Plannen voor april

Gisteren even een terugblik op de hypotheekkant van het eerste kwartaal van 2016, vandaag een vooruitblik op de inkomsten van april en hoe ik die graag wil verdelen.

Voor wie mijn methode een andere keer gemist heeft; ik maak elke maand een rijtje met inkomsten die ik verwacht. Die schat ik dan het liefst wat lager in, zodat het altijd mee kan vallen. Daar komt natuurlijk een totaalbedrag uit, dat ik dan weer verdeel over verschillende posten.

Voor komende maand heb ik besloten om mijn zorgpotje weer een klein beetje aan te vullen. Ik betaal de zorgpremie altijd per jaar en spaar dan gedurende het jaar voor de volgende jaarlijkse betaling. Ik moet eerlijk zeggen dat dat meestal niet zo’n prioriteit heeft, dus ik moet daar dan echt even bij stil staan. Anders komt die pot nooit vol!

Ook wil ik een bedragje opzij zetten voor mijn NYC-trip. Ik heb nog steeds het plan om daar zoveel mogelijk een budgettrip van te maken, alles wat er dan overblijft, kan in onze samen-vakantie worden gestopt.

Daarnaast gaat het grootste deel (dus ook de pensioenuitkering) naar de buffer. Ik wilde dat in de eerste instantie in de hypotheek stoppen, maar nu de buffer flink gekelderd is, stop ik daar toch liever eerst wat in. Zodra ik weer op het niveau van voor de aflossing van de autolening zit, pak ik het aflossen op de hypotheek weer op.

Overigens betekent dit wel dat er deze maand vrij strak gebudgetteerd moet worden. Eventuele extra’s zullen echt moeten komen uit bijvoorbeeld Marktplaatsverkopen of gunstige afrondingen. Mijn planning voor het eerste kwartaal was door die aflossing van de auto behoorlijk in de war gegooid, dus ik wil nu alles weer een beetje strak trekken, zodat ik ook het gevoel heb dat ik goed op schema zit. Op zich zit ik dat in theorie ook wel, maar zo voelt het nog niet helemaal.

Heb jij dat ook wel eens? Dat je het op papier eigenlijk helemaal niet slecht doet, maar dat het niet zo voelt? Wat doe je er dan aan om je gevoel wat meer in lijn te krijgen met de realiteit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Dat gevoel heb ik continu. Dan heb je 400 euro gespaard die maand, maar moet je je vakantie betalen van 450 euro. Voelt als terug bij af. Ik probeer mijzelf dan duidelijk te laten zien dat ik ook 'maar' 200 euro had kunnen sparen en dat het dan in de min had gezeten.

 2. Ik heb dat altijd! Dat komt omdat ik in hele kneuterige potjes denk, bijvoorbeeld ik heb nog 50 euro voor boodschappen. Als er dan een uitgave bijkkomt, zoals ov-kosten 20 euro, dan moet dat van mezelf van die 50 euro af, waardoor ik dus nog 30 euro overhou voor boodschappen. Dat is dan onhaalbaar waardoor ik het gevoel heb dat ik 'weeeeer niet uitkom'. En dat kom ik ook niet ;-), maar er is voldoende geld om dat op te vangen. Kneuterig denken behoedt me trouwens voor impulsaankopen, dat is dan wel weer fijn… Ook fijn; mijn excelletjes met de grote lijnen erbijpakken; het totaaloverzicht van onze financiele situatie en dan valt het altijd weer mee.

 3. herkenbaar hoor, dat t soms voelt alsof we niets sparen/er niets overblijft.. soms is dat ook zo, maar dan ben ik blij dat ik in mn excel kan zien dat t door bepaalde grote uitgaven komt en t dus even logisch is en soms is dan te zien dat we t eigenlijk best goed doen 😉 sowieso.. zo lang we kunnen sparen/spaargeld blijft staan ben ik al heel blij 😀 en nu ook met onze koopwoning.. t geld vliegt er met baken uit natuurlijk aan t opknappen, maar we kunnen dankzij excel wel zien dat we keurig binnen budget blijven 😀 heerlijk

 4. Ik had ook vaak het idee dat het niet goed ging, maar dat kwam voornamelijk doordat ik met allerlei budgetten werkte (boodschappen, cadeautjes, vervoer). Ik heb het losgelaten om zo te budgetteren en in de praktijk gaat er niet meer uit dan wanneer ik continue zat te stressen en schuiven met geld maar levert het wel een hoop energie op!
  We hebben nuu 1 grote spaarrekening voor alles (dus ook vakantie, OZB, grote aankopen), een spaarrekening voor een grote reis over 2 jaar en een spaarrekening voor de kinderen voor later. Alle pin en incasso uitgaven houd ik nog wel bij in ons kasboek, maar ik splits niet alles helemaal uit in bepaalde potjes. In de praktijk geven we niet veel meer uit dan in de strakke-potjes-tijd, we volgen qua uitgaven de grote lijnen qua maandbudget.
  (Als ik jou blogs zo lees, kost het geschuif jou ook een hoop energie. Misschien kun jet ook proberen het meer in grote lijnen te gaan doen?)

  1. Ik budgetteer niet echt heel veel. Ik weet wat ik maandelijks ongeveer moet hebben om rond te komen en schrijf de rest weg om te sparen. Misschien dat ik daar beter nog een soort extra budget in kan stoppen, maar ik ben een beetje bang dat als ik dat doe, ik het ook weer als 'speelgeld' ga zien. En niet alles is natuurlijk ook per maand te sturen; ik heb bijvoorbeeld net in 2 maanden tijd ongeveer 10 verjaardagen gehad. Daar is niet tegenop te budgetteren.

 5. Ja ik had dit ook.
  Mijn oplossing was om los te laten. Niet meer alles tot op de cent budgetteren. Meer ruimte overlaten voor hoe t loopt. Ik doe dit nu sinds januari en verbaas me over t verschil in gevoel.
  We geven niet meer of minder uit maar ik voel me meer tevreden en loop niet meer te schuiven om alles kloppend te maken.

  1. Ik budgetteer juist bijna niets, behalve wat ik graag wil sparen. Als in: ik kijk wat er binnenkomt en wat ik daarvan kán sparen en wil dat dan eigenlijk ook allemaal sparen). Misschien zou ik dat dan eens wat steviger naar beneden af moeten ronden?

 6. Januari en februari gingen zo goed. Nu hebben we in maart en april alle grote kosten van dit jaar. We hopen dat het vanaf mei financieel weer rustiger wordt en we weer kunnen sparen voor de extra aflossing. Die doen we nog steeds, maar die gaat in maart en april van de buffer af.
  En helaas bleek gisteren dat we 500 euro ipv 200 euro aan de belastingdienst moeten terug betalen. Deels door alle extra aflossingen, maar een groter deel kwam vanwege de nivelleringsmaatregelen van de overheid. Daar ben ik wel een beetje klaar mee, als alleenverdiener betaal je al de hoofdprijs.

  1. Wat balen zeg! En met dat laatste ben ik het helemaal eens. Misschien zal iedereen dat voor zijn of haar eigen situatie hetzelfde zien, maar ik heb echt het idee dat je als 'gewone' Nederlander toch vaak wat aan het kortste eind trekt, als het gaat om belasting(voordeeltjes). Super van jullie aflossingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.