Rijd jij minder door hoge brandstofprijzen?

De brandstofprijzen hebben in de afgelopen weken alleen maar recordhoogtes bereikt. De ene recordhoogte is nog niet genoteerd, of een andere volgt alweer. Tot nu toe had het nog niet als gevolg dat ik speciaal minder ging rijden, maar voor mijn gevoel heeft het nu toch wel een grens bereikt. Volgens Nu.nl zit de benzine nu op €1,813, wat betekent dat je bij de ‘goedkope’ witte pomp al snel op of over de €1,75 zit. Die stijging, gecombineerd met alle andere stijgende kosten, heeft me eens goed doen nadenken over mijn autogebruik.

Sinds ik niet meer buitenshuis werk, rijd ik niet zoveel meer, maar nog wel meer dan nodig is. In de meeste gevallen komt dit door gemak; het dorpje het dichtst in de buurt ligt op 4 kilometer afstand. Als je dan snel iets nodig hebt voor bijvoorbeeld het eten, dan pak je al snel de auto. Dat lijkt iets waar ik niets aan kan doen, maar dat is natuurlijk onzin. Als ik beter vooruit plan, lijstjes maak en mijn boodschappen zoveel mogelijk in één keer doe, dan kan ik wél plannen. En dan kan ik ervoor kiezen om gepland op de fiets te gaan (gepland = tijd voor vrijgemaakt) en kan ik de ongeplande autotochtjes misschien wel laten schieten. Het is misschien maar 8 km per keer (heen en terug), maar het tikt wel aan. Bovendien kan ik door te fietsen ook nog wat extra beweging scoren, ook niet gek.

Een andere reden waarom ik meer rijd dan misschien wel nodig is, is dat ik de auto zakelijk heb, bijtelling betaal en dus niet persoonlijk opdraai voor de kosten. Maar ook dat is mezelf voor de gek houden, want ik bén zakelijk en b.v. mijn salaris wordt ook van zakelijk betaald, dus daar minder of geen geld, heeft wel degelijk direct invloed op mij privé.

Ik ga in ieder geval morgen kijken of mijn fietsbanden alleen leeg zijn of ook lek en ze dan eventueel repareren. Dan kan ik vanaf dan weer vaker de fiets pakken. Ik zet mooi mijn kilometerteller weer op nul, zodat ik precies kan zien hoeveel autokilometers ik mezelf bespaar. Hopelijk motiveert dat om nog vaker de fiets te pakken!

Overigens is er wel één ‘luxe’ die ik mezelf veroorloof: ik pak de auto als het donker is. Het is misschien wat schijterig, maar ik ga niet in m’n eentje in het donker over verlaten landweggetjes fietsen, al was de benzineprijs €2! (Dan bleef ik natuurlijk thuis, want dan ging ik ook echt niet rijden 😉 )

Rijd jij minder door hoge brandstofprijzen? En ga je vaker met de fiets, of probeer je gewoon het aantal ritjes te beperken?

Bewaren

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Bij de keuze van een nieuwe auto voor man zijn we uiteindelijk uitgekomen op een hybride. Nu is het voor hem een sport om zo zuinig mogelijk te rijden en dat lukt heel goed. Ikzelf ga weer fietsen naar het werk, eigenlijk meer voor mijn gezondheid dan voor de kosten.
  Groetjes Nicole

 2. Het heeft wel bijgedragen aan mijn keuze om dit jaar niet voor een auto te gaan, maar op zoek te gaan naar een leuke bakfiets. Maar veel minder rijden dan we nu doen, kan eigenlijk niet. Vriendlief moet elke dag een uur heen en een uur terug naar zijn werk, dat wordt nu eenmaal niet minder. Maar we hebben wel een zuinigere auto aangeschaft.

 3. Door de verhuizing naar een andere locatie van mijn bedrijf binnenkort ga ik juist meer kilometers maken… maar ik geloof dat mijn werk er alleen maar van profiteert en dus uiteindelijk ook mijn inkomsten.

  Maar natuurlijk rij ik wel zo min mogelijk met mijn tuut… want de benzineprijs is gewoon belachelijk, zeker als je kijkt wat er in andere landen voor wordt betaald bijv. in Amerika betaal je voor Euro95 € 0,75/liter… scheelt toch wel.

  Mijn oudste is altijd met auto's, milieu en verbruik e.d. in de weer dus vandaar dat ik dat zo even weet, hahaha.

