Zo spaar je ongemerkt 1000 euro bij elkaar

Ongemerkt 1000 euro sparen

Zou je graag een buffertje opbouwen, maar heb je ontzettend veel moeite met sparen? Dan is er een manier om er tóch voor te zorgen dat je een mooi bedrag bij elkaar kunt krijgen. Wat dacht je van ongemerkt 1000 euro sparen in één of twee jaar?

Hoe geef jij je geld uit?

Het kan natuurlijk zijn dat je moeite hebt met sparen, omdat je hele lage inkomsten en hele hoge kosten hebt. Dat kan.

Het kan echter ook zo zijn dat je geheel onterecht dat idee hebt. En dat idee kan gevoed worden door verschillende dingen:

Als je salaris binnenkomt, ben je mogelijk wat royaler, waardoor je meer uitgeeft dan verstandig is en later tekort komt. Het gevoel van tekort komen aan het einde van de maand is dan sterker dan het gevoel dat je krijgt van die grotere uitgave.

En misschien koop je wel helemaal geen grote dingen, maar val je ten prooi aan de Latte Factor. Dat wil zeggen dat je regelmatig een paar euro hier en een paar euro daar uitgeeft. Een broodje in de bedrijfskantine. Een cappuccino op het station. Dat tijdschrift voor in de trein. Aan het einde van de maand kun je niet eens zeggen wild gedaan te hebben, maar toch is je geld op.

Het is handig om te weten waar je geld heen gaat, zodat je daar iets in kunt veranderen. Want ongemerkt geld uitgeven, dát blijkt in de praktijk niet zo hele moeilijk te zijn.

Lees ook: Latte Factor: kleine uitgaven kosten je veel geld

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ongemerkt sparen

1000 euro sparen doe je natuurlijk niet helemaal ongemerkt. Je zult er een paar handigheidjes voor moeten implementeren. Hieronder noem ik drie methoden die gerangschikt zijn op volgorde van makkelijkst tot ‘hiervoor moet je iets meer actie ondernemen’. Je kunt één methode kiezen, maar je kunt ze ook met elkaar combineren.

Zelf vind ik de combinatie het fijnst, omdat het aan de ene kant dan ongemerkt en onbewust doorgaat, ook als ik er even niet op let. Aan de andere kant geeft het me de mogelijkheid om toch ook zélf een vinger in de pap te houden. Dat is prettig, want als je je spaarsaldo eenmaal ziet groeien, dan kan het eigenlijk niet snel genoeg gaan!

Het enige dat je voor al deze methodes nodig hebt, is een betaalrekening met internetbankieren en een spaarrekening. Mijn advies is om een spaarrekening te kiezen die apart staat van je bankrekening, zodat je niet impulsief geld van je spaar- naar je betaalrekening over kunt boeken. Zelf heb ik bijvoorbeeld mijn betaalpakket bij de Rabobank, maar spaar ik bij MoneYou (als het nodig is, is het geld er binnen een dag én hier krijg ik een relatief hoge rente). MoneYou valt onder ABN Amro, dus je pas zorgen te gaan maken als je meer dan 100.000 euro gespaard hebt 😉

Daarnaast is goed overzicht natuurlijk ook heel erg prettig. Dan weet je zeker dat je geen kansen laat liggen. Daarmee kan de Financiële Strategie-planner je helpen!

Tip 1: ga automatisch sparen

De allermakkelijkste tip die ik je kan geven: ga automatisch sparen. Als er automatisch geld wordt overgeboekt naar je spaarrekening, dan lijkt het net of dat geld er nooit is geweest. Stel je voor dat je elke maand na ontvangst van je salaris of uitkering standaard 84 euro overmaakt naar je spaarrekening. Aan het einde van het jaar heb je dan 1000 euro gespaard!

Je hoeft maar één keer in internetbankieren in te stellen dat je die betaling maandelijks wilt herhalen, daarna heb je er geen omkijken meer naar.

Als je liever niet in één keer een groter bedrag spaart, dan kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 10 kleinere betalingen uit te laten voeren. Die verdeel je dan over de hele maand. In deze tabel geef ik wat voorbeeldbedragen. De verdeling kun je natuurlijk helemaal aanpassen; in dit voorbeeld houd ik er rekening mee dat de voornaamste inkomsten rond het einde van de maand binnenkomen.

