Rabobank. Een bank met ideeën?

Inmiddels lijken alle banken het erover eens te zijn: mensen moeten hun hypotheek gaan aflossen. De Rabobank hamert er zelfs op, want lasten stijgen in de komende tijd alleen maar, terwijl inkomens dalen. Wie dus niet in de problemen wil komen, lost af. Omdat wij ook aan het aflossen zijn, vind ik het prettig dat hier nu ineens zoveel aandacht voor is. Je komt af en toe ineens weer een tip of een weetje tegen waar je iets mee kunt.

Jullie zullen begrijpen dat ik dan ook even in mijn handjes wreef toen ik het nieuwe relatiemagazine van de Rabobank ontving. Daar zou vást wel iets moois in staan waar ik wat mee kon. Niet dus. Wel wilde de Rabobank me laten weten dat ze met me mee dachten als ik wilde kopen of verbouwen. Niet door me voor te rekenen hoeveel het zou schelen als ik eens zou sparen voor ik iets uitgaf, maar door een nieuw product. Hopelijk niet eentje waarvan dan over vijf jaar weer geroepen wordt dat het helemaal niets meer is, net zoals met de spaarhypotheek. Ook kon ik lezen dat acht van de tien huizen met winst verkocht worden. Ja, van die huizen die überhaupt verkocht worden zeker. Volgens de verschillende geïnterviewde makelaars ligt de huizenmarkt helemaal niet op slot. Want: meer websiteviews dan ooit.

Ook opvallend: er wordt aandacht besteed aan dat mensen toch vaker een persoonlijk gesprek met de bank willen. Uhm? Volgens mij is dat verplicht. Want elke keer als ik iets wil doen dat iets ingrijpender is dan een foldertje aanvragen, dan krijg ik te horen dat ik maar contact op moet nemen met mijn bankkantoor.

Het enige dat ook maar iets in de buurt komt van waar ik naar zocht, is een klein berichtje ‘Nederlanders sparen miljarden meer’. Maar ook daar staat verder niet zo heel veel in, behalve dat het welvaartsniveau in NL nog steeds heel hoog is.

Dit begrijp ik dus echt niet en toch ook weer wel. Waarom in de media roepen dat aflossen zo verstandig is en het vervolgens niet nog eens extra benadrukken via een magazine dat al je klanten bereikt? Ik vermoed dat het alleen maar met PR en eigenbelang te maken heeft. Natuurlijk wil de bank dat je aflost, maar het liefst alleen de delen waar zij risico op lopen. Er hoeft dus helemaal niet gekeken te worden naar wat voor jou het beste is, want dat is verder helemaal niet relevant. Zolang je maar goed gaat aflossen op de aflossingsvrije delen, dan is het allemaal in orde. En liever niet te veel extra storten op je spaarhypotheek, want dan kost dat te veel geld. Daarom wordt dat nog even extra moeilijk gemaakt, met een minimale inleg, het speciaal moeten aanvragen en allerlei formuliertjes.

Ik begrijp dat een bank ook geld moet verdienen, maar ik vind deze werkwijze toch niet handig. De Rabobank is door dit soort fratsen voor mij door de jaren heen veranderd van een bank waar ik een heel hoge pet van op had, naar een hypocriete bank waar ik het liefst zo min mogelijk meer mee te maken heb. Wat dat betreft brengt het toch iets; veel alternatieven zijn niet beter, dus dan maar proberen zo onafhankelijk mogelijk van banken te worden. Uiteindelijk is dat voor mij natuurlijk het allerbeste. Maar jammer is het wel, want je klopt toch minder snel aan voor vragen of diensten, of wat dan ook. Uiteindelijk verliezen ze langzaam maar zeker klanten.

Hoe sta jij hier tegenover? En heb je ook zulke ervaringen, of houd je je er allemaal niet zo erg mee bezig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wij krijgen al jaren niets anders van de bank dan een overzichtje voor de belasting, maar ja, ze verdienen aan ons ook 3x niks met alleen een spaarhypotheek die door de bank zelf al 'ns is opgeknipt en doorverkocht. Toch vertik 'k het m'n hypotheek te laten oversluiten
  groet

  1. Ik denk niet dat het bij andere banken heel veel anders is. Wel lossen wij ook af om een sterkere onderhandelingspositie te hebben op het moment dat de rentevaste periode weer opnieuw bekeken moet worden. Dat we dan wel kunnen overstappen. Des te kleiner de hypotheek (ten opzichte van de waarde van het huis en onze verdiensten), des te makkelijker dat naar mijn idee is.

 2. Alle banken zijn hetzelfdde…. Ze willen alleen met je praten wanneer het hen uitkomt. En nu ze risico op de hypotheken gaan lopen, willen ze graag dat je aflost, terwijl voorheen de bergen tot de hemel reikten en 'the sky was the limit'. Als je er dan heel nuchter instond en niet zoveel wilde lenen in de hypotheek, werd je eigenlijk wat meewarig aangekeken. Ik ben blij dat ik altijd bij mezelf ben gebleven wat dat betreft. We hebben nu dan ons oude huis nog niet verkocht, maar al met al redden we het allemaal wel en ook nog zonder de voorlopige teruggave van de hypotheekrenteaftrek.

