Koppelverkoop hypotheek/bankrekening mag niet meer

Als je een hypotheek afsluit bij een bank, dan mag diezelfde bank je
niet langer verplichten om daar ook een betaal- of spaarrekening te
openen. Tot nu toe was dat soort koppelverkoop wel toegestaan, omdat er
zogenaamd niet vanuit kon worden gegaan dat iedere Nederlander een
bankrekening had en banken op die manier dus de zekerheid hadden dat ze
de hypotheeksom niet maandelijks in een envelopje op hoefden te halen.
Wat wél mag, is klanten korting op de hypotheekrente geven door een
betaalrekening daar te openen.

Ik heb tot nu toe alleen hypotheken gehad bij de Rabo en zit daar ook al m’n hele leven
met mijn hoofdbetaalrekening. Een korting kreeg ik inderdaad toen ik de
hele hypotheek overhoop gegooid heb. Voor die tijd volgens mij niet.
Voor mij is het dus alleen maar een voordeel; ik hoef niets anders te
doen en heb toch een korting. Bij SNS en ING zou ik met een korting van
0,25% in plaats van 0,20% wel iets beter uit zijn, maar er moet nog wel
wat gebeuren wil ik overstappen qua bankrekening.

Het biedt wel wat extra mogelijkheden, want dat bepaalde
hypotheekverstrekkers die korting niet geven, betekent natuurlijk niet
dat ze automatisch duurder zijn. En bij een volgende keer wil ik toch
wel iets kritischer zijn qua rentepercentages. Was ik dat destijds
geweest, dan had ik nu niet (en daar is ook al over onderhandeld!) aan
bijna 6% vast gezeten. Nu is dat hopelijk niet voor altijd, maar toch.
Ik ben wel benieuwd of de korting die ABN biedt ook geldt voor mensen
die spaarrekeningen hebben bij MY. Daar houd ik de rentepercentages
namelijk ook wel in de gaten. Een hypotheek die je zelf kunt regelen en
waar je veel inzicht in hebt, spreekt me wel aan. Nu moet ik het hebben
van mijn eigen overzicht en de afschriften die ik eens per half jaar
krijg, maar ik zie dat liever nog ‘echter’ voor me.

Heb jij een bankrekening bij dezelfde bank als waar je hypotheek loopt? En
heb je dat bewust gedaan? Krijg je ook korting, of kun je daar misschien
nog om vragen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Nee, en het is ook niet ter sprake gekomen. We hebben een hypotheek bij een dochteronderneming van de bank die jij noemt en dat is F.l.orius.
  Het is heel eenvoudig om extra af te lossen. Na elke extra aflossing ontvangen we na een oaar dagen een bevestiging en later nog een brief met het nieuwe hypotheekbedrag.

 2. Wij hebben onze hypotheek afgesloten bij SNS en daar toen ook gelijk bankrekeningen geopend. Op eigen verzoek trouwens, omdat we dat fijner vinden. Goede beslissing, want SNS blijkt voor ons inderdaad een prettige bank.

 3. Wij hebben toevallig wel dezelfde bank als hypo. Dat bevalt ons prima, want we kunnen heel veel informatie inzien.
  Hoeveel onze spaarhypotheek groeit elke maand, hoeveel onze annuïtere aflossingen tot op de cent nauwkeurig zijn en elke maand kun je zien wat de exacte hoogte van je hypotheek is. Ik houd daar wel van.

 4. overstappen van bank als particulier is kinderlijk eenvoudig, de bank regelt dat gewoon. Je moet misschien nog een paar dingen zelf overzetten maar daar krijg je zelfs een lijstje van en 13 maanden de tijd om te regelen.

  Alle banken zijn verplicht deze overstapservice aan te bieden.

 5. nee. wij hebben een hypotheek via de hypotheker bij argenta/quion. je krijgt daar alleen rentekorting als je daar een spaarrekening hebt en afhankelijk van het saldo krijg je een klein % korting. was voor ons niet de moeite om over te stappen van spaarrekening

 6. Nee wij hebben beide een andere bank die weer anders is dan onze hypotheek verstrekker, wij kozen wat mogelijk was. 1 inkomen, flinke restschuld en bouw depot had wat voeten in de aarde maar is allemaal goed gekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.