Tiny House uit de 3D-printer

Tiny House uit de 3D-printer

Tiny Houses zijn voordelig. Ze zijn heel leuk om te zien én ze dwingen je om eens goed te kijken naar je bezittingen. Heb je alles wat je hebt wel nodig? Maar ze zijn dus óók nog eens supersnel te bouwen. Een Amerikaanse start-up ontwikkelde een 3D-printer om in 24 uur een Tiny House te printen. En dat wordt volgens de oprichter van het bedrijf binnen een aantal jaar net zo ‘gewoon’ als het bouwen van een huis.

Tiny House uit de 3D-printer

Hoewel je er tegenwoordig steeds meer over hoort, vind ik het 3D-printen zelf altijd nog een beetje ongrijpbaar. Ik associeer een printer met papier en inkt, dus hoe kun je daar nu bijvoorbeeld een orgaan van ‘printen’, om dat vervolgens in een mensenlichaam te gebruiken?

Maar dat is nu net het verschil tussen 2D printen en 3D printen: je werkt niet alleen met papier en inkt, maar met allerlei materialen. Door in laagjes te werken, kan een 3D-object gemaakt worden. Er zijn bijvoorbeeld printers die steeds een laagje poeder of latex op een model lijmen, waardoor het steeds harder wordt. Via een ontwerp, dat naar de printer wordt doorgestuurd, wordt dan aangegeven waar wel of geen poeder/laagje moet komen. En natuurlijk kun je met kleur werken. Daarnaast kun je tegenwoordig ook 3D printen met bijvoorbeeld metaal of glas. En met beton, want daar wordt dit Tiny House uit de 3D-printer van gemaakt.

Hier zie je het resultaat van 24 uur printen:

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lagere kosten

De woning is behoorlijk voordelig en dat komt met name doordat er veel minder mensen voor de bouw nodig zijn dan bij een normale woning het geval is. Ook is de technologie in staat om de gebouwen een bijzondere vorm te geven. Als dat via traditionele bouw gebeurt, dan zijn daar vaak hoge kosten aan verbonden. De printer kan 24 uur door printen en heeft geen pauzes nodig, waardoor deze veel sneller werkt. En door de hele menselijke factor te elimineren, zou de kans op fouten in de bouw ook een stuk kleiner zijn.

Extra pluspunt: tijdens de constructie komt geen afval of vuil vrij, waardoor het milieu niet extra belast wordt.

De kostprijs van dit huis is in totaal net iets meer dan 10.000 dollar en dat is dan inclusief ramen, deuren, elektriciteit, loodgieterswerk en al het andere dat nodig is om er een ‘echt’ huis van te maken.

Lees ook: Wat kost een Tiny House?

Duurzaam

Waar bijvoorbeeld Tiny Houses van hout of karton (zoals het Wikkelhouse) gegarandeerd rond de 50 jaar meegaan, heeft dit huis een veel langere verwachte levensduur. Volgens het bedrijf zou het beton waarvan dit tiny house gemaakt wordt wel 175 jaar mee kunnen gaan. En daarmee wordt het ineens een heel ander verhaal om in een Tiny House te wonen. Als die huizen ook in Nederland ‘geprint’ zouden kunnen worden, dan bestaat de kans dat banken daarvoor wél sneller een hypotheek zouden verstrekken. En het verkopen ervan wordt dan volgens mij ook veel sneller haalbaar.

Als je nu een tiny house laat bouwen, dan gebeurt dat meestal van hout of bijvoorbeeld een container. De kans dat zo’n constructie 175 jaar meegaat, is echter niet zo groot. Sterker nog; ik denk dat als je er op je 18e in gaat wonen, je je huis wel overleeft. Met dit huis zou dat zeker niet het geval zijn.

Hiermee zou een Tiny House ineens een nóg duurzamere woonvorm kunnen zijn. Er is immers minder ruimte voor nodig, komt geen aanvullende vervuiling bij vrij, het wordt beter bereikbaar voor mensen die misschien niet het contante geld hebben liggen om er zelf eentje te bouwen, maar die er met hypotheek wél eentje zouden kunnen kopen (en binnen no-time afbetalen).

Lees ook: Wikkelhouse: een tiny house van karton

Toekomst

Inmiddels zijn er al van deze huisjes op locatie gebouwd. In Rusland, nota bene! Dan kan ook meteen gecontroleerd worden of ze een beetje bestand zijn tegen zware weersomstandigheden. Dat moet overigens wel, want de oprichter heeft de droom om als eerste ook voor huizen op Mars te zorgen. Voor het zover is, zal deze technologie waarschijnlijk eerst worden ingezet om noodwoningen en woningen in ontwikkelingslanden te bouwen.

Wat vind jij van deze nieuwe technologische ontwikkeling?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
  1. Wat leuk he? je fantasie gaat ermee aan de haal wat er allemaal mee mogelijk is en wat ik dan zelf zou willen. Nu nog een stukje grond waar het mag staan. 🙂

  2. Hi Adine,

    Is het ook al mogelijk om dit in Nederland te realiseren?
    Zo ja, weet je dan waar ik moet zijn? 🙂

    Alvast bedankt voor je reactie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.