Dag van de maand1000 euro in 2 jaar1000 euro in 1 jaar
13,586,32
37,019,13
53,867,86
113,276,37
154,015,97
172,297,88
193,356,85
274,5511,09
296,8713,86
303,218,67

Ook hierbij is het weer een kwestie van de verschillende bedragen per dag één keer invoeren in je internetbankieren en aangeven dat de transactie maandelijks moet worden uitgevoerd.

De slimme gedachte achter deze methode is dat je jezelf zo wat voor de gek kunt houden. Eigenlijk zijn het bedragen die je ook her en der in een winkel uit zou geven. Je kunt in één oogopslag niet meteen zien hoeveel je nu spaart, waardoor je jezelf ook niet gemakkelijk rijk kunt rekenen. Aan het einde van de maand (of de één of twee jaar) heb je echter wel mooi wat apart gezet. Ongemerkt!

Lees ook: Automatisch sparen is slim sparen

Tip 2: gebruik de kaasschaafmethode

De kaasschaafmethode is een mooie methode als je wat extra wilt sparen, of het sparen wat meer in de hand wilt houden. Het idee: je roomt je saldo steeds af naar een ‘mooi’ getal. Je kunt bijvoorbeeld afronden op hele bedragen, maar je kunt ook afronden op 5 of 10 euro. Of 100 euro. Voorbeelden:

Je saldo is 87,98 euro. Hierop kun je verschillende ‘kaasschaven’ toepassen:

Je kunt afromen naar 87 euro. Dan maak je 98 cent over naar je spaarrekening. Een andere optie is afromen naar 85 euro. Het spaarbedrag is dan al 2,98. De volgende stap is afromen op tientjes, in dit geval naar 80 euro; je spaart dan al 7,98. Of je werkt met 25 euro; dan is de eerste stap naar de 75 euro.

Je kunt per keer bekijken wat je doet – ook afhankelijk van wat je moet betalen – maar je kunt ook één vaste methode nemen en die steeds toepassen. Je kunt zelfs steeds een stapje verder gaan.

Tip 3: ‘koop’ en ‘bespaar’ op je spaarrekening

De laatste tip is een tip die ook erg goed werkt als je graag geld uitgeeft. Ook hier is het weer een kwestie van jezelf een klein beetje voor de gek houden.

Ik weet niet of het herkenbaar is, maar ik kan erg genieten van een rondje door de stad, waarbij ik bij heel veel dingen denk: “Oh, dat kan ik kopen.” Ik doe het meestal niet, maar het kán wel. En op momenten dat ik wél meer uitgeef, gaat het dan ook makkelijker (mis).

Dat is de crux.

Op een bepaalde manier brandt het geld dan in je zak en de beste manier om daar mee om te gaan, is om het uit te geven. Dan is het immers weg. Alleen dit keer niet aan die nieuwe broek, maar aan jezelf! Als jij een mooi truitje ziet hangen, dat je eigenlijk niet nodig hebt, maak dan het bedrag dat het kost over naar je spaarrekening. Je hebt dan tóch het gevoel dat je geld hebt uitgegeven, zonder dat het je iets kost.

Je kunt dit ook een beetje automatiseren. Heb je bijvoorbeeld een besparing gerealiseerd door over te stappen naar een andere telefoonprovider? Stel dan in dat de besparing automatisch wordt overgemaakt naar je spaarrekening. Je kon het geld blijkbaar missen en op deze manier houd je er eigenlijk wat extra’s aan over. Anders is de kans groot dat die besparing binnen no-time weer verdampt is!

Spaar jij het liefst bewust of ongemerkt? En welke methode werkt voor jou het allerbest?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Wij sparen bewust maandelijks wordt er mooi bedrag automatisch overgeboekt na de spaarrekening en onbewust spaar ik kleingeld alles wat dagelijks in portemonnee zit aan muntjes onder de 2 euro gaat in afgesloten pot evenals statiegeld dit gebruiken we dan op vakantie om lekker uit eten te gaan en leuke dingen te doen

 2. Wat een interessante opties.

  Ik had van de kaasschaafmethode nog nooit gehoord! Leuk. Mij te bewerkelijk, maar er zullen wel mensen zijn die daar iets aan hebben. We hebben allemaal een andere behoefte als het gaat over regels opstellen over ons eigen financiën. Dus moeten er ook vele methoden bedacht worden, om iedereen handgrepen te geven. Uiteindelijk zit er wel iets tussen voor elk mens en elke situatie, hoop ik dan.

