#FreedomFriday: Brits initiatief maakt off the grid-wonen mogelijk

Off the grid wonen: dit gezin doet het

Tot nu toe leek de mogelijkheid voor off the grid (dus zonder aansluitingen voor energie en water) wonen in westerse landen vooral beperkt tot de outback in Australië, of de uitgestrekte onbewoonde delen van de Verenigde Staten. Tegenwoordig mag dit echter ook in het Britse Wales. Mits je aan een aantal eisen voldoet. En dat geldt voor dit gezin met twee kinderen.

Matthew en Charis wonen off the grid

Matthew en Charis Watkinson woonden altijd in Londen, tot de rellen kwamen. Toen daar ook nog eens Occupy bovenop kwam, werd het tijd om knopen door te hakken. Ze besloten om de stad achter zich te laten en een nieuw leven te starten in Wales. Occupy had hen laten zien dat ze ontzettend afhankelijk waren van winkels. Daar wilden ze graag verandering in brengen en dat was mogelijk binnen de One Planet Development Policy van Wales.

Volgens dat beleid mag je gewoon bouwen op het platteland, mits er sprake is van nulemissie (wat wil zeggen dat er dus geen co2 vrijkomt bij de bouw) én de mensen die er wonen zichzelf kunnen bedruipen.

Mensen die kiezen voor dit type off the grid wonen moeten 30 procent van hun voedsel zelf verbouwen. Daarnaast moeten ze 65 procent van hun voedsel kopen met geld dat ze hebben verdiend op hun land. Dit moet worden aangetoond met bonnetjes.

Matthew: “Het is doodeng, maar ook heel erg spannend. Ik geloof dat dat de enige manier is waarop ik het kan beschrijven. We zijn een nieuwe weg ingeslagen en ik weet dat we het kunnen, maar ik weet gewoon nog niet precies hoe.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Gas uit poep

Het stel woont met hun dochter van 5 en zoon van 18 maanden in een verbouwde paardenstal. Hun water halen ze uit een beekje in de buurt en ze verdienen geld door honing van hun bijen en eieren van hun 50 kippen en 6 eenden te verkopen.

De inkomsten die daaruit komen vormen een schril contrast met de +- 45.000 euro die Charis hiervoor als dierenarts verdiende.

Veel meer hebben ze echter ook niet nodig; aan rekeningen betalen ze alleen gemeentelijke belasting. Verder zorgen ze overal zelf voor. Ze hebben zonnepanelen voor energie, slingeren zelf aan de wasmachine (eigenlijk een leeg vat waarin ze water doen), hebben een eigen moestuin en ze halen hun gas met behulp van een biovergister uit etensresten en paardenpoep.

Het gezin heeft nog wél Netflix; dat loopt via hun mobiele abonnement. Ze hebben dus nog mobiele telefoons én een tv, met een 12-voltaansluiting.

Ze kijken daarnaast erg naar low tech-manieren om zichzelf te vermaken. Zo gaan ze liever met z’n allen tekenen, dan dat ze veel tv kijken. Op die manier hebben ze ook helemaal niet zoveel energie nodig.

Off the grid-wonen in Nederland

Gewoon ergens een huisje neerplanten wordt in Nederland niet echt gewaardeerd. Althans, niet door gemeenten/overheidsinstellingen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn.

Marjolein van Marjolein in het Klein woont bijvoorbeeld off the grid in haar tiny house in Alkmaar. Zij heeft ervoor gekozen om in haar tiny house geen aansluitingen voor bijvoorbeeld water of energie te plaatsen.

Haar situatie lijkt vooralsnog wel een uitzondering te zijn; er is nog maar weinig regelgeving rondom Tiny Houses en als je hierin iets wilt bereiken, moet je al snel in gesprek met de gemeente.

Bovendien staat off the grid wonen natuurlijk niet voor iedereen gelijk aan wonen in een tiny house. Ik zou zelf bijvoorbeeld best in een CO2-neutraal huis willen wonen en als we onszelf op een praktische manier kunnen bedruipen, vind ik dat ook prima. Maar ik zie mezelf niet snel de was doen in een soort regenton, of gas maken van paardenstront. Ik vind het werk dat ik nu doe heel leuk, dus zou dat liever blijven doen.

Maar: als je dit écht heel graag wilt, kun je dus altijd nog naar Wales verhuizen. daar lijken geen eisen te worden gesteld aan waar je oorspronkelijk vandaan komt. Je zult misschien alleen nog wat extra tijd moeten steken in het onder de knie krijgen van de taal en cultuur; dat je meewerkt aan de bevordering daarvan is namelijk één van de 14 eisen.

Zou off the grid wonen iets voor jou zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ik blijf zelf lekker hier, maar ik vind dit in Wales wel een mooie oplossing, met die eisen. Zo voorkom je dat iedereen gratis land inneemt om te bouwen en bied je wel de mogelijkheid voor mensen die het echt anders willen doen.

  2. Wel erg extreem, deze mensen. Ik zou denken dat je eerder gewoon besluit om vanuit Londen te verhuizen naar een kleiner dorpje, waar je wel de voordelen van de beschaving hebt maar iets minder van de nadelen. Maar goed, ieder zijn ding.

  3. Interessant om te lezen, maar niet iets wat ik ambieer. In een dunbevolkt gebied gaat dit ook nog wel, maar als iedereen z’n eigen voorzieningen moet regelen heb je echt heel veel meer land p.p. nodig om iedereen te voorzien van zowel voedsel, water als energie. In massa gaat dit nu eenmaal veel efficiënter. Het zelfvoorzienende Tiny House dat genoemd wordt moet ook gasflessen inkopen en drinkwater wat qua transport nou eenmaal goedkoper en efficiënter door leidingen gaat.
    Aan de andere kant: verbeteringen aan je huis aanbrengen om niet compleet afhankelijk te zijn ben ik wel voorstander van. Want waarom vang je eigenlijk geen regenwater op om de wc door te spoelen? Waarom hebben we niet overal waar het kan zonnepanelen etc.?

  4. Hi Adine! Even een off-topic-reactie 🙂 In een eerdere post tipte je eens boeken over hosselen, je hypotheek versneld aflossen, anders denken over uitgeven etc. Die probeerde ik net terug te vinden, maar kan ‘m zo gauw niet vinden. Kun jij me helpen? Dankjewel alvast!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.