Meer sparen in 2020: 3 strategieën

Meer sparen in 2020: wie wil dat nu niet? Ruim 80 procent van de Nederlanders heeft voor dit jaar financiële goede voornemens. Je kunt overal meer dan genoeg tips vinden om meer geld te sparen, maar soms is dat niet genoeg. Soms vraagt een écht flinke impuls van je spaarrekening om een goede strategie. Eentje die helder maakt wat je wilt, wanneer je dat wilt en hoe je dat wilt gaan aanpakken. Vandaag deel ik 3 strategieën met je die ik zelf ook gebruik of heb gebruikt om meer te sparen én vertel ik je hoe ik daarvan iets heb gemaakt dat voor mij werkt.

1. Spaarchallenge: de 52-weken-challenge

In 2012 begon ik met de 52 doelen voor 2012. Dat waren 52 grote en kleine doelen die ik in één jaar wilde realiseren. Voor elke week één. Van sommige doelen kon ik er 3 op één dag afstrepen, andere doelen liepen gedurende een maand of soms zelfs het hele jaar. Een leuk en handig systeem; ik heb het daarna nog jaren gedaan.

Dit systeem kun je eenvoudig vertalen naar een spaarchallenge. Waarbij je bijvoorbeeld elke week standaard een vast bedrag opzij zet, of het weeknummer in euro’s opzij zet. Dan zet je in week 1 dus 1 euro opzij en eindig je aan het einde van het jaar met 52 of 53 euro.

Sommige mensen keren het trouwens liever om, zodat ze in de vaak dure decemberperiode slechts een paar euro hoeven te sparen en in januari de belangrijkste klapper al maken. In totaal kun je zo vrijwel ongemerkt 1431 euro meer sparen in 2020. In een jaar met 52 weken zou het uitkomen op 1.378 euro.

Het voordeel van zo’n strategie, waarbij je eigenlijk elke week van het jaar een klein ‘subdoel’ hebt, is dat je structuur en regelmaat aanbrengt in wat je doet.

Wanneer je moeite hebt met sparen, zou ik je adviseren om niet wekelijks zélf de overboeking te doen, maar ze allemaal in te plannen. Wanneer je het inplannen van 53 boekingen (want: verschillende bedragen) teveel werk vindt, kun je ook het gemiddelde bedrag van 27 euro per week als automatische, maandelijks terugkerende boeking in je internetbankieren zetten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Kakeibo toepassen

Meer sparen in 2020 gaat makkelijker als je niet alleen naar het praktische deel ervan kijkt, maar ook naar het stukje mindset. Want waarom geef je vaak te veel uit? Of glipt het geld door je vingers? Waarom verdien je eigenlijk minder dan je collega die hetzelfde werk doet en neem je daar genoegen mee?

Vaak zit er veel meer achter dan je denkt.

Een manier om daar iets meer inzicht in te krijgen is door de Japanse kasboekmethode toe te passen: Kakeibo.

Het idee is vrij eenvoudig: aan het begin van elke maand ga je even zitten met je ‘kakeibo’ en plan je je financiële maand. Je schrijft op hoeveel je gaat uitgeven, hoeveel je gaat sparen en wat er nodig is om dat plan te realiseren. Het is dus meer dan alleen het bijhouden van je uitgaven.

Om je te helpen met een gericht plan, kun je elke maand vier vragen beantwoorden:

 • Hoeveel geld heb je?
 • Hoeveel meer wil je sparen in 2020?
 • En hoeveel geef je daadwerkelijk uit?
 • Hoe kun je daar verbeteringen in aanbrengen?

En om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk een goed plan maakt, plan je vervolgens je uitgaven ook in vier categorieën:

 • Overleven (eten, vervoer, medische kosten, huur/hypotheek, etc.)
 • Optioneel (Uit eten, kleding, leuke dingen)
 • Cultuur (boeken, muziek, films)
 • Extra (onverwachte uitgaven, denk aan cadeautjes en reparaties)

Je kunt er zelfs nog voor kiezen om deze uitgaven dan ook in fysieke envelopjes te stoppen, zodat je ook écht niet meer uit kunt geven.

Vervolgens houd je – ten minste wekelijks – je uitgaven bij in je boekje.

Aan het einde van de maand ga je weer zitten en kijk je naar de afgelopen maand. Wat heb je goed gedaan? Wat ging er mis? En hoe kun je dingen de volgende keer anders doen?

Ook hier is de regelmaat weer belangrijk. Je wordt je bewust van je uitgaven en inkomsten, doordat je er wekelijks mee bezig bent. Ook kun je zo veel makkelijker zien waar je geld naartoe gaat en of dat ook in lijn is met wat jij belangrijk vindt.

3. Spaar alles wat je anders zou uitgeven

En doe dat eens een maand. Dus: de volgende keer dat je in de winkel loopt en iets leuks ziet dat je graag wilt kopen, tel je tot 10. Je vraagt jezelf af: heb ik dit nodig of maakt het mijn leven écht heel veel mooier? Als je écht denkt dat dat het geval is, dan kun je er morgen – of een andere dag – ook voor terugkomen.

Als je beseft dat dat niet zo is en het meer om een impulsaankoop zou gaan, dan leg je het terug en maak je direct het geld dat je hieraan zou uitgeven over naar je spaarrekening.

Je bevredigt dan eigenlijk je behoefte om uit te geven, maar werkt tegelijkertijd aan de opbouw van je spaarrekening.

