Latte Factor: kleine uitgaven kosten je veel geld

Latte Factor: kleine uitgaven kosten je veel geld

Waarom is Starbucks rijk en ben jij het niet? Volgens David Bach, de man achter de Amerikaanse website FinishRich.com, heeft dat alles te maken met de Latte Factor. De Latte Factor is hét bewijs dat kleine bedragen echt een groots verschil kunnen maken. Als je ze uitgeeft, maar dus ook als je ze spaart.

Wat is het precies?

Voor de oude rotten in personal finance is dit vast gesneden koek, maar mocht je niet meer helemaal weten wat het idee achter de Latte Factor is: de Latte Factor verwijst naar het bedrag dat je uit zou geven als je dagelijks een kopje koffie buiten de deur koopt. Dat kost je dan bijvoorbeeld 5 euro per dag. Doe je dat gedurende 40 jaar van je werkzame leven (en denk niet dat dat onwaarschijnlijk is; we’re all creatures of habit), dan zit je al op 70.000+ euro aan koffie. En dan hebben we het nog niet eens over het bedrag dat je eigenlijk zou hebben als je dat geld bijvoorbeeld geïnvesteerd had.

Geef je 5 euro per dag uit aan een onnodige uitgave, of dat nu je dagelijkse koffie is of een broodje, en doe je dat 40 jaar lang, terwijl je er eigenlijk een rendement van 4% op had kunnen maken, dan kost dit je:

72.960 euro voor de koffie PLUS 106.698 (!!!) voor de rente. In totaal reken je voor dat ene kopje koffie per dag dus over een periode van 40 jaar maar liefst 179.658 euro af!

Ik lust zelf geen koffie, maar ik kan me echt niets voorstellen dat zoveel waard is. Qua kleine uitgaven dan. Voor mijn droomhuis teken ik er uiteraard voor.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Latte Factor in je voordeel gebruiken

Wil jij de Latte Factor in je voordeel gebruiken? Ga dan eens goed na wat voor jou regelmatige uitgaven zijn. Ga je bijvoorbeeld elke week naar de kroeg? Koop je regelmatig een pakje sigaretten? Eet je elke week wel een of meerdere keren mee in de bedrijfskantine? Of heb je misschien zo’n abonnement waarbij je bloemen of leuke pakketjes met enige regelmaat laat bezorgen?

Kijk welke regelmatige kosten je kunt schrappen, zet dat geld opzij en laat de Latte Factor voor jou werken.

Wil je al deze dingen houden, of kun je er ook wel verandering in brengen? Met deze handige rekentool kun je zelf bekijken hoeveel iets je op de lange termijn kost (of dus kan opleveren) en kun je zien of je die echte kosten ervoor over hebt. Je kunt met deze tool hetzelfde doen, maar dan voor eenmalige grote uitgaven. Twijfel je bijvoorbeeld over het kopen van die dure tas of een nieuwe fiets die je eigenlijk niet nodig hebt? Geloof me: deze tool weerhoudt je er wel van.

Nog een klein voorbeeld: als je 40 jaar lang elke dag een euro (be)spaart en opzij zet, dan levert dat je na 40 jaar een kapitaal van ruim 35.000 euro op, waarbij ruim 21.000 euro rente is. Kortom; je verdubbelt je eigen inleg royaal en je hebt een spaarpot waar je ‘u’ tegen zegt. De sleutel is natuurlijk wel dat je het niet alleen moet besparen, maar ook opzij moet zetten (en het liefst investeren).

Wat is mijn Latte Factor?

Ik merk dat deze rekensommetjes behoorlijk goed helpen om te zien of ik ergens wel geld aan uit wil geven of niet. Een mooi moment om dus eens te kijken naar mijn uitgaven en te zien of er regelmatige dingen zijn waar ik wat verandering in kan brengen. Ik kan zo even niets bedenken, maar ik weet zeker dat er iets is dat eigenlijk niet nodig is.

Kende jij de Latte Factor al en als je dit zo leest, zijn er dan dingen waarvan jij denkt: Ja, daar zou ik best eens op kunnen letten!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Blijft bizar dit. Helaas zijn mijn ‘lattes’ er allemaal al uit… De enige regelmatige uitgave die ik kan bedenken waar ik nog op zou kunnen bezuinigen is chocola. Van die verslaving had ik inmiddels vast ook een huis kunnen kopen 😉

 2. Ook mijn ‘Lattes’ zijn allang verdwenen: ik rook al 17 jaar niet meer. Drink al bijna 10 jaar geen frisdrank meer, alleen kraanwater uit mijn dopper en de repen chocola die ik elke week at (minstens 2 Tony Chocolonely Puur, de grote) eet ik nu in een half jaar. Ook drink ik nog slechts 1 kop koffie per dag i.p.v. 6 koppen, zoals in vroegere tijden.

 3. Mijn Latte is de kapper: al heel lang 6 x per jaar knippen en kleuren, kost me per bezoek € 45,– (Brainwash)
  Ik zou het zelf kunnen doen of een thuiskapper kunnen zoeken, wel geprobeerd maar het bevalt me niet zo goed. Ik veroorloof me dan liever de luxe van het kappersbezoek. Tijdens het wachten geniet ik bovendien van leuke boekjes lezen en heerlijke espresso’s.

  1. Haha, kan ik me voorstellen hoor! Ik ben een aantal keer verhuisd en om dan steeds weer een goede kapper te zoeken… En dan deed ik eerder alleen maar knippen, nog niet eens verven erbij. Dan komt het helemaal krap. De laatste tijd tref ik het echt; zo ongeveer de beste kapper die ik ooit heb gehad én ook nog in de familie.

 4. Allereerst: wat ziet je blog er aantrekkelijk uit!

  Heb niet echt een vaste Latte-factor, omdat ik in mijn budget ruimte heb gemaakt voor “leuke dingen”, maar als ik dan kijk waar ik voorheen geld aan uitgaf dan waren dat vooral tijdschriften, vooral als ze in een bundel werden aangeboden. Oh…goedkoper; dan mag het.
  Nu lees ik ze gratis bij de bibliotheek en vraag me af als ik weer zo’n neiging heb of het me die 3 of 4 of 5 euro waard is.
  Chocola is nog steeds een ding. Maar probeer dan voor een echt lekkere versie, inderdaad Tony Chocoloney te gaan en daar dan oprecht van te genieten. Met mate.
  Alles wat afgeprijsd is aan toetjes. Dan zegt mijn hoofd opeens dat het mag. Want 35% goedkoper. Maar nog steeds niet echt gezond natuurlijk, alleen maar lekker. Dus liever koop ik dan niet, maar dat blijft nog steeds een grote verleider. Voor mij.
  Nu ik eraan denk; vaak als ik zo’n 35% sticker zie dan heb ik de neiging om dat in mijn mandje te doen. En moet ik inderdaad bewust gaan nadenken of ik dat echt nodig heb of dat ik DENK dat ik dat nodig heb. Bij dat laatste toch weer 65% uitgespaard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.