Pensioen afkopen of niet?

Na even een behoorlijk stevige deuk in de buffer geslagen te hebben, is er misschien weer een mogelijkheid om hem wat extra aan te vullen.

Ik heb ooit een poosje Payroll-werk gedaan en daar bouwde ik ook pensioen op. Dat is een jaar of twee geleden gestopt en ik had al eens gelezen dat je dan dus je pensioen af kunt kopen en dat geld op je rekening kunt krijgen. Na twee jaar zou je daarvoor een brief krijgen. En warempel: deze week lag hij in de brievenbus.

Ik heb in totaal ongeveer €1400 aan pensioen opgebouwd en kan dat eenmalig uit laten keren. Daar wordt nog belasting over geheven, waardoor er ongeveer een goede €900 overblijft.

Als ik het goed begrijp, krijg ik dit aanbod niet elk jaar, maar kan ik het nu doen of krijg ik de uitkering als ik de pensioengerechtigde leeftijd bereik. Ook in één keer overigens, dan krijg ik niet elke maand €16 of iets dergelijks, wat ik zelf dacht.

Wat is nu wijsheid?

Heb ik het geld nu strikt noodzakelijk nodig? Nee. Maar heb ik er straks op mijn pensioenleeftijd wat aan? Ook niet echt, vermoed ik. Als ik het nu laat uitkeren, komt het op de hoop, krijg ik er rente over, verdwijnt het misschien op een later moment in een huis. Als ik het straks laat uitkeren, dan betaal ik er misschien net iets minder belasting over, maar ik kan ook dood zijn voor die tijd en hoop eigenlijk, als dat niet het geval is, dat ik mijn pensioen zelf al ‘opgelost’ heb.

Ik weet het dus nog niet zo goed. Volgens de brief heb ik twee weken om te beslissen. Dan krijg ik vervolgens de uitkering rond de 25e van de volgende maand. Dat zou dus betekenen dat ik in april wat extra geld heb om te sparen of af te lossen. Het doorgeven kan gewoon via internet, dus dat hoeft allemaal niet zoveel tijd te kosten.

Eerder heb ik dit ook al eens gedaan, maar toen ging het om een veel kleiner bedrag. Nu is het een flink bedrag, maar in het kader van pensioen natuurlijk ook nog niet echt iets dat zoden aan de dijk zet. En ik weet eigenlijk ook niet of het nog jaarlijks aangroeit als ik het laat staan, of niet.

Wat zouden jullie doen? En weten jullie toevallig of je pensioen jaarlijks nog groeit als je het laat staan, maar er geen extra geld meer bij stort?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
  1. Ah, fijn dat je daarvanaf bent.

   Tja ik ben gewoon van zelf kiezen. Dus ook hier: laten uitbetalen en (in dit geval) buffer aanvullen. Of die aflossing idd.

 1. Als je het laat staan, kan het in principe groeien. Als het fonds het goed belegd heeft, kan het bedrag elk jaar met zo'n 3-8% nog groeien.

  Maar… Op het bedrag zullen dan ook jaarlijks kosten ingehouden worden. De kosten die het fonds maakt, kosten voor administratie, misschien zelfs een kleine verzekeringspremie.

  Zelf had ik een pensioentje van 400 euro opgebouwd in 1998 of zo. Bel ik in 2008, wat er van dat pensioentje geworden is: Euh, tegen 2001 was het allemaal op gegaan aan kosten. Ik had nog recht op 0 euro. Gelukkig had ik ook geen schuld opgebouwd bij ze…

  Kijk misschien even of ze je in de afgelopen jaren ook een verslag hebben gestuurd van eventueel aangroei en ook van eventuele jaarlijkse kosten?

  Ik zou het dus niet in hun beheer laten. Ik denk dat je het geld zelf veel goedkoper kunt beheren, ofwel in een zelfgekozen pensioenpotje (je kunt dan volgend jaar weer geld terug krijgen van de inkomstenbelasting als je je jaarruimte gebruikt), ofwel in het huis of iets dergelijks (waar het je ook besparingen oplevert).

 2. Ik zou het zeker afkopen en laten uitbetalen. Omdat je weet dat je dat geld dan daadwerkelijk krijgt… Dat is niet zo heel vanzelfsprekend… Ooit betaalde ik bij een werkgever 2 jaar pensioenpremie en dat is volledig verdampt, weg, foetsiedewoetsie… Op een gegeven moment kreeg ik zelfs een negatief pensioenoverzicht, met een minsaldo dus. Over de twaalf jaar dat ik in loondienst pensioenpremie betaalde, is vrijwel niets over, een van mijn grootste ergernissen over die rottige verplichte regelingen. Hebben is hebben!