  Greetz,
  Jacqueline

  1. Heel verstandig! Ik heb wel altijd voet bij stuk gehouden voor wat betreft niets kopen voor het oude verkocht is, maar ben zeker naïef geweest bij de aanschaf van dit huis (of beter: de hypotheek, want het huis is de prijs waard, maar volgens mij hadden we ook op een veel lagere rente uit kunnen komen). Dat is niet de bank z'n schuld, dat is mijn fout. Maar dan laat je je toch meeslepen in het sky is the limit idee, ja.

 3. Als het grootste deel van de huiseigenaren heel eenvoudig ging leven en alle geld gebruikte voor de aflossing van de hypotheek zou de economie nog verder inzakken. Er werd dan veel minder gekocht. Groeten Izerina

  1. Maar misschien wel meer duurzaam. En als de economie inzakte, was dat denk niet zo'n probleem, we zijn denk wat dat betreft te hard gegroeid. Als we gestaag met hetzelfde tempo waren doorgegroeid, qua economie, was er nu denk ik niets aan de hand geweest. Maar door allerlei bellen die nu moeten worden doorgeprikt, lijkt het nu alsof het superslecht gaat, terwijl het eigenlijk te lang te goed is gegaan. Tenminste, dat is mijn idee. Maar ik had altijd maar krap een voldoende voor economie.

 4. Wat een rotbank is het. Heb je inmiddels ook wel op mijn blog gelezen. Vergeten een levensverzekering in orde te maken waardoor ik opeens een dikke ton aflossingsvrij heb. Incasso's niet omzetten. Niet antwoorden op mails. Zeuren als ik wil bijstorten. In 2013 loopt de rentevrije periode af, als we hier dan nog zitten ga ik toch echt eens bij triodos kijken ofzo.

  En ook lekker hypocriet, mijn huis financieren met een spaarhypotheek en nu roepen dat die geen recht op hra meer zouden moeten krijgen. En dat de huizenprijzen 10% te hoog zijn.

  Mafkezen.

  1. Hier was dat ook zo: 'Spaarhypotheek is echt het beste, het veiligst, supermooi product, blablabla'.

   Ik zal in mijn handjes knijpen als ik daar vanaf ben. Wij zouden graag wel een stukje extra land willen hebben, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om daarvoor naar de bank te gaan. Met hun ideeën…

 5. Ik probeer al een tijdje om meer te leren over hypotheken maar ik snap er nog steeds weinig van, over een paar jaar willen we verhuizen en dan wil ik begrijpen wat we afsluiten ipv op een adviseur te vertrouwen!

  1. Het helpt vaak wel als je af en toe een hypotheek uitzoekt en daar gericht informatie over gaat zoeken. Maar het is ook een soort enorm bos waar je moeilijk wijs uit wordt. Slim dat je je nu al aan het voorbereiden bent!

 6. Zij kijken ook alleen maar naar hun eigen portemonnee. Onlangs heb ik nog een gesprekje gehad bij deze bank omdat wij daar 2 hypotheken hebben lopen. Bij aanvang van dat gesprek zeg ik direct met welke reden ik daar zit en wat ik wil. En dat is vooral meedenken en mij niet iets anders aan smeren, want als ik dat idee heb verlaat ik direct die ruimte. Ik ben wat harder geworden, zeg maar behoorlijk hard, als het om ons geld gaat. Helaas hebben ze mij niet een klinklare oplossing kunnen geven, maar ik was toch blij daar even geweest te zijn met onze aflossings vragen en ben weer wat meer te weten gekomen over onze hypotheek, waar we een paar jaar overheen hebben gekeken en dit was niet echt in ons nadeel (zie eventueel mijn blog over hypotheek aflossen).Maar het blijven gladde jongens. Roepen dat we moeten aflossen, maar dan zo'n blaadje uitgeven en het daar dan niet over hebben.

  1. Heel slim, je moet inderdaad er vanuit gaan dat je er voor jezelf zit en dat jij de enige bent die daar voor jou zit. Zij zitten er voor zichzelf. Als je daar vanuit gaat, dan kun je volgens mij ook veel makkelijker voor jezelf opkomen.

   Ik heb je blogje over hypotheken even gelezen; wij hebben ook eentje van 5,6%, maar ook nog een van 5,8%. Op die laatste (aflossingsvrij) los ik nu eerst af, dat scheelt toch het meest. Helaas loopt eerder die van 5,6% af en is die ook flink hoger, maar je moet toch kiezen, je kunt beter proberen één helemaal af te lossen, dan 2 half, tenminste, zo zie ik het dan.

 7. Ik zou persoonlijk niet al te veel verwachten van die wielrennende boeren. De Rabobank geeft alleen om zichzelf, niet om haar klanten.