 4. Wij zijn gepensioneerd,dus geen woon-werk verkeer. Soms staat de auto weken ongebruikt voor de deur. De boodschappen kunnen gemakkelijk op de fiets gedaan worden. Groeten Izerina

 5. Ik heb de auto voor het gemak staan, gelukkig een behoorlijk zuinige, maar als ik de tank volgooi, ben ik toch weer zo 50 liter diesel à VEEL kwijt. Ik werk 2,5 dag (15 km.), waarvan ik 1 dag met mijn man kan carpoolen. Die andere dag probeer ik zoveel mogelijk boodschapjes erbij in te plannen, zodat ik niet nog eens een ritje van 30 km. hoef te maken. Daarentegen bezoek ik mijn ouders doordeweeks een keer te bezoeken, dat kost dan weer een ritje van 30 km…. Helaas wonen wij in een dorp, en als we wat willen, is het toch 15 km. naar de dichtstbijzijnde redelijke plaats. De training van onze kids is zelfs 40 km. hiervandaan, dus daar is ook niet echt op te bezuinigen. Ik probeer wel bewuster te rijden.

 6. Ja, alleen over stille ldonkere landweggetjes is niet fijn. Daarom ben ik blij met scooter 1 op 35. Snel. Doe ik regelmatig. Ik ga ook weer eens vaker fietsen, alleen al mijn echte fietsdingen zijn vaak meer dan vijf kilometer weg, meestal tie km. 's avonds fiets bij een flat parkeren. Gevaar van dag fiets is groot. Ben er al 9 kwijtgeraakt. Fiets stallen aan een brommerslot en paal is een optie. Ach die Randstad ook.

 7. We hebben een diesel omdat manlief veel moet rijden voor en naar zijn werk.
  Hij rijdt nu 100 op de snelweg. Dat scheelt al een heel stuk. Voorheen reed hij graag harder.
  Het is de bedoeling om in de toekomst dichter bij zijn werk te gaan wonen. Het geld voor diesel en de dure motorrijtuigenbelasting steken we liever in een ander huis.

  Groetjes, VeggieMo

 8. Ik probeer zeker minder te rijden. Voor de beweging maar de besparing op de benzine is nu ook mee genomen. Probeer alles overdag onder de 10km enkel met de fiets te doen. Gisteren met de fiets naar de sportschool (7,5 km enkel) en winkel in dezelfde plaats. Vandaag 11 km enkel naar groentetuin gefietst. Naar mijn werk is 22 km enkel. Ik ga 4 dagen per week met de auto en 1 dag per week met de fiets. Vanavond moet ik ergens heen 15 km enkel. Dat vind ik te ver om met de fiets te gaan in het donker. Dus pak straks de auto. Mascha.

 9. Ik rij niet minder, want het is voornamelijk woonwerkverkeer. Maar zo nu en dan pak ik wel de fiets, omdat Ben ook wel eens de auto nodig heeft. Sinds april van vorig jaar hebben we samen één auto, in plaats van ieder zijn eigen auto zoals daarvoor altijd was….
  En dat scheelt toch ook weer flink. Maar één keer wegenbelasting en verzekering en toch echt minder verbruik, want nu kan maar 1 persoon de auto pakken uit luiigheid…
  Ik wens je nog een heel fijne zondagavond,
  Lieve groet,
  Mirjam

 10. Wij hebben een kleine, zuinige auto. Wij wonen op loopafstand van veel faciliteiten. En dat loop ik dan ook. De kinderen wonen iets verder weg, dat is best te fietsen, maar in de winter pakken wij de auto. Husband loopt naar z'n werk (zeven minuten). Alles bij elkaar best luxe. Want daardoor rijden wij niet zoveel. Wij letten er ook op.

  Liefs Frederique

 11. Ja we rijden al een poosje minder.
  Waar we op kunnen / willen minderen dan.

  Woon-werkverkeer is 25 km enkele reis. Dat lukt me niet op de fiets. Wel haal ik dan de boodschappen als ik op weg van werk naar huis langs de supermarkt kom.

  Familie woont op een 1 1/2 uur rijden en daar ga ik ook niet op besparen, hoewel… ik maak wel wat vaker combinatiebezoekjes.