Dit kun je ook doen met besparingen. Stel je voor dat je ziet dat de kosten voor je inboedelverzekering omlaag kunnen. Plan dan de besparing meteen in als automatische (maandelijkse!) overboeking naar je spaarrekening.

Deze strategie kost wat meer tijd, maar is wél heel effectief in je bewust maken van je denkproces rondom uitgaven én van hoe al die kleine impulsen bij elkaar behoorlijk kunnen aantikken.

Denk je dat je niet meer kunt besparen op vaste lasten? Check dan deze (onafhankelijke!) vergelijkers maar eens 😉

Het mooie van dit soort besparingen is dat ze keer op keer terugkomen. Soms kun je dat gemakkelijk vergeten; toen ik mijn man voorstelde om binnenkort weer onze jaarlijkse hypotheekaflossing te doen, was hij een klein beetje teleurgesteld over de besparing die dat zou opleveren: ongeveer 65 euro per maand.

Maar: dit is niet het eerste jaar waarin we dit doen. Dus we zouden niet alleen die 65 euro per maand besparen, maar ook de 200 euro die we met eerdere aflossingen al besparen. In werkelijkheid besparen we dit jaar al 265 euro per maand, ofwel: 3.180 euro per jaar (bruto). En als we vanaf nu de hypotheek door zouden laten lopen, mogen we die besparing nog met 24 (jaar) vermenigvuldigen. Dan hebben we het al over een besparing van 76.320 euro.

En bij de hypotheek staat er natuurlijk een aflossing tegenover, maar als je vandaag besluit dat je bijvoorbeeld voortaan zelf je maaltijdplanning maakt en geen maaltijdbox meer bestelt, dan heb je die besparing misschien ook wel zo in de pocket. Zonder af te lossen!

Wat werkt voor jou?

Deze drie strategieën hebben mij in het verleden al veel opgeleverd. En ik zet ze in bepaalde periodes nog steeds in, of haal er onderdelen uit. En ik kan nu ook echt oprecht zeggen dat ik een supersaaie, maar hele makkelijke en effectieve methode heb om ervoor te zorgen dat ik eigenlijk nooit geld tekort heb.

Maar daar is natuurlijk wel een periode van bewustwording aan vooraf gegaan. En een periode van superenthousiast veel geld opzij zetten, om vervolgens een factuur over het hoofd te hebben gezien en weer geld moeten terugboeken.

Door dit proces merkte ik dat ik eigenlijk twee belangrijke zwakke plekken had als het ging om sparen:

 • Impulsief uitgeven, met het idee dat die uitgave écht verschil voor me zou gaan maken; en
 • Een meer creatief dan gestructureerd brein, waardoor dit soort plannen gewoon heel snel weer op de achtergrond én vergeten raakte

Daarom werkt voor mij de combinatie van Pay Yourself First (voor mij écht een van de beste tips als het gaat om geld sparen) en automatisch sparen heel goed. Door Pay Yourself First heb ik nooit veel geld op mijn rekening staan, waardoor ik veel minder ruimte heb om impulsief te zijn. Doordat alles is geautomatiseerd, hoef ik niet te onthouden dat ik dit jaar meer wilde sparen. Het gebeurt gewoon.

Als jij meer wilt sparen in 2020, dan kun je jezelf natuurlijk onderdompelen in alle tips over geld besparen. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat je ook kijkt wat voor jou werkt.

Misschien helpt één van de bovenstaande strategieën je op weg. Of voel je meer voor één van deze manieren om ongemerkt een X bedrag bij elkaar te sparen.

Ik geloof echt dat iedereen kan sparen. Het is alleen een kwestie van de methode of strategie vinden die voor jou werkt. En hopelijk help ik je daar op deze manier een beetje mee op weg!

Wat is jouw zwakke plek als het gaat om meer sparen? En hoe denk jij meer te kunnen sparen in 2020?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik weet niet of ik meer wil sparen dan ik al doe. Ik heb nu een fijne balans voor mezelf. Ik spaar elke maand vaste bedragen in verschillende potjes. Wat ik eind vd financiële maand over heb, gaat ook naar de spaarrekening. Maar ik kan ook leuke dingen doen met mijn kinderen. Ik spaar naast de vaste potjes (buffer, auto, vakantie, december) ook voor leuke dingen. Dit jaar gaan we naar Disneyland, met een paar dagen Parijs erbij. Ik heb er bijna 2 jaar voor gespaard, nu kunnen we het dan eindelijk uitvoeren.
  Wel ben ik bezig om op een hoger niveau mogelijk te gaan werken. Ik werk op mbo3 niveau terwijl ik hbo heb. Dus als het me lukt om op HBO niveau werk te krijgen, zal ik mogelijk ook iets meer gaan verdienen. Dat zet ik dan opzij, want ik leef nu ook zonder dat extra geld.

 2. Ik mis ook de genoeg is genoeg spaarmethode. Doe vanaf nu elke salarisverhoging direct door naar de spaarrekening of los die af op je woning. Je had immers al voldoende en genoeg om rond te komen….

 3. Mijn zwakke plek is dan denk ik dat ik er niet genoeg mee bezig ben. Wel ben ik heel braaf in die zin, dat ik altijd zoveel mogelijk geld doorsluis naar mijn spaarrekening. Maar ik heb geen concrete doelen of plannen of zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.