#FreedomFriday: Get Rich Slowly

#FreedomFriday: Get Rich Slowly

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Get Rich Slowly. (En voor je gaat kijken een waarschuwing: de site ziet er écht niet mooi uit, maar het gaat om de content)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie, wat, waar?

Get Rich Slowly is de website van J. D. Roth. Dat mag ik nu weer zeggen; een paar jaar geleden verkocht hij de website, maar inmiddels heeft hij hem weer teruggekocht. J. D. Roth startte met de site in 2006, toen hij behoorlijke schulden had. Op een gegeven moment realiseerde hij zich dat hij echt van loonstrook naar loonstrook leefde, geen cent aan spaargeld had en 50.000 dollar in de min stond. Daar moest verandering in komen. Hij maakte een plan om in drie jaar schuldenvrij te zijn. In december 2007 moest alles afbetaald zijn. En dat zou ook moeten kunnen, maar dan moest hij wél beginnen met slim omgaan met zijn geld.

J.D. besloot zijn financiële zaken bedrijfsmatig aan te pakken: hij ging snijden in zijn kosten, verhoogde zijn inkomen en betaalde zijn schulden af. Hij zette elke cent die hij verdiende of uitgaf op papier en maakte maandelijkse rapporten om zijn voortgang bij te houden. Met succes. In minder dan een jaar tijd had hij een Emergency Fund van 5000 dollar en bleef er per maand $750 meer over. En in december 2007 – precies volgens zijn planning – was hij schuldenvrij.

De Freedom-factor

J. D. is een ontzettend mooi voorbeeld van hoe je zélf je financiële situatie kunt veranderen. Het begint allemaal met een plan en dat moet je vervolgens uitvoeren. Ook als het niet leuk is, als het zwaar wordt of als je eigenlijk liever dat geld wél uit zou geven. Dan is het – in zijn geval – drie jaar bikkelen, maar daarna heb je wel een goede start van de rest van je leven.

Wat ook mooi is: zijn passie. Hij heeft Get Rich Slowly opgezet om zijn voortgang met het aflossen van zijn schulden bij te houden. Na 5 jaar – twee jaar nadat hij schuldenvrij was – kwam hij in een burn-out terecht en besloot hij de website te verkopen. Hij bleef nog drie jaar aan als redacteur en ging daarna volledig met vervroegd pensioen. En vijf jaar later, eind 2017, kocht hij de website terug. Gewoon omdat het zijn passie is!

Wat ik daar mooi aan vind, is dat hij dus ook niet bang is om op keuzes terug te komen. Hij was financieel onafhankelijk en gaf een deel daarvan op om zijn passie weer uit te kunnen voeren. Natuurlijk zal er ongetwijfeld ook een zakelijk aspect in zitten, maar de vrijheid hebben om het te kunnen doen is natuurlijk prachtig.

[wp_ad_camp_3]

Wat kan ik hiervan leren?

Van J.D. Roth kan ik afkijken hoe het hele proces nu in z’n werk gaat. Hij heeft immers alle fasen van financiële onafhankelijkheid doorlopen en is nu als het ware weer terug bij af. Niet helemaal; hij heeft een geweldig succesvolle website, is schuldenvrij en heeft een mooie spaarpot, maar toch. Het laat maar weer eens zien dat geld op zich geen doel is; het gaat erom dat je iets vindt waar je plezier aan hebt, waarmee je iets bij kunt dragen aan het leven van anderen én waar je ook nog je geld mee kunt verdienen.

Leuk voor jou?

Wat voor mij leuk is aan Get Rich Slowly, werkt eigenlijk voor iedereen. Het maakt namelijk niet uit of je diep in de schulden zit of dat je bijna bij financiële onafhankelijkheid zit: J. D. is er allemaal geweest. Hij kan overal wat over vertellen en hij heeft overal goede tips voor. Bovendien krijg je bij het lezen van die artikelen niet alleen zijn tips, maar ook die van de tientallen (soms honderden) mensen die reageren op zijn stukken.

Aanbevolen artikelen:

Make more money: how to supercharge your income – Als je niet genoeg verdient, dan kun je daarin berusten, of je kunt je best doen om je inkomen op te krikken. Want zuinig doen is belangrijk en effectief, maar er zit natuurlijk een grens aan hoe ver je kunt snijden in je kosten. In deze post lees je verschillende manieren om je inkomen (stevig) op te hogen.

Making the most of small windfalls – Heb je ook wel eens een kleine meevaller? Ik merk dat ik daarmee echt op moet letten: doe ik dat niet, dan is hij zo op de grote hoop verdwenen. In dit artikel lees je hoe je het maximale uit dat soort kleine meevallers kunt halen.

