Tussenstand financiële doelen 2018

Tussenstand financiële doelen 2018

Gisteren schreef ik over het behalen van mijn sportieve doel van 2018 en daardoor moest ik ook ineens weer denken aan mijn financiële doelen. Het meeste daarvan zou ‘vanzelf’ gaan via de automatische spaarbedragen, maar af en toe even kijken of alles nog op schema ligt is natuurlijk niet onverstandig.

Wat waren de doelen?

Je kunt de uitgebreide toelichting van mijn persoonlijke financiële doelen voor 2018 hier lezen, maar in het kort nog even:

 • 10% aflossen op de hypotheek
 • Investeringsportefeuille met minimaal 3000 euro laten groeien
 • Zorgverzekeringspotje aanvullen voor jaarpremie 2019
 • 3500 euro extra sparen voor nieuwe woning

Doel 1: 10% aflossen op de hypotheek

Hier hebben we, behalve de standaard aflossingen in de annuïteiten nog niets extra’s mee gedaan. De kans is heel groot dat we dit pas aan het einde van het jaar gaan doen. Daar zijn eigenlijk twee belangrijke redenen voor:

Ten eerste: we kijken ook rond naar andere huizen en wat extra geld in contanten hebben is dan wel heel makkelijk; en

Ten tweede: het huis staat alleen op naam van mijn vriend. Wat we erin steken, is gezamenlijk geld. Eigenlijk zouden we dus ook het liefst 20% sparen, en dan die 10% aflossen. Mocht het nodig zijn, dan hebben we geen gezeur met geld uit huis halen. En als het niet nodig is, hebben we weer een mooie buffer. Op die 20% zitten we nu in april nog niet 😉

Lees ook: Samenwonen en aflossen: hoe doe je dat als het niet jouw huis is?

Doel 2: Investeringsportefeuille met minimaal 3000 euro laten groeien

Voor december had ik mezelf als doel gesteld om het potje op minimaal 2500 euro te zetten. Met 3000 euro erbij, betekent dat dat het eindsaldo in 2018 dus 5500 euro zou moeten zijn. Minimaal.

Vanmorgen zat ik op bijna 3300 euro en elke maand komt er nu automatisch 275 euro bij.

Beleggingen doel 2018

Als ik dat even doorreken, dan zou er aan inleg in dit jaar nog 9 x 275 = 2475 euro bijkomen en dat brengt het totaal op 5775 euro. Mooi op schema dus.

Doel 3: Zorgverzekeringspotje aanvullen voor premie 2019

Meestal betaal ik – afhankelijk van de kortingen waar ik gebruik van maak – tussen de 950 en 1200 per jaar aan premie. Het liefst heb ik dan ook nog de 850 euro eigen risico in het potje. Momenteel staat dat potje al op ruim 1100 euro en er komt maandelijks 100 euro bij. Verwacht ik ook geen problemen mee.

Lees ook: Automatisch sparen is slim sparen

Doel 4: 3500 euro extra sparen voor nieuwe woning

Dit vind ik persoonlijk eigenlijk de lastigste. De rest gaat namelijk voornamelijk via automatisch betalingen. De eerste 1200 euro van dit bedrag ook wel, maar de resterende 2300 euro niet. En dat is natuurlijk ook nog best een behoorlijk bedrag. In principe moet ik nog ruim 3000 euro voor ik dit doel behaald heb. Dat is bijna 340 euro per maand.

Het lijkt me slim om daar nu wel een plan voor te maken. Ik maakte tot maart elke maand 100 euro over, maar met het opzeggen van o.a. de sportschool kwam er wat extra ruimte vrij en heb ik dat opgeschroefd naar 175 euro. Als dat er nog 9x bij komt, dan hoef ik nog maar 1425 euro op een andere manier te regelen. Ik denk dat ik dat prima zou kunnen doen via mijn spaarprogramma’s en Marktplaats-verkopen.

Uiteraard check ik voor de zekerheid rond de helft van het jaar weer even of alles op schema loopt, want dan is er nog genoeg tijd om bij te sturen.

Hoe staat het met jouw financiële doelen voor dit jaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Die 3500 Euro extra sparen lijkt me idd nog wel een uitdaging voor je. Maar komt vast goed uiteindelijk.

  Zelf zijn we ook lekker bezig. Omdat we veel meer terugkrijgen van de belastingdienst dan verwacht (in juni ofzo) kunnen we ook veel meer doelen halen dan verwacht. Dus ik denk dat er zelfs nog wel een flinke aflossing inzit, terwijl we in eerste instantie dachten dat er alleen geld was voor de ‘gewone’ spaarpotjes en de nieuwe keuken/verbouwing.

  Hoe doen jullie het eigenlijk met belastingteruggaaf? Als het huis niet van jou is, is de HRA ook niet voor jou toch? maarja, je betaalt wel samen.. ik heb geen idee! haha.

  1. Goede vraag! Mijn vriend maakt de HRA (die hij per maand krijgt) altijd over naar de gezamenlijke rekening, dus die gaat in feite van onze gezamenlijke lasten af.

   Wat fijn dat jullie zoveel meer terugkrijgen dan verwacht! Het is natuurlijk je eigen geld, maar het is wel fijn als je met een lager bedrag rekening had gehouden.

   1. Haha, valsspelen ja! Misschien een idee om bij je volgende offerte meer te vragen? en dat extraatje dan dus als extra salaris uit te keren? Want zelf verdiend!

 2. Beetje off-topic maar wellicht interessant : vandaag artikel in NRC over geld uitgeven en waarde van dingen.
  Ook sparen komt aan bod. Indien geen toegang tot digitaal bestand wil ik t wel mailen. Groet Nicolet

   1. Als het goed is heb je het ontvangen. Geld is overigens toch een hot topic momenteel, zag gisteren op het journaal dat ook het Nibud weer meldt dat mensen geen idee hebben wat zij uitgeven en welke rekeningen zij ontvangen. Ik heb een aantal jaren voor Humanitas als vrijwilliger aan het project ‘ thuisadministratie’ meegedaan en heb dit toen ook gezien. Ook mensen met een opleiding en een baan komen in de problemen omdat zij het overzicht niet meer hebben. Enfin…. blogs als deze dragen een steentje bij aan het meer bewust worden van geld en hoe ermee om te gaan. Hopelijk gaan steeds meer mensen je volgen! Groet Nicolet

    1. Super, ontzettend bedankt! En ik zie ook dat er – gelukkig – veel meer aandacht voor komt. Het is zo ontzettend belangrijk dat je inzicht hebt in geldzaken. Veel mensen houden zich er liever niet mee bezig, omdat ze daar dan bepaalde ideeën aan koppelen (het is saai, geld maakt me niet uit, etc.), maar het geeft juist heel veel rust als je weet dat alles goed loopt en je je daar dus niet meer druk over hoeft te maken. Dan heb je meer aandacht/tijd voor leven. En ik hoop inderdaad dat ik met LekkerLevenMetMinder ook een steentje bij kan dragen aan die ontwikkeling!

 3. Leuk om te lezen hoe het gaat met je spaardoelen! Mijn spaardoelen zijn nog even spannend, eind van de middag of morgen kan ik mijn nieuwe loonstrook weer downloaden, dus dan zie ik ook gelijk weer hoe ik ervoor sta! Nu al zin in! Daar verheug ik me elke maand weer op!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.