  Ikzelf spaar automatisch. En soms als er systematisch geld overblijft op mijn rekening, dan room ik dan eens af naar de spaarrekening. Maar naar mate ik de automatische bedragen meer heb afgestemd op hoe alles loopt, hoe minder de afroom-momenten voorkomen.

  Dat is op zich geen slecht teken. Dat is een teken van stabiliteit, en daar is voor persoonlijke financiën heel wat voor te zeggen!

  1. Klopt, als je inderdaad automatisch spaart en verder bijna niets meer hoeft te doen, heb je waarschijnlijk goed gebudgetteerd. Of je spaart minder dan je kunt sparen 😉 Hoe dan ook is het inderdaad kijken wat bij jou past. Ik vind automatisch sparen zelf het fijnst, maar vul het wel regelmatig aan met die andere twee methoden. Gewoon om er even wat scherper op te blijven!

 3. Ik deed altijd automatisch sparen als mijn loon binnenkwam, maar omdat het per 4 weken binnen komt en bij mijn man wisselend, was dat niet altijd even handig.
  Nu maak ik gewoon zelf over naar de spaarrekening zodra er geld binnenkomt en dat vind ik eigenlijk veel fijner!
  Het is echt een geluksmomentje om het geld zelf weg te sluizen en bij automatisch sparen mis je dat.
  Ik ben wel de hele tijd aan het heen en weer boeken, ik zet gewoon alles op de spaarrekening op €100 op onze beide rekeningen na zodat we altijd boodschappen kunnen doen of tanken en als er een vaste last aankomt boek ik dat bedrag terug.

  1. Echt het zelf overboeken geeft inderdaad altijd een heel goed gevoel! Maar: ook een extra keuzemoment. Als ik dat elke maand moest doen, dan denk ik dat er ook wel maanden zijn waarin ik bijvoorbeeld 100 of 200 euro minder zou sparen, omdat ik dan bijvoorbeeld een uitje op de planning heb staan. En nu lukt het me dan meestal wel om dat weer ergens anders vandaan te toveren, juist omdat het wat creatiever maakt. Maar, zo te horen klinkt het alsof jij daar wel iets meer controle over hebt 🙂 Privé doe ik het trouwens ook zo; steeds even kijken een bepaalde marge (voor mij is dat meestal €50) aan houden op de betaalrekening en de rest (extra) naar de spaarrekening.

 4. Wij sparen zowel automatisch als ongemerkt. Iedere maand kijk ik wat er op de rekening van manlief overblijft en dat boek ik dan over op de spaarrekening. Daarnaast kijk ik wat er overblijft van het boodschappengeld. Dit stop ik naast het statiegeld etc. in een spaarpot. En ik reken altijd uit wat we hebben bespaard op de boodschappen. Dit stort ik op de spaarrekening. Verder sparen we op de kosten van mijn autootje na eigenlijk mijn hele salaris.

  1. Wat een mooi systeem! Ook dat je wat je hebt bespaard op de boodschappen weer naar de spaarrekening overmaakt. Heel slim, want anders verdwijnt het misschien op de grote hoop en nu maakt het aan het einde van het jaar (denk ik) echt wel een verschil!

 5. Ik denk dat een goede mindset wel net zo belangrijk of waarschijnlijk nog belangrijker is dan jezelf voor de gek moeten houden door trucjes toe te passen. Goed kijken naar wat je uitgeeft en of dat wel belangrijk is, heb je het nodig, hoe lang moet je ervoor werken.

  Ik ben namelijk altijd een beetje verbaasd over alle ‘ongemerkt’ sparen tips aangezien het voor mij eruit ziet als het geld wat van jou is overzetten naar een andere plek waar het nog steeds van jou is, in hoeverre is dat sparen. Het bewust niet uitgeven en budgetteren, dat is in mijn ogen sparen. Wat wil je uitgeven aan wat en als je dan minder uitgeeft, spaar je zelfs dubbel.

  Ik zet elke maand al mijn geld in potjes in een soort digitaal kasboek en dan weet je meteen aan het begin van de maand hoeveel er in spaarspotjes terecht komt., los van het feit waar mijn geld staat.

