Boeken

Boeken zijn voor mij altijd wel een zwak punt geweest; ik heb er het liefst zoveel mogelijk, van zoveel mogelijk verschillende onderwerpen. Maar als je op een gegeven moment zeven boekenkasten vol (echt vol) hebt met boeken waarvan je de helft toch niet meer gebruikt, dan begint het toch wat te knagen. Zeker als je druk bent met opruimen. Dus ik heb een besluit genomen; er gaan boeken weg. Ik heb er al een aantal weggegeven, er staan er wat op Marktplaats en wat niet verkocht of weggegeven kan worden, gaat op een andere manier weg. Hetzij via het oud papier, hetzij via de kringloopwinkel.

Om mezelf nog een flinke stok achter de deur te geven, heb ik een van mijn boekenkasten ook al weggegeven. Die moet dus wel leeg, anders kan ik mijn belofte niet nakomen. De boeken die het eerst het veld moeten ruimen, zijn leesboeken. Ik lees leesboeken altijd maar één keer en gebruik ze daarna als kastvulling. Op de tweede plaats: afgeschreven bibliotheekboeken die ik massaal kocht, maar nooit las. Alsof die kennis automatisch zijn weg naar mijn hoofd wel zou vinden. Ik merk dat als ik er steeds een paar weg doe, dat het steeds makkelijker wordt. Daarnaast maakt de ruimte die ik ervoor terug krijg ook heel erg veel goed.

Als het gaat om opruimen, heb jij dan ook zwakke plekken? Dus dingen die je eigenlijk wel eens zou moeten uitzoeken, maar die je het liefst allemaal houdt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik spaarde vroeger servies, met als gevolg dat ik nu 40 borden heb, terwijl ik er maar 1 nodig heb om van te eten…

  Maar ik kan ze niet wegdoen, op wat enkele bordjes en mokken na.

  Wat boeken betreft, ik heb iets van 200 (erg mooie) boeken in de kast staan, en die blijven ook. Ik word dan wel een beetje minimalistisch, maar ik zal nooit zo'n minimalist met maximaal 100 spullen worden.

 2. Ik vrees dat me dat ook niet gaat lukken. Hoeft ook niet, ik zag laatst een filmpje met iemand die een flink huis/appartement had en dus 100 spellen. Vond het heel ongezellig, je hoorde zelfs continu een echo. Maar ik las laatst ook ergens iets dat me wel erg aansprak: dat alle dingen die je hebt ook dingen zijn waar je blij van wordt. Zo probeer ik nu dus mijn boekenkast ook te legen. Mijn verzameling stripboeken blijft, maar die biografie van Rabin die al letterlijk 10 jaar ongelezen in de kast staat en ook niet speciaal mooi is, gaat.

 3. Boeken zijn ook mijn zwakke punt. Hoor je mijn vriend niet mopperen elke keer, als er weer een boek het huis in wordt gesmokkeld?

  Die afgeschreven boeken en boeken die je niet verkoopt kan je ook gewoon ergens buiten neerleggen voor de vinder… Als je ze eerst registreert op http://www.bookcrossing.com krijg je misschien nog wel reactie ook 😉

 4. Ik bof,dat ik niet veel ruimte in de boekenkast heb.Ik koop alleen nog boeken,waarvan ik weet,dat ik ze minsens 3x lees.De rest leen ik van de bieb. Of koop ik op een rommelmarkt en geef ze na het lezen meteen weg. Groeten Izerina

 5. Herkenbaar 🙂 Ik heb 8 volle kasten en overal liggen er nog zoveel dat ik gemakkelijk nog een 9e zou kunnen vullen.
  Ook ik heb eerst leesboeken langzaam laten verwijderen. Zelfde met bibilotheekboeken-aanschaf. Ze staan maar te staan om nog ooit eens die kennis te vergaren van de inhoud :-)In de zomer ruim ik altijd een kast helemaal leeg en bekijk ze dan een voor een of ik ze hou of niet. Die stapel van niet, moet weer eerst beter doorgenomen worden …
  Ja erg een boekenmanie 🙂 (maar ook met tijdschriften hetzelfde!) Nooit genoeg 🙂

 6. De boekenopruimwoede is hier al een paar jaar geleden gepasseerd – sindsdien leven we met een combinatie van één boekenkast en de bibliotheek.
  Mijn zwak punt zijn momenteel de babyspullen 😉

 7. Cd's, we hebben er 1500. En nog 200 LP's.

  Die gaan nooit(?) weg.

  En wat spul van de kindjes. En verder? Interesseert het me niets. Heb alle boeken verkocht, behalve die, die ik zeker nog weer ga lezen. (LOTR, Oorlogsroes van Ernst Junger)

  Die boeken zijn me echt dierbaar. Net als de boeken met hoe je homeopatische middeltjes voor kindjes moet maken. Heb 20 boeken, liefje iets meer.

  Fotoalbums bewaar ik ook. En verder… niets eigenlijk.

 8. Boeken,boeken en nog een boeken. Natuurlijk dubbel ingeruimd in de boekenkast, zodat ik ook erachter nog eens kan kijken of er nog iets te lezen valt. Ik kan het niet over mij hart verkrijgen om ze weg te doen. Gr. LZV

 9. Bij mij is dat met wol, daar kan ik kennelijk niet genoeg van hebben. Toch heb daar nu een systeem in gevonden. Niet meer dan zoveel bolletjes wol en dat betekend gewoon; als ik weer heb op gebreid, mag ik weer wol aanschaffen;) En dat zelfde ga ik ook met boeken doen. Alhoewel ik tegenwoordig heel weinig boeken meer koop omdat we hier een systeem hebben bij de bieb dat alle boeken uit heel drenthe gereserveerd kunnen worden. Dus de behoefte om te kopen is veel minder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.