Persoonlijke financiële doelen voor 2018

Mijn persoonlijke financiële doelen voor 2018

Eigenlijk is het vandaag Blue Monday. Je weet wel, de meest depressieve dag van het jaar. Veel mensen zien hun goede voornemens al niet helemaal meer zitten en raken vandaag in een dip. Daar heb ik dus even geen zin in en daarom besloot ik om vandaag even te gaan zitten voor mijn persoonlijke financiële doelen voor 2018. Ingewikkeld zijn ze niet, maar wel mooi iets om naar toe te werken.

Doel 1: de hypotheek

Als eerste doel hebben we dit jaar weer 10% aflossen op de hypotheek. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan. Toen losten we – na wat overleg over de slimste aanpak – ergens in september vast ongeveer 90% van die 10% af en hebben we eind december nog het laatste beetje overgemaakt. Dit jaar gaat dat denk ik weer hetzelfde. Misschien ergens halverwege het jaar de eerste helft en tegen het einde van het jaar de rest. En mochten we in 2018 een nieuw huis vinden, dan steken we dat geld uiteraard daar in.

Hiervoor gebruiken we in ieder geval het vaste spaarbedrag dat we elke maand inleggen op de gezamenlijke rekening. Als er af en toe nog wat extra’s bij komt en niet teveel afgaat, moeten we daarmee prima uitkomen.

Doel 2: beleggen

Afgelopen jaar was een mooi beleggingsjaar. Ik investeerde via crowdfunding, ’traditioneel’ beleggen en cryptocoins. Hiervoor had ik het plan al eerder uiteengezet: dat is minimaal €3000 extra inleggen. Naar verwachting zal het meeste hierbij worden ingelegd in traditionele beleggingen via DeGiro; crowdfunding doe ik niet meer en mijn inleg in cryptocoins wil ik een beetje beperken, omdat daar ook gewoon stevige risico’s aan verbonden zijn.

Daarnaast zal ik in 2018 mijn pensioenpotje beleggen, zodat dat ook gewoon lekker kan groeien.

Hiervoor gebruik ik de €250 die ik sowieso elke maand apart zet voor beleggingen. Eventueel kan daar nog iets bij als ik ergens wat extra’s weet te hosselen. De basis is er en de rest kan dus ook geregeld worden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Doel 3: zorgverzekering

De zorgverzekering betaal ik altijd per jaar. Dat doe ik volgens mij sinds 2013 of 2014, waarbij ik dan ook elke maand standaard €100 overmaak naar mijn zorgverzekeringspotje. Inmiddels zit daar – ook na het betalen van de jaarpremie – genoeg in om het eigen risico te dekken. Toch blijf ik die €100 per maand gewoon overmaken, zodat dat wel gewoon op peil blijft. Hier betaal ik ook dingen als mijn lenzen uit.

Hier verder andere actie op ondernemen is – volgens mijn huidige berekeningen – niet nodig.

Doel 4: huis

De voorgaande doelen zijn redelijk standaard en daarvoor spaar ik eigenlijk normaal altijd al. Het huis wordt een extra doel, waarvoor ik waarschijnlijk iets harder moet werken. Ik heb natuurlijk nog een potje over van de verkoop van mijn huis en dat wil ik ook dit jaar weer wat verder aanvullen. Het doel is om aan het einde van het jaar €3500 extra te hebben. Standaard maak ik er al €100 in de maand naar over, dus de eerste €1200 zijn geregeld. De resterende €2300 (omgerekend zo’n €200 in de maand) komen waarschijnlijk vanaf maart/april – als de buffer stabiel op peil is – uit het geld dat ik normaal daarin stort. En misschien moet ik daar nog wat extra’s voor doen, maar dat is natuurlijk alleen maar een leuke uitdaging.

Haalbaarheid en zakelijk

In principe zijn al mijn persoonlijke financiële doelen goed haalbaar. Als ik precies hetzelfde zou doen als vorig jaar, dan ben ik er al. Mijn uitdaging ligt komend jaar vooral in 1) de structurele aanpak; dus echt de potjes vullen die ik wilde vullen en 2) mijn zakelijke doelstellingen. Voor mijn bedrijf heb ik uiteraard ook – in samenspraak met mijn business coach – een doel gesteld. Dat is een stuk ambitieuzer en daarvoor gaan we de volgende keer werken aan een plan. Ik heb daarvoor al een mooie digitale planner gescoord. En ik ben er natuurlijk nu ook al mee bezig, dus straks ga ik weer even lekker aan wat opdrachten werken 🙂

Wat zijn jouw financiële doelen voor 2018?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Ik denk dat ik mijn blue monday dipje afgelopen vrijdag had. 😛 Vandaag gaat het eigenlijk alweer een stuk beter.

  Doelen qua financiën hebben we niet echt, behalve dan dat we willen proberen om wat beter op te letten met wat we uitgeven. Of het wel écht nodig is.

