Bezwaar maken tegen WOZ-waarde levert geld op. Of niet.

De meeste mensen zullen inmiddels de aanslag voor de gemeentelijke belastingen weer op de mat hebben gekregen. Ik was heel benieuwd wat er zou komen; ik hoopte toch wel een klein beetje op een lagere aanslag dan vorig jaar, omdat de WOZ-waarde alsmaar omlaag gaat. Helaas, pindakaas: we moeten dit jaar €870 betalen, €10 meer dan vorig jaar, toen het ook alweer met €10 omhoog was gegaan. De WOZ-waarde is wel gedaald; met €14.000.

Uiteindelijk kan dit eventueel nog voordeel opleveren, want de WOZ-waarde is niet alleen relevant voor het vaststellen van de gemeentelijke heffingen, maar ook voor de riool- en afvalheffing, het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting.

Het kan dus de moeite waard zijn om eens te kijken naar jouw WOZ-waarde en te bekijken of je het er wel mee eens bent. Ik kan het niet meer terugvinden, maar ik las dat elke €10.000 die je van je WOZ-waarde af kunt krijgen, uiteindelijk zo’n €60 per jaar scheelt. En de kans op succes is best groot; in 40% van de gevallen leidt een bezwaarschrift ook daadwerkelijk tot een lagere WOZ-waarde. Wel moet je met goede argumenten komen, alleen roepen over de crisis heeft helaas geen zin…

Onze WOZ-waarde is laag genoeg. Ik wil niet het risico lopen dat ons huis aan een daadwerkelijke taxatie wordt onderworpen, aangezien men nu steeds nog uitgaat van de oude situatie en wij heel wat (waardeverhogende) verbeteringen hebben aangebracht. Ik ga dus geen slapende honden wakker maken. Maar voor ons vorige huis heb ik wel eens bezwaar aangetekend. Toen werd er €10.000 vanaf gehaald. Geen achterlijk hoog bedrag, maar het scheelde toch weer. En het briefje schrijven kost helemaal niet zoveel tijd, dus daar hoef je het ook niet voor te laten.

Zitten ze met jouw WOZ-waarde dit jaar een beetje goed en ga je bezwaar aantekenen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik houd me braaf stil hoor; ons huis wordt lekker laag ingeschat. Afgelopen jaar 2000 in waarde verloren volgens gemeente. Lasten zijn sowieso niet verhoogd, dus betalen we minder. We hebben een vrij nieuwe gemeente die een groot charme-offensief voert sinds de oprichting. Als ik zie wat andere bloggers betalen, zitten we prima hier! Ook met andere dingen is onze gemeente heel goed bezig. We krijgen bijvoorbeeld glasvezel binnenkort!
  Dus geen bezwaar van ons voor de gemeente 😉 Dikke 8 voor de onze!

 2. Wij hebben een paar jaar geleden twee maal achter elkaar bezwaar aangetekend en gelijk gekregen. Sinds die tijd is ons huisje op een juiste waarde geschat. Groeten Izerina

 3. We zijn al een aantal jaar gelijk gebleven. Er worden al een aantal jaar geen huizen hier verkocht (er staan er wel een paar te koop, afdeling alles eruit trekken en dan opnieuw opbouwen, dus… laten we het zoals het is.

 4. Even een waarschuwing, af en toe kan het wel handig zijn als je WOZ waarde iets hoger is. Wanneer de nieuwe rentevast periode voor je hypotheek aangebroken is. Er zijn staffels waar de verhouding tussen de waarde van je huis (waarvoor de bank vaak naar de WOZ kijkt) en de hoogte van de hypotheek. <75% tussen de 75 en 100% en >75%.
  Daar horen rentetarieven bij, waarbij de eerste catogorie lager uitvalt dan de laatste. Logisch, want de bank loopt dan minder risico. Dus bedenkt goed of die paar tientjes in het jaar niet toevallig heel duur gaan worden, als je toevallig net in de verlengingsperiode zit….

  Zo niet, zeker bezwaar aantekenen als je het er niet mee eens bent!!

  Greetz,
  Jacqueline.

 5. Ons huis is volgens de WOZ met 90.000 euro gestegen! Ze mogen er van mij direct in als ze het voor hun WOZ waarde kopen. De enige huizen in de buurt die verkocht waren en als referentie diende, waren hoekhuizen, die onder architectuur verbouwd waren.

  Dus inderdaad, ik zal bezwaar gaan maken. Maar ik word wel moe van dat natte vinger beleid.

  Groetjes Jacq.

 6. De waarde is met 14.000 verlaagd. Ik betaal 200 euro meer dit jaar.
  De waarde is 4000 euro hoger dan waar ik hem te kop zou aanbiede. Vergelijkre woningen staan al jaren te koop voor 15.000 euro meer. Ik woon gunstiger met mer vrij uitzicht

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.