Uitbetaling pensioen

In een grijs verleden heb ik (als bijbaantje) een periode via Randstad gewerkt. Daar werd ik nog elk jaar netjes aan herinnerd met een overzicht van mijn opgebouwde pensioen. Deze week ontving ik een brief van het pensioenfonds; als je minder dan €400-nog-wat aan pensioen had, werd het volgens een of andere regeling uitgekeerd en daar kwam ik voor in aanmerking. Voor het precieze bedrag dat ik kreeg, moest ik het blaadje even omvouwen…

…€34,67! Jawel, mijn hele pensioenpot bevat precies €34,67. Nu moest ik een brief opsturen en zouden ze het uitkeren. Niet het hele bedrag, want er moeten natuurlijk ook nog sociale lasten e.d. af. Nou ja, voor mijn pensioen had het ook niet zo heel veel gescheeld, dus ik zal het netjes overmaken naar onze aflossingsrekening, dan werkt het tenminste nog een klein beetje mee aan ons pensioen. Als dit pensioen afgekocht is, dan heb ik er nog één over, ook van werk dat ik niet fulltime doe. Bij mijn vorige werkgever kon ik geen pensioen opbouwen en als ondernemer moet ik het zelf opbouwen, via de FOR. Daar ben ik al even druk mee bezig, om later niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Weet jij hoe het zit met je pensioen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik mocht vorig jaar mijn pensioen afkopen, ik kreeg wel 10x zoveel als jij 😉 Ik moet ook nog een heel klein ambtenarenpensioentje hebben. Bij de werkgevers waar ik daarvoor werkte heb ik geen pensioen opgebouwd.Waarschijnlijk een pensioen van mijn ex, al weet ik niet of ik dat wel goed geregeld heb, het was zo'n hectische periode toen. Verder heb ik geen pensioen opgebouwd. Mijn lief heeft een redelijk goed pensioen. Maar ik ben veertien jaar ouder dan hij, dus de aow die ik een gegeven moment ga krijgen, zetten we dan op een spaarrekening. Ik zal dus nog wel een boterhammetje met kaas kunnen eten tegen die tijd.

  Liefs, Haagje

 2. Ik studeer nog, maar kreeg van een eerder baantje ook zo'n brief. En ik kreeg toch nog 100 euro uitbetaald. Na mijn studie ga ik toch nog pensioen opbouwen.

 3. euh… nee… al heb ik niets… ik ben huismoeder… Wij sparen wel maandelijks voor een uitbetaling (pensioen) te kunnen krijgen later… Anders heb ik helemaal niets…

 4. Ik had, net als Haagje, ook het astronomische bedrag van ca 340 euro aan mini-pensioen opgebouwd. 😉 Ik heb het uit laten keren, er ging nog even zo'n 90 euro af aan sociale lasten (het is de moeite weer).

  Ik heb het wel uit laten keren, want als ik het bedrag(je) 40 jaar lang op een spaarrekening laat staan, heb ik in 2051 waarschijnlijk het dubbele dan wanneer ik het tegen die tijd laat uitkeren.

  Verder stort ik elke maand op een eigen spaarrekening met hoge rente, die ik 'pensioenrekening' heb gedoopt. Dat doe ik liever dan bijstorten bij een pensioenfonds. Die laatste vertrouw ik voor geen meter.

 5. Husband heeft een goed pensioen. Maar tijden veranderen. Eerst mocht hij met pensioen als hij 58 was met 80% van het laatst genoten loon.
  Toen werd het 62, maar dat mag ook niet meer. Nu is het middelloon en een keuzepensioen. Hoe eerder je met pensioen gaat, hoe minder je krijgt.
  Hij heeft bijna 40 jaar! pensioen opgebouwd, maar kan niet stoppen met werken. Het bedrag is te laag. Nu stopt hij met 62 of 63 jaar. Dan is het acceptabel.
  Het werkt ook na je 65ste door.
  Wij hebben een aparte spaarrekening. Speciaal voor het eerder stoppen met werken. Om het op te vangen wat hij achteruit gaat.

  Maar het blijft zuur. Hij is altijd met zijn pensioen bezig geweest, maar het verandert steeds. Nu maar hopen dat het zo blijft.

  Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.