Eindejaarstip: je jaarruimte berekenen en benutten

jaarruimte benutten en berekenen

Het is voor mij standaard vaste prik aan het einde van het jaar: kijken wat ik nog kan doen om ervoor te zorgen dat mijn jaar financieel zo gunstig mogelijk eindigt. Dat betekent rekening houden met vermogensrendementsheffing, investeringen doen om de winst wat te drukken én te kijken naar de jaarruimte. Of specifieker: mijn jaarruimte als ondernemer berekenen en benutten.

Wat is je jaarruimte en hoe kun je deze berekenen?

Als ondernemer geld verdienende Nederlander heb je de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk – zoals dat zo mooi heet – te sparen voor je pensioen. Heel kort door de bocht: je legt dan geld apart, waarover je op dit moment nog géén belasting betaalt. Dit trek je dus af van je belastbare winst. Het idee is dat je pas belasting betaalt op het moment dat je dit als pensioen laat uitkeren. En: dat je dan niet alleen dit geld hebt laten renderen, maar dat je dan óók (vanwege je pensioen) in een lagere belastingschaal komt.

Nu zou je natuurlijk kunnen denken: mooi, gooi ik daar ál m’n geld heen. Nooit meer belasting betalen. Maar nee, zo werkt het niet. Er is een maximumbedrag dat je jaarlijks belastingvrij mag inleggen (en dat is sparen of beleggen) om dat pensioen aan te vullen.

Dit geldt overigens niet alleen voor ondernemers. Als jij niet of niet voldoende via je werkgever spaart voor je pensioen, dan kun je hier óók voor in aanmerking komen.

Of het voor jou interessant is, kun je hier vast berekenen. Check dan ook meteen even hoe je zit met je reserveringsruimte; het zou zomaar kunnen dat je nóg meer ruimte hebt, omdat je in de afgelopen jaren wel jaarruimte had, maar die niet hebt gebruikt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat zijn de voordelen van je jaarruimte benutten?

Allereerst natuurlijk dat belastingvoordeel. Afhankelijk van hoeveel belasting je betaalt, krijg je dus een deel over de inkomstenbelasting die je betaalt teruggestort. Dat is fijn.

Ook fijn: als je het geld dat je hiervoor mag aftrekken ook daadwerkelijk op een pensioenrekening zet, dan valt die niet onder je box 3-vermogen en hoef je daar dus geen vermogensbelasting over te betalen. Dit heb ik zelf bij BrandNewDay gedaan (zie ook mijn beleggingsupdates – ik heb daar een pensioenbeleggingsrekening).

En: je betaalt later minder belasting. Hoewel ik daarvan altijd denk: dat is de bedoeling. Dit zou sowieso het geval zijn, omdat je over de uitkering geen premie volksverzekeringen betaalt, maar hey, je weet nooit hoe dat is als je aan je pensioen toe bent. Voor mij is dit dus niet de doorslaggevende factor, hoewel ik me kan voorstellen dat dat wél zo is als je dichter bij je pensioen bent dan ik.

Een ander voordeel: als je dat geld bijvoorbeeld belegt, dan kan het (belastingvrij) voor je aan het werk gaan. Natuurlijk kun je ook beleggen met geld dat je overhoudt na aftrek van belastingen, maar in feite werk je in deze situatie met ‘bruto’ geld en zou het anders met ‘netto’ geld zijn.

Wat moet je ervoor doen?

Oké, lekker. Wat moet je hiervoor doen? In ieder geval een beetje snel actie ondernemen. De topdrukte komt er weer aan en als je nu nog wat apart wilt zetten op basis van je jaarruimte in 2020, dan moet dat wel voor 31 december 2021 geregeld zijn.

Mocht je nog geen pensioenrekening hebben, dan zou ik die eerst even openen. Kan hier gratis, hoewel je wel betaalt als je geld gaat storten en beleggen. Ik beleg zelf altijd het liefst zo gratis/goedkoop mogelijk, maar als het gaat om dingen met fiscaal voordeel vind ik het niet erg om een beetje te betalen om er zeker van te zijn dat het allemaal binnen de regels valt en aan de eisen voldoet.

Vervolgens: je jaarruimte hier berekenen en storten. Zorg ervoor dat dat geld voor 31 december op je rekening staat. Liefst ruim daarvoor, want je hebt geen zin in een rentedatum van 1 januari – omdat het topdrukte aan het einde van het jaar is.

In theorie kun je overigens ook niet storten; zo’n fiscale mogelijkheid is met name een mogelijkheid op papier. Maar: dan gaat je geld én niet voor jou aan het werk én loop je het risico dat je het storten steeds voor je uitschuift, je geld opmaakt en tegen de tijd dat je aan uitkeren (én afrekenen) toe bent geen geld meer hebt.

Je jaarruimte berekenen: is dat iets dat jij doet? En heb je dat voor dit jaar al geregeld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ik laat mijn jaarruimte altijd berekenen door mijn accountantskantoor. Op dit moment is het voor mij alleen een papieren constructie, omdat sparen nauwelijks oplevert, ik niet ieder jaar zo’n groot bedrag wil beleggen vanwege de risico’s die je loopt en we nog niet zo lang geleden verhuisd zijn en dit geld heel goed van pas komt bij het optimaliseren van mijn woonomgeving en het omlaag brengen van de vaste lasten. Gelukkig weet ik wanneer de afrekening kom en houd ik (nou ja de boekhouder) goed bij wat er dan -ongeveer- moet worden afgerekend. Tegen die tijd staat er voldoende geld op de rekening, maar eerst woongenot en vaste lasten omlaag!

    1. Begrijp ik inderdaad ook wel. In het verleden heb ik het ook een tijdje bij een papieren reservering gehouden, omdat ik het geld nodig had voor een huis. Was later wel blij dat ik het weer aan kon vullen, maar zolang je dat in de gaten houdt, lijkt het me helemaal prima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.