Rente

Op mijn potjes bij MY krijg ik één keer in het kwartaal rente. Toen ik de rekeningen opende, lag die rente nog ergens rond de 5,5%. Dat tikte aardig aan; zelfs als je niet superveel spaargeld had, merkte je wat van de rente. Tegenwoordig krijg ik nog maar 0,9% over mijn spaargeld.

Omdat ik toch nog onder de grens zit van wat je mag hebben, baal ik natuurlijk wel een klein beetje van de lage rente, maar kan ik het nog steeds wel zien als ‘gratis geld’. Ik heb mijn geld liever op een bank dan in een sok (daar zou maar iets mee gebeuren!), deze rekeningen zijn gratis en het is niet dat ik er nu iets mee doe. Bovendien kan ik op elk moment de rekening weer leeghalen, dus als ik me om wat voor reden dan ook wél bedenk, dan is dat ook niet zo erg.

Het leuke van de MY-potjes is dat je door het kwartaal heen al kunt zien wat je hebt opgebouwd aan rente. Omdat die rente natuurlijk weer over de verschillende potjes binnenkomt, heb ik dat saldo niet meegenomen in mijn plan voor april. Inmiddels staat de teller op ongeveer €40. Het meeste daarvan zal uiteraard worden bijgeschreven op de bufferrekening; daarop staat immers het meeste geld. En hoewel het dus zeker niet meer is wat het geweest is, qua rente, blijft het een mooi bedrag. Als ik het contant aangeboden zou krijgen, zou ik ook geen ‘nee’ zeggen.

Hoe sta jij tegenover de rente van tegenwoordig? Kun je er nog blij mee zijn, of schiet het totaal niet op?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Misschien moet je dit wat genuanceerder opschrijven: "Omdat ik toch nog onder de grens zit van wat je mag hebben"..
  Ik denk dat je bedoelt, de grens waarboven je over het meerdere een belasting betaalt van 30% over een fictief rendement van 4% (dus 1,2% van het bedrag).
  Er is namelijk geen grens van wat je mag hebben 🙂

 2. Ik vind het wel weer eens tijd worden dat de rente op spaarrekeningen omhoog gaat. Deposito's zijn natuurlijk helemaal absurd laag; ik ga mijn spaargeld niet maanden of zelfs jaren vastzetten tegen drie keer niks… Nu de rente zo laag is, dus maar flink aflossen op de hypotheek. Hoewel ik me goed kan voorstellen dat dat voor jou niet zo interessant is met de oog op de verkoop van je huis.

  1. Nee, daar zit ik nu idd een beetje mee. Zodra m'n buffer weer op hoogte is, doe ik het denk wel, maar ik wilde eerst maar wachten tot het tweede halfjaar van 2016. En hopelijk hoeft het dan niet meer. Geld dat ik uit mijn huis haal moet ik natuurlijk weer in een nieuwe steken, dus als ik daarmee boven de VRH-grens kom, móet ik wel betalen. Ik kan dan niet – zoals bij gewoon spaargeld – denken: ik investeer in dit of dat, zodat ik weer onder die grens kom.

 3. Van de rente hoef je het deze dagen niet te hebben. Wij houden een goede buffer aan en de rest 'investeren' wij in a) maximale extra aflossingen op de hypotheek en b) verbeteringen in het huis. Wel hebben wij laatste een bedrag via crowdfunding uitgeleend tegen ruim 7% rente. De annuitaire aflosing begint begin april, gedurende drie jaar.

  1. Zeven procent is heerlijk. Ik ben gestopt met investeren via de BV. Gelukkig wordt nog steeds alles afgelost. Ik heb geprobeerd om vooral de kleine lettertjes te lezen, maar ondanks dat heeft crowdfunding een behoorlijk risico.

  2. Ik heb één keer aan crowdfunding meegedaan, maar dat was een klein bedrag en aan bekenden. Of tenminste; zakelijke bekenden waar ik wel vertrouwen in had. Ik zou het nu eerst niet zo snel doen, liever eerst bufferen en aflossen. Maar zo'n rendement klinkt natuurlijk wél goed.

 4. De rente stelt inderdaad niets meer voor. Nadeel bij ons is dat wij door onze spaardepots, die vast staan, al boven de heffing uitkomen. Dus buffer, spaargeld kids en de overige spaarpotten moet overal belasting over betaald worden.
  We kunnen niet in de toekomst kijken maar ik heb spijt dat wij de depots toen afgesloten hebben door die heffing. Afkopen kostte ons vorig jaar al ruim 2500 euro. Ik weet het ook even niet, dus voorlopig maar zo laten.

  1. Bedoel je met 'afkopen' dat geld gewoon weer op je rekening krijgen? Je kunt dat vaak ook doen met bepaalde gebeurtenissen. Ik heb het toen (gratis) kunnen doen toen ik dit huis kocht. Moet je natuurlijk wel net aan de voorwaarden voldoen, maar het kan misschien handig zijn om daar eens naar te kijken.

 5. hier ongeveer t zelfde bedrag opgebouwd aan rente 😉 maar wij hebben maar 1 potje bij MY, 1 grote hoop. ben toch blij met het beetje gratis geld. zie rente ook enkel als leuk extraatje, niet als DE reden om te sparen… sparen is vooral een manier om dingen zelf te kunnen betalen.. grotere aankopen zoals als nu de auto kapot gaat, kunnen we morgen kijken voor een andere 2e hands auto (de huidige is ook 2e hands).. dat geeft een enorm gevoel van vrijheid en zelfstandigheid, daar kan geen rente tegenop, maar t sparen gaat wel veel sneller als de rente hoog is 😉 dus helaas wat langer doorsparen nu :p

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.