 3. Lastig dilemma.
  Een ex-vrouwelijke collega dacht toen ze net derig was, en het kon toen ook Laat ik mijn pensioen afkopen.
  Ze is nu de enige die nog werkt nu ze 65+ is. In mei mag ze niet langer meer werken, dan moet ze met pensioen.
  Ze heeft een hypotheek voor een appartement, die ze op de top van de markt in Rotterdam Blijdorp kocht.

  Pensioen lijkt nog ver weg. Ook voor haar dus. ABP gaat weer minder pensioen uitkeren. Bovendien hebben ze veel in olie belegd en op rente. Tja. of die pensioenfondsen straks nog bestaan is de grote vraag.

  Aflossen is een goed en investeren in iets dat later gegarandeerd passief inkomen oplevert is ook een ding.

  1. Dat is wel heel vervelend, maar heeft inderdaad denk ik ook wel te maken met je andere omstandigheden. Of een pensioenfonds straks nog bestaat vraag ik me ook af. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik het zelf moest regelen.

 4. Een extra hypotheekaflossing zou ik doen. Je weet idd niet wat er straks can overblijft.
  Wij hebben laatst uitgezocht of we een pensioenspaarregeling (destijds nogal gepromoot door de overheid) uit konden laten keren om er een hypotheekaflossing van te maken. Dat zou 72% belasting over dat bedrag betekenen. Dat hebben we laten staan. Dat vonden we een te groot bedrag op 11.000 euro. Hopelijk is er straks nog wat van over.

  1. Daar twijfel ik nog wat over, want alles wat ik er nu in steek, moet ik er natuurlijk in houden na een verkoop. Oftewel: met dat geld kan ik niets meer tot mijn volgende hypotheek komt. Aan de andere kant levert het natuurlijk wel direct een paar euro per maand aan rentebesparing op. En anders zou ik ook sparen voor mijn hypotheek (hoewel mijn buffer nu natuurlijk ook wat gezakt is).

 5. Zowel mijn vrouw als ik hebben het ook ooit meegemaakt.

  Ik heb tien jaar geleden, net voordat ik bij mijn huidige werkgever begon, een jaar contract gehad bij de moedermaatschappij van de huidige werkgever. Na een jaar werd het pensioen automatisch afgekocht; ik had geen keuze. Ik heb het toen laten overgeheveld naar het pensioenfonds van mijn huidige werkgever (was overigens hetzelfde pensioenfonds).

  Mijn vrouw heeft het destijds laten afkopen, omdat het niet overgeheveld kon worden. Als je deze afkoop gebruikt voor passief pensioen (bijvoorbeeld het extra aflossen hypotheek) dan is er volgens mij helemaal niets mis mee om het af te laten kopen. Ik zou daar dan ook in jouw situatie voor kiezen.

 6. Ik volg de algemene opinie van de lezers voor me: beter nu laten uitbetalen en zeker zijn dat je het krijgt dan te wachten tot je pensioengerechtigd bent en het risico lopen dat alles verdampt is. Als ik zo'n brief zou krijgen, zou ik wel eens goed moeten nadenken wat ik ermee zou doen. Direct aanwenden voor de hypotheek of investeren voor een lange termijn en zo profiteren van het rente op rente effect, via een ETF ofzo.Maar eigenlijk heb je nog alle tijd om na te denken over waarvoor je het geld wil aanwenden eens het op je rekening staat!

  1. Ja, klopt! Het duurt immers nog een dikke anderhalve maand voor het dan op mijn rekening staat. Kan ik nog bedenken of ik het inderdaad voor een aflossing ga gebruiken of om mijn buffer te spekken. Buffer spekken kan natuurlijk ook indirect door hiermee af te lossen, daarmee sneller bij mijn doel voor 2016 te komen en dus sneller/meer voor de buffer kunnen sparen.

 7. Je kan het bedrag laten uitkeren en een rekening openen bij meesman.nl en het beleggen in een indexfonds. Wij beleggen daar zelf een maandelijks bedrag voor als aanvulling op ons pensioen. Maximale vrijheid, beperkt risico's, lage kosten en een mooi rendement, altijd is je geld beschikbaar en je bouwt zelf vermogen op. Dit doen wij trouwens naast de maandelijkse aflossingen op onze hypotheek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.