Saving money and the environment where green and frugal meet – Een zuinig leven is heel vaak óók goed voor het milieu. Geen dure vliegreizen maken, geen auto hebben, restjes opmaken, zo veel mogelijk lokaal kopen, geen flesjes water kopen, maar gewoon water uit de kraan drinken. In dit artikel (en vooral ook in de comments) lees je meer over dat kruisvlak van zuinig en groen.

Kende jij deze website al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Van wat ik op de site kan vinden, is hij op zoek gegaan naar een tweede baan, heeft hij zijn uitgaven extreem ingeperkt en zijn schulden afgelost (hoewel dat natuurlijk geen extra inkomen genereren is), heeft hij zich ook deels op beleggingen gestort en heeft hij hobby’s omgezet in manieren om geld te verdienen, bijvoorbeeld als fotograaf.

  1. Gruwelijk he! Ik kon het dit keer ook niet over m’n hart verkrijgen om de screenshot van de homepage erbij te doen. Ik had de laatste tijd al een paar keer van dit soort *lelijke* sites, maar dit ging me echt te ver. Zonde, want de info (en zijn verhaal) zijn wel mooi!

 1. Blijft inspirerend dit soort verhalen. Wij zitten nu ook weer in ontwikkeling. Van het weekend tiny houses in Alkmaar bekeken. En hoewel ik in een yurt wil en en tiny house me too tiny leek kijk ik er dit weekend er genuanceerder naar. Zeker omdat het best wel meevalt en dus mogelijkheden schept om misschien weer een verdiepingsslag te maken in FIRE. Want stel wij verkopen ons appartement nu met vette overwaarde, kopen daar een yurt of tiny house van. daarmee verlagen we onze lasten, zijn hypotheekvrij. Dan kunnen wij ipv extra aflossen en investeren meteen alles investeren met een savings rate van 65%. Als dat zo is dan zouden we op ons 60e FIRE kunnen zijn. Dan zouden we overal kunnen wonen en reizen. Wellicht wordt ons verhaal ooit nog een van 30k onderwater in een eengezinswoning naar een 2 kamer appartement naar een yurt en richting FIRE 🙂

  1. Dat zou toch prachtig zijn! En zeg nou zelf; leveren jullie er écht op in? Voor zover ik het als bloglezer kan zien zijn jullie er alleen maar op vooruit gegaan! Het zou mooi zijn als er in Nederland ook nog wat meer mogelijkheden komen om bv een rijdend Tiny House of zo’n yurt voor langere tijd neer te kunnen zetten, ik heb het idee dat die mogelijkheden nu nog beperkt zijn, maar misschien zit ik er wat dat betreft naast?

   1. Inderdaad wij zijn in alle opzichte er rijker van geworden dat stimuleert om toch weer verder te kijken. Er zijn inderdaad nog weinig mogelijkheden in NL zo ver ik het nu aan info bij gemeente en internet heb weten te verzamelen zal het toch iets creatiefs moeten zijn. We zitten er helemaal in en dus is er meer mogelijk. Wat ik me nu probeer voor te stellen is, stel dat wij nu aan de grond zouden staan, wat doe je dan. Dan moet je ook opbouwen met de middelen die je hebt. Wat als je dat nu doet met alle financieel middelen? Dan ligt onze weg wel open om op ons 60e FIRE te zijn.

    Als ik wat concretere stappen kan maken zal ik er over gaan bloggen. Maar het is interessant een wie weet komen we tot de conclusie dat we niet moeten morren aan wat er nu is. Dat is dan ook OK. Wat je zelf hier ook noemt in deze blog. De kunst is ook om weer ergens op terug te komen. Daar geloof ik steeds meer in. Erger is dromen over iets en dan op het eind het gevoel te hebben dat je iets hebt misgelopen … terwijl dat misschien helemaal niet zo is als je het had onderzocht.

    1. Het is inderdaad de kunst om overal voor open te staan en ook te durven doen. Inderdaad; niets erger dan dromen over iets om vervolgens te eindigen met een desillusie. Maar als je gaat doen, dan merk je vanzelf of iets werkt of niet. En van de lessen die je daarvan leert, kun je eigenlijk geen spijt krijgen. (Dit zeg ik trouwens even goed tegen mezelf; ik ga dit jaar eindelijk iets doen wat ik al jaren wil, maar tegelijkertijd voor me uitschuif.)

     1. Wat is dat dan? Wat je voor je uitschuift?? 🙂 Ken je trouwens de offroaddog.nl bloggers? Vandaag ontdekt, zet ons nu weer helemaal aan het denken en in mogelijkheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.