  1. Fijn dat het weer beter gaat! Ik zat vooral zaterdagavond echt even met een stevige PFFFFF op de bank, maar dat kwam ook vooral door de hectische week. Daardoor heb ik eigenlijk nog niet eens tijd gehad om al dan niet gedeprimeerd te raken over goede voornemens 😉

   Dit jaar geen specifiek doel richting Disney dan? Of loopt dat sowieso door?

   1. Daar had ik inderdaad even niet aan gedacht! Maar dat is een automatische spaaropdracht, dus opzich hoef ik daar weinig voor te doen. Dus we sparen €110 per maand voor Disney en lossen natuurlijk ook de studieschuld nog af. Maar doordat we onze voegen moesten laten doen ben ik bang dat het niet voor eind 2018 klaar zal zijn. maar ach, er zijn ergere dingen gelukkig 🙂

    1. Mooi dat dat in ieder geval wel verder doorgaat, daar kijken jullie al zo lang naar uit! En ik kan me voorstellen dat die schuld dan even iets minder vlot gaat door die voegen. Da’s toch ineens een behoorlijke kostenpost waar je niet op gerekend had.

 2. Financiële doelen dit jaar: aflossen duo schuld en een buffer van 10.000 opbouwen. In totaal zullen we dan zo’n 9000 euro moeten sparen dit jaar, wat goed haalbaar is. Streven is om iets meer te hebben dan 10.000 aan buffer. Het extra willen we gebruiken voor een potje om alle witgoed ed te vervangen in ons huis, maar daar zijn we al een beetje mee begonnen. Dit jaar zullen we dan nog de droger vervangen, en vanaf volgend jaar de tv’s etc. Verder sparen we voor de aankoop van een huis.

   1. Dat heeft als reden dat alles energiezuiniger is, dat is duurzamer en beter voor het milieu. Bespaart ook geld. Heb er een blogje over geschreven. De droger wordt toch iets sneller vervangen, krijgen hem zaterdag al, ook ivm komst van onze baby, zullen we veel meer was hebben. Verder hebben we een plasma tv, een grotere stroomvreter kun je niet hebben in huis 😉

 3. Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd hoe dat zit met de hypotheek aflossen! Wij betalen over 3 weken onze eerste keer hypotheek maar ik wist helemaal niet (lekker blond) dat je ook meer zou kunnen aflossen. Ik denk dat dat op dit moment financieel niet mogelijk is maar het is wel goed om te weten hoe en wat! Thanks voor de reminder! X

  1. Wat het handigst is: of even je tussenpersoon vragen, of zelf even je documenten bekijken. Als het goed is staat daar ergens aangegeven hoeveel je BOETEVRIJ mag aflossen en hoe je dat moet doen. Bij mijn vorige hypotheek was dat 20% en moest ik het overmaken naar de bank, onder vermelding van mijn leningnummer. Bij vriend (dit is zijn huis) is dat 10%. Ook hier is het overmaken naar de geldschieter, onder vermelding van het leningnummer. Ik heb echter ook wel eens gehoord dat je het moet aanvragen, dus het kan per aanbieder verschillen.

   Nu klinkt het al alsof je sowieso wel oren hebt naar extra aflossen, maar mocht je nog extra inspiratie/motivatie/tips nodig hebben, dan is dit artikel misschien ook wel interessant voor je: Hypotheek aflossen: 5 redenen om NU te beginnen

 4. Ik heb ook financiële doelen gemaakt. Dit jaar in teken van het sparen voor een nieuwe keuken. En als we niet teveel last krijgen van het ‘diderot-effect’ (http://life4mama.blogspot.nl/2018/01/het-diderot-effect-is-een-dure-grap.html) dan blijft er misschien ook nog wat over om onze hypotheek af te lossen!
  Maar dat zal geen 7000 euro kunnen worden, zoals vorig jaar wel was (helaas!) Soms wilde ik wel dat ik een dubbel inkomen had voor alle plannen. Erg he?!

 5. Mijn doelen zijn dit jaar echt een inkomen gaan verwerven. Daarvoor heb ik al een mooi stappenplan.
  Dat inkomen wil ik zodat mijn man iets vrijer word qua werk en zodat we de vrijheid krijgen van een auto en spaargeld en…

 6. Mooie doelen! Ik wil het administratief ook allemaal wat beter bijhouden. Ik ben heel bewust met geld bezig en weet wel waar het blijft, maar toch gaat er hier wel eens wat ongemerkt teveel uit de portemonnee. Bijhouden dus, zodat ik meer kan sparen voor het startkapitaal voor mijn eigen bedrijfje

 7. Vraagje: hebben jullie alleen een basis zorgverzekering? Ik betaal echt zoveel meer dan 100 euro per maand aan mijn verzekering namelijk. Hmm…Verder gaat het overigens best goed met mijn doelen. Ik heb er namelijk niet echt een 😀

   1. Ja, heb nog op oudjaar korting geregeld, maar ik heb echt aanvullend nodig vanwege bepaalde medische issues. Misschien komend jaar toch nog eens kijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.