  1. Het ‘geld wat van jou is overzetten naar een andere plek waar het nog steeds van jou is’, is niet voor iedereen zo gemakkelijk 😉 En juist dán kan het helpen om het proces wat te automatiseren, zodat je minder keuzes hoeft te maken, én het niet steeds in beeld te hebben. Bij een andere bank, bijvoorbeeld. Jouw methode is ook meer dan prima, maar iets zegt me dat jij geen moeite hebt met sparen, of zie ik dat verkeerd? 😀

 6. Haha, misschien wat minder moeite dan sommige mensen inderdaad.. 😉 Al heb ik ook zo mijn categorieen waar het wat makkelijker uit mijn portemonnee vliegt uiteraard.. Dan juist is het goed me daar bewust van te laten worden en zo te kijken wat jeraan te doen valt, soms is inzicht al een grote factor.

  Ik denk dat mijn systeem gewoon net zo werkt als spaarrekening(en), maar dan heel bewust van tevoren kijken waar ik het in doe, los van op welke rekening het staat. Ik heb laatst wel de tip geimplementeerd van pay yourself first. Ik dacht dat ik dat al wel deed, door het geld te verdelen over potjes, maar het maakt ook nog wel uit met welke potjes je begint. Ik probeer nu iets meer in de echte spaardoelen te doen (aflossen hypotheek, investeren).

  Ik denk dat voor mensen waar het niet zo makkelijk gaat de tips top zijn. Wel met een kanttekening, dat je goed moet bedenken waar het voor is. Ik ken zoveel mensen die geld op hun spaarrekening zetten om later te klagen over ‘onverwachte’ rekeningen die niet zo heel onverwacht waren of een vakantie die opeens toch veel duurder uitvalt (niet goed gelet op uitgaven, want toch ‘genoeg’ geld op de spaarrekening) of ‘we hebben opeens dit bedrag op de spaarrekening, later we er wat duurs van kopen wat we niet nodig hebben’. Dan is waarschijnlijk een combi van je tips inclusief betere mindset beter, want alleen met de tips kom je er niet denk ik, zoals ik in mijn omgeving zie.

 7. leuke benaming, ‘kaasschaafmethode’! ik doe dat elke keer als ik boodschappen gedaan heb. ik doe dat met zoveel mogelijk contant geld (soms pin ik in de winkel als ik net niet genoeg bij me heb). Ik laat een ‘heel bedrag’ in de portemonnee zitten, dus rond het af op de euro naar beneden en de rest gaat in een geldkistje. Zegeltjes van Plus spaar ik ook (50% rendement!) en dat geld gaat ook in het kistje. Zo al ongemerkt 70 euro gespaard! Ik noem het mijn pretgeld of pretbuffer, mag ik zonder schuldgevoel aan nutteloze dingen uitgeven. Gek genoeg doe ik dat niet, want dat vind ik zonde. maar een spontaan etentje is zo bijvoorbeeld geen probleem! Daarnaast spaar ik een vast bedrag per maand, maar dat is voor de serieuze doelen zeg maar.

 8. Wij hebben 2 rekeningen. 1 waar het salaris op binnenkomt en alle vaste lasten van afgaan. In een excel bestand heb ik alle vaste inkomsten en uitgaven verwerkt dus weet ik wat ik per maand overhou nadat salaris is gestort tot aan het volgende salaris. Dit stort ik op een huishoudrekening. Met die pas pin ik, als ik die kwijt raak of ik wordt geskimd oid. dan kan alleen het bedrag wat erop staat opgenomen worden en niet meer, kan er ook niet in het rood op staan. De andere pas gebruik ik bij hoge uitzondering en dat is zelden, paar keer per jaar. Op deze wijze kan ik nooit meer uitgeven. Ook lasten die af en toe voorkomen heb ik in het excel bestand staan en ik zorg dat er altijd wat extra opstaat voor onverwachte zaken. Van de huishoudrekening haal ik per week een bedrag voor de boodschappen af en daar moeten we het mee doen. De rest kan besteed worden aan benzine, kleding en als we aan het eind van de maand nog wat over hebben aan een uitje of etentje. Lekker overzichtelijk voor ons in ieder geval.

 9. Helaas werd bij mijn bank ( Triodos ) de spaarrente opeens 0 %. Ik kreeg het advies om dan maar te gaan beleggen, maar dat wil ik helemaal niet. Ik baal daar best wel van, want ik heb Triodosbank uit idealisme gekozen. Het is voor mij ook onbegrijpelijk waarom ze dat doen. Als je geld wilt lenen moet je toch ook rente betalen ?

  Wie heeft een tip voor mij ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.