Opruimen: hoe lang is make-up houdbaar?

Hoe lang is make-up houdbaar?

Gisteren schreef ik al dat ik wat moeite had met het wegdoen van boeken. Nadat ik via wat andere filmpjes bij een fragment van Tyra Banks terecht kwam, besefte ik dat er nog iets is dat ik moeilijk weg kan gooien: make-up. Niet omdat ik er zo dol op ben of dat ik niet zonder kan, maar omdat het gewoon zonde is/lijkt. Maar daarin houd ik niet echt rekening met hoe lang make-up houdbaar is. En of het dus wel verstandig is om het zo lang te bewaren. Ik ging eens op onderzoek uit.

Hoe lang is make-up houdbaar?

In haar show laat Tyra zien hoe lang make-up eigenlijk mee mag gaan. Voor een mascara is dat zo’n drie maanden, oogschaduw iets van zes maanden en de meeste crèmes een jaar. Alleen binnen die tijd heb ik zoiets nooit op. Nog niet eens bijna op! Het grootste deel van mijn make-up bakje is dan ook hopeloos over datum.

Ik heb mezelf voorgenomen om er morgen vast een licht vegertje (in plaats van die dikke bezem) doorheen te halen en in ieder geval wegdoen wat ik echt niet gebruik of wat geen drol gekost heeft. Misschien dat dat de stap tot nog meer wegdoen toch weer makkelijker maakt.

Want laten we eerlijk zijn: het is best een beetje zonde van het geld als je dingen moet weggooien die nog niet op zijn.

Waarom wegdoen?

Het probleem met make-up is dat het niet verschimmelt. Meestal niet in ieder geval. Een mascara ziet er ook na een jaar nog niet slecht uit en oogschaduw gaat soms wel jaren mee. Waarom zou je het wegdoen?

Het grote probleem met make-up zit ‘m niet in dat het niet meer werkt of dat de kleur niet meer mooi is. Het zit ‘m in de bacteriën die zich ophopen in het product. Die bacteriën zie je vaak niet, maar denk er eens over na: elke keer als je iets aanbrengt op je huid, doe je dat met een kwast of met je vinger. Die kwast of vinger raakt je – niet altijd even schone – huid aan. Alles wat daar eventueel op zit, smeer je vervolgens ongemerkt weer terug in het potje. En als je met losse kwasten werkt, dan gebruik je eigenlijk heel vaak een kwast waarop nog een restje van een andere gebruiksbeurt zit. Of je moet ze elke dag wassen, maar ik denk niet dat veel mensen dat doen.

Het gebruik van make-up dat vol zit met bacteriën kan leiden tot huidirritatie, infecties en ontstekingen. Reden genoeg om iets alerter te willen zijn!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Gebruik je het echt?

Ik vind het zelf zonde om make-up weg te doen. Ik heb er toch geld aan uitgegeven. En wie weet wil ik het nog gaan gebruiken. Maar de vraag die ik mezelf beter kan stellen is: WIL ik dit nog gebruiken? Als ik een lippenstift al tien jaar in een kastje heb liggen, is het dan 1) nog fris om die alsnog te gebruiken en 2) wel de moeite waard om hem zo lang te bewaren. Voor die enkele kans dat ik ‘m in de komende 10 jaar nog ga gebruiken?

Is die paar euro die ik misschien meer kwijt ben door mijn spullen regelmatig op te ruimen het écht waard om een risico te lopen met de houdbaarheid van make-up?

Ik denk het niet. Vooral omdat de kans dat ik iets dat ik weggooi opnieuw koop, erg klein is. Anders had ik het product immers in de afgelopen tien jaar wel wat vaker gebruikt.

Daarom heb ik besloten om het volgende lijstje min of meer aan te gaan houden:

 • Mascara – 3 tot 4 maanden (of iets langer als het nog niet op is, maar ik het wel dagelijks gebruik)
 • Oog- en lippotloden: tot 2 jaar
 • Oogschaduw en blush: 1 (vloeibaar) tot 2 (poeder) jaar
 • Foundation en gerelateerde producten: 1 (vloeibaar) tot 2 (stick) jaar
 • Lippenstift: tot 2 jaar
 • Lipgloss: tot 6 maanden

Bij biologische make-updie ik regelmatig aanschaf in Duitsland – is het helemaal belangrijk om hier scherp op te blijven. Die bevat namelijk geen extra conserveringsmiddelen, waardoor de houdbaarheid sowieso al iets beperkter is.

Voor crèmes hanteer ik ook maximaal een jaar. Hopelijk motiveert dat ook om gewoon één product achter elkaar te blijven gebruiken, zodat het na dat jaar ook gewoon (ruimschoots) op is.

En: ik denk voortaan wel drie keer na voor ik geld uitgeef aan nieuwe make-up of verzorgingsproducten én voor ik het daarna ook daadwerkelijk openmaak. Uiteindelijk is die make-up natuurlijk pas beperkt houdbaar als het open is geweest.