  Je kan ze beter kwijt dan rijk zijn denk ik.

 8. De Rabobank komt niet zo goed uit die banktest, maar ook wij hebben daar onze hypotheek. Zo'n tijdschriftje van de Rabobank is denk ik niet veel meer dan een reclamefolder. En dat blijkt ook wel uit jouw verhaal!

 9. Was altijd zeer tevreden over deze bank maar erger me ook groen en geel aan de laatste tijd (inderdaad ook die reclame, zo slecht!). Vroeger was het nog een bank die het beste voorhad met de klant maar zij zijn nu ook alleen maar naar hun eigen portemonnee aan het kijken zoals de meeste andere banken, ben al bijna met al mijn producten daar overgestapt naar een andere (en betere) optie…nu de hypotheek nog…

 10. Ik ben jaren geleden al bij de rabobank weggegaan omdat zij destijds alleen doordeweeks binnen kantooruren open waren (en dan tot 16.00 uur geloof ik). Andere banken hadden toen al wel langere openingstijden en een zaterdagochtend-opening.

  Verder: alle banken zijn alleen maar uit op eigen gewin, net zoals iedereen die wat verkoopt. In de gaten houden dus!

 11. Ik zit bij een andere grote bank, maar ze denken alleen maar naar hun eigen portomonnee. Als ze je nodig hebben dan kan je altijd bij ze langskomen om je kaal te laten plukken. Wij hebben ook een spaarhypotheek, zogenaamd zonder beleggingen want dat wilde ik niet. Je raadt het al het is een dikke vette woekerpolis. Voorlopig loopt de rente vaste periode nog 5 jaar, maar ga wel verder uitzoeken hoe het allemaal zit. Weet er helaas nog te weinig van.

 12. Tuurlijk wil de Rabo dat mensen extra gaan aflossen, die hebben hartstikke veel hypotheken verstrekt die boven het budget van mensen waren.
  Ze willen hun geld liever terug en risico's afdekken. Plus, ze hebben misschien wel geld nodig en lenen is nu duur.
  Maar ik denk ook dat de inhoud van dat blad al tijden van te voren gemaakt was trouwens. Nog een maandje en ik ben van de Rabo af.

 13. Manlief heeft in januari met onze bank alles doorgenomen. Er is één lening afgelost, ééntje half, de ander helft van die afgeloste zeg maar, is bij de rest gevoegd, zodat het nu héél overzichtelijk is. De vorm is gewijzigd en de rente is gedaald.

  O, ja… sinds dat geconsuminder vanaf eind november en lijstjes maken met boodschappen doen, niet meer shoppen op het web en klakkeloos in winkelwagentjes kieperen vaart ons saldo er wel bij… geen rood kleurtje meer te zien!!

  Nu nog de rest aflossen… maar de basis is weer doorgelicht en gezond bevonden… en dat voelt wel héél prettig. Niet dat we zomaar van alles kunnen uitspoken hoor, voor alles moet gespaard worden, maar dat vind ik geen punt.

 14. Ik vind het al een heel ding dat er in de pers nou eindelijk eens gezegd wordt dat het aflossen van je hypotheek gewoon een goed idee is. Geen gezeur over renteaftrek of iets anders. Dat de bank daarnaast redelijk hypocriet is om de klanten zelf het niet direct te laten weten, snap ik best. Want ze willen natuurlijk ook gewoon geld verdienen. Gelukkig komen er steeds meer mensen die doorhebben dat een hypotheek niet meer is dan een lening, die je niet wil hebben.

 15. Ik ben het er helemaal mee eens dat de mensen beter hun hypotheek kunnen gaan aflossen!
  Ik hoorde vandaag dat een heleboel bankiers (niet in Nederland zeggen ze)12% salarisverhoging hebben gekregen dit jaar en daar komen ook nog de bonussen nog erbij.
  En maar moeilijk doen als je meer wilt aflossen, nu begrijp ik wel waarom!
  En wie heeft ervan ons 12% salaris verhoging gekregen?
  Vooral blijven consuminderen, doe ik ook nl.

  Groetjes

  1. Ik schreef salaris verhoging gekregen, maar bedoelde zich toegeeigend, zo werkt het als je daar zit.
   En als mijn man een paar euro meer krijgt omdat hij nog werkt zetten ze dat vlug om in vrije dagen.
   Je zou toch een een paar euro teveel krijgen, dat is je dank als je 45jaar hebt gewerkt en je moet er nog 5 jaar.
   Zelfs loonsverhoging zit er niet in!
   Bankiers werken niet voor een modaal of minder salaris.
   Dat ging over 10 tot 12 miljoen per jaar plus bonus.

   Afijn, ik mopper wel maar ben zeker niet ontevreden, sterker nog ik ben een heel tevreden mens verbouw onze eigen groenten en consuminder.

   Tis gewoon een scheve wereld!
   Laat ik het daar maar bij laten.

   Vriendelijke groeten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.