overblijft, sparen we voor onze kinderen. Als die groot zijn, kunnen we hen dan hopelijk ook een steuntje in de rug geven.

Onze kinderen zijn nu nog klein, maar ik denk dat we over een jaar of vier meer aan ze kwijt zijn. Dan wordt het sparen en aflossen misschien wat minder. Bovendien zouden we rond die tijd misschien ook wel een groter huis willen kopen. Dan is het heerlijk om dat betaalbaar te kunnen houden, doordat we nu al zoveel hebben afgelost.”

Hypotheek aflossen: Debbie’s gouden tip

“Wat mij het meest heeft geholpen: als je inkomen omhoog gaat, probeer het bedrag dat je extra krijgt dan apart te zetten om af te lossen. Als je jong bent, stijgt je salaris vaak wat sneller, doordat je promotie maakt. Als je je leven dan zoveel mogelijk op hetzelfde niveau houdt, dan kun je veel sneller sparen.

Soms lijkt het alsof alles beter gaat met meer geld, maar wees eerlijk tegen jezelf: was je écht zo ongelukkig toen je minder verdiende? Waarschijnlijk niet. En dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet af en toe wat voor jezelf mag doen, maar houd het wel binnen de perken.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Debbie!

Wil jij ook jouw aflosverhaal delen? Leuk! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Kon je toen een huis kopen met zo weinig inkomen? Ik kan het me niet herinneren. Toen wij ons eerste huis kochten werd er echt naar ons inkomen gekeken. Wij wonen nu in ons derde huis en hebben 26 jaar geleden ons eerste huis gekocht op een salaris.

  2. Jammer dat Debbies leeftijd niet vermeld wordt. Mooi, die schenking van een halve ton, en knap om het zo lang te doen met 150 euro per maand. Dat is wel echt heel weinig.

  3. Haar eerste huis kocht ze met een inkomen van €900 (waarvan €300 bijlage ouders). Ik vraag mij af hoe ze daarmee een hypotheek van €140.000 heeft kunnen afsluiten? Ben benieuwd! Ze heeft wel mooie keuzes gemaakt, met een prachtig resultaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.