Houden jullie je altijd aan de houdbaarheidsdatum van make-up en verzorgingsproducten? Of gebruiken jullie het net als ik tot het op is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Ik kijk er wel naar,als ik bv creme koop.Maar ik hoorde van een verkoopster,dat je met weleda producten wel een jaar kunt smokkelen. Ik gebruik nu zonnebrandmelk met een uvd van febr 2011. Groeten Izerina

 2. Ik let er inderdaad ook nooit op!! En zoals je zegt, dan zijn de producten lang nog niet op. Enkel zaken als handcrème en body lotion vliegen er hier wel door. Maar een mascara krijg ik niet op drie maanden opgebruikt 🙂

  Omdat we binnenkort verhuizen, heb ik besloten om ook eens met een borstel door de make-up schuiven (ja, zoveel heb ik :s) te gaan. Hetgeen ik nog nooit geopend heb, ga ik weggeven en hetgeen ik eens geprobeerd heb, maar nooit nog ga gebruiken, gooi ik dan met m'n ogen toe de vuilbak in 😉

 3. Ik heb maar één mascara liggen, en die is al 2 jaar oud haha. Maar goed, met die 365 dagen per jaar hooikoorts van mij doe ik ook bijna nooit mascara op; dan is het met 5 minuten alweer uitgelopen 😉

 4. Ik weet wel van de houdbaarheidsdata maar houd me er absoluut niet aan. Heb het idee dat het ook wel gedaan wordt om de verkoop wat te stimuleren. Heb ook wel eens begrepen dat als de creme/lotions anders gaan ruiken of de substantie veranderd het dan echt niet meer goed is. Ben nu alle oogschaduw een voor een aan het opmaken…zitten erbij waar de guldenprijs nog op staat…

 5. Echt bang voor bacteriën ben ik niet, maar ik vervang wel make-up als ik denk dat het veranderd is. Bijvoorbeeld het is droger, het ruikt/voelt anders ofzo.
  Ik heb nu al enkele jaren hauschka, aveda, lavera en primavera en nu ik erover nadenk en tel hoe lang ik de spullen al heb, heb ik daar die problemen helemaal niet meer mee.
  Ook de oogschaduwpotloden van lavera zijn nog allemaal heel mooi. Kost wat, heb je kennelijk dus ook wat goeds.

 6. Ik zie eerlijk gezegd nooit zo'n houdbaarheidsdatum op een mascara of andere make-up zitten…

  Ik doe ook rustig jaren met een mascara, net zolang totdat het op is.

  Ik heb het filmpje nog niet gezien (ben op 't werk), maar is dit niet zo'n verzonnen verhaaltje van de cosmetica industrie om consumenten maar zoveel mogelijke nieuwe cosmetica te kunnen verkopen?

 7. Wat de cosmetica industrie ook zegt is dat je ieder jaar een nieuwe zonnebrand moet kopen, "want na een jaar werken de beschermende stoffen in een zonnebrand niet meer." Jaja, dat geloof ik ook niet. Zo blijf je toch kopen?

  Ik had gister trouwens in een blog gelezen dat veel mensen twijfelen over het nut van zonnebrand, en dat zon gewoon goed voor je huid is. Mits je met mate in de zon gaat, natuurlijk en niet uren gaat liggen bakken.
  Ik vind er wel wat in zitten. Onze voorouders hebben het toch ook allemaal maar overleefd zonder zonnebrandmiddel.

  Dus ja, ik denk nu: slim verzonnen mythes om ons maar nieuwe zooi te laten blijven kopen.

 8. Ik gebruik niet zoveel make-up. Eerlijk gezegd let ik niet niet op de houdbaarheidsdatum. Omdat ik het gewoon vergeet. Gek eigenlijk, want met voedsel ben ik er erg streng in.

  Misschien moet ik toch eens kijken.

  Liefs Frederique

 9. Hier ligt al jaaaaren hetzelfde stelletje in de kast; voor die paar keer per jaar dat ik dat eens gebruik, ga ik daar echt geen kosten aan doen hoor.

 10. Bij make-up werkt het zo als met voedsel: ruikt het niet meer goed? Ziet het er raar uit? Krijg je er last van? Dan weggooien.

  Als je bijvoorbeeld mascara gebruikt en je zit vervolgens de hele dag in je oog te wrijven omdat het jeukt, dan is je mascara niet meer goed. Ruikt je dagcreme anders dan toen je hem net had? Dan is ie ook niet meer zo fris om te gebruiken. Natuurlijk gaan droge producten veel langer mee: zolang je geen water oid bij je oogschaduw doet, zul je er lang mee kunnen doen.

  Ik heb net weer wat dingen weggegooid trouwens: een paar oogpotloden waren schimmelig (misschien gebruikt toen mijn oog geirriteerd was?), sommige oude oogschaduw had ook eigenlijk niet zoveel pigment, oude, beetje raar ruikende lipgloss heb ik weggedaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.