 12. Schaam, schaam…Ik doe echt bijna alles met de auto. De fietsbanden lopen me altijd leeg omdat ik er gewoon te weinig op fiets. Heb problemen met mijn bekken en soms houdt dat in dat ik na een klein stukje fietsen gewon een hlave dag verrek van de pijn. Als me dat weer eens is overkomen dan blijft de fiets weer vor een hele tijd in de schur staan. Moet weer beter dus

 13. Ja, we gaan al langer bewust ermee om. Vaak zien we van een uitstapje af ivm. kilometers en zoeken een alternatief dichterbij of doen iets thuis. Ook als ik iets online kan kopen overweeg ik of we voor dat geld kunnen rijden/parkeerkosten kunnen betalen of dat de post dan goedkoper is (vaak is dat zo). We combineren zoveel mogelijk dingen áls we de auto pakken ergens heen.
  Verder hebben we een snorfiets gekocht voor het woon-werkverkeer. Met 20 graden onder nul vond ik dat wel onmenselijk en ging hij dus wel met de auto.
  Nu laten we de auto zo vaak staan dat accu iedere keer leeg is als we ermee op pad willen (proest). Tijd voor een nieuwe?
  Ik heb zelf geen rijbewijs dus geen andere optie dan de fiets (een transporter, erg fijn). Dat heeft ons al veel geld bespaard 😉 Ik ben erg handig in het omzeilen van vervoer want ik heb een grondige hekel aan OV. en mijd dat dus ook. Zo zijn mijn contacten/vriendschappen verder weg wel verwaterd. Maar ik heb er lokale voor terug gekregen 😉
  Ik kom alleen nergens eigenlijk maar dat heeft ook weer met mijn ziekte te maken. Ik heb altijd manlief bij me 😉
  Ik vind het helemaal niet erg. Het maakt je juist bewuster van dingen.

 14. Ik ben ook bewuster de auto aan het gebruiken. Als ik een rit moet maken, dan probeer ik dat te combineren met andere dingen. Tevens rijd ik op de snelweg nu vaker maar 100 km per uur, omdat je daardoor minder brandstof verbruikt. Ook laat ik eerder de gaspedaal los als ik bijv. bij een kruispunt/verkeerslicht kom. Ik ben al met al veel rustiger gaan rijden om zo mijn verbruik laag te houden. Daarnaast zijn er nog wel ritten waarbij ik de fiets had kunnen pakken, maar dan vanuit gemak toch de auto pak.

 15. In ons dorp zijn er 4 supermarkten, dus echt ver hoef ik nooit te gaan! Maar toch neem ik bijna altijd de auto. Reden: ik zie me niet fietsen met al dat gewicht (melkkartons, 12 liter water etc) :p Ik koop meestal dus veel in één keer dus ik hoef ook niet elke dag naar de winkel te gaan. In de zomer neem ik wel vaker de fiets, dat vind ik gezelliger dan zoals nu door de regen te moeten gaan. In het benzinestation om de hoek staat de benzine nu €1,56. Ik wou vanochtend gaan tanken, maar er stond een gigantische rij 😀

 16. @Creatief Bijtje: Wie gaat er nu ook met 12 liter water lopen zeulen? Wat de bronwaterbedrijven je ook willen doen geloven, het allerbeste water komt gewoon uit de kraan. En dat voor een fractie van een fractie van de bronwaterprijs. Als je op brandstof wilt besparen zonder zelf minder te rijden, hou dan alle vrachtwagens vol bronwater van de straat.

 17. Electrisch rijden lost niks op, dat is nooit goedkoper. Er vanuitgaande dat je een goede benzineauto voor 6000 euro kan kopen, en steeds tankt. Koop je “lekker zuinig toch” een electro auto, dan betaal je tienduizenden euro’s meer voor een beetje actieradius. Denk je dat electra opladen gratis is? Jammer ! Niet dus. Dat kost gewoon dikke centen. Ga je het verrekenen na ‘zoveel jaar’ en gemiddelde inruiljaren, dan ben je dus goedkoper met de brandstofauto, of het scheelt niet veel dus waar doe je het voor.
  Wat me opvalt is dat mensen minder kans hebben om een partner via internet te vinden omdat meer dan ooit op afstand geselecteerd word, en de brandstofprijzen helpt het zoeken en vinden naar de maan.
  De aarde bestaat over 4 miljard jaar toch niet meer. O je dacht dat enkel brandstof slecht voor het milieu is? Die electro auto vervuilt gigantisch in productie, bandenverbruik, en electriciteit vragende, en straks een afvalberg accu’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.