Bart was op zijn 32e al hypotheekvrij

Bart was op zijn 32e hypotheekvrij

Bart (50) kocht zijn eerste huis toen hij 24 was, voor 80.000 gulden. Een klushuis, dat voor hem – hij is zijn hele leven al werkzaam in de bouw – gemakkelijk om te toveren was naar zijn eigen paleis. Op zijn 32e was hij voor de eerste keer hypotheekvrij. Gezinsuitbreiding leidde tot een grotere woning én maakte hem een tweede keer hypotheekvrij.

Hypotheekvrij op je 32e

Bart: “Mijn eerste huis kocht ik toen ik 24 was. Ik betaalde daar 80.000 gulden voor. Het was een klushuis, maar omdat ik alles zelf kon doen, was het geen probleem om hier mijn eigen paleis van te maken.

Voor ik het huis kocht, had ik al 50.000 euro bij elkaar gespaard. Dit bedrag heb ik direct in stenen gestopt. Hierdoor had ik nog maar 30.000 gulden aan hypotheek. Mijn rente en aflossing was samen een kleine 200 gulden per maand.

Twee jaar later – ik was toen 26 – trok mijn vriendin (en nu vrouw) bij me in. Hierdoor ging het sparen nog veel sneller. We hadden de woning samen op mijn 32e hypotheekvrij. Daarvoor hebben we zéker niet alles gelaten; we zijn blijven genieten. We zijn allebei bijvoorbeeld dol op vakantie en bleven dat soort dingen ook doen.”

Gezinsuitbreiding

“In de jaren na aanschaf van die eerste woning, kregen we twee gezonde zoons. Ons huis werd toen wat te klein voor ons. Daarom kochten we een hoekwoning met garage. Dat was in 2007; een dure tijd om een nieuw huis te kopen.

Dit keer gingen we voor een jaren 30-woning, waar ook weer het nodige aan moest gebeuren.

We kregen 130.000 euro voor onze oude woning. Omdat we jarenlang goedkoop hadden gewoond, hadden we ook nog 50.000 euro kunnen sparen. Zo hadden we dus 180.000 euro om te besteden aan een nieuwe woning.

Dat lukte in die tijd niet; de huizen waren immers duur. We kochten uiteindelijk een huis van 306.000 euro, waarvoor we dus nog een hypotheek van 130.000 euro nodig hadden.

Kies jouw ideale hypotheek

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Aflossingsvrije hypotheek

“In die tijd kon je nog gewoon een aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek afsluiten. Hierdoor hadden we lagere lasten; we betaalden immers alleen rente.

We kozen er wél voor om extra af te lossen. In totaal hebben we daar 12 jaar over gedaan. Onlangs hebben we net onze laatste aflossing van 2.500 euro gedaan.

We zijn heel bewust aan de slag gegaan met het aflossen. Een hypotheek is tóch een schuld en het ontneemt je een stukje vrijheid. Dat had ik al ervaren toen ik op mijn 32e voor de eerste keer hypotheekvrij werd.

Toen we de nieuwe woning kochten en weer een hypotheek moesten nemen, hebben we onder meer elk jaar ons vakantiegeld in de hypotheek gestopt. Hierdoor nam het bedrag steeds verder af.

We zien ons huis een beetje als oudedagsinvestering; een afgelost huis geeft rust en vrijheid en maakt dat we geen verplichtingen meer hebben.

Het aflossen was niet altijd makkelijk; we hebben de laatste jaren toch steeds een beetje zuinig aan moeten doen. Je begrijpt: toen we de laatste aflossing deden, waren we ontzettend blij.”

Financieel vrijer zijn: ✅

“Ons doel was financieel vrijer te zijn en straks minder te hoeven werken. Dat doel ligt nu binnen handbereik. Het heeft ons er ook doorheen getrokken; het is ontzettend belangrijk om doelen te blijven stellen voor jezelf. Al gaat het soms langzaam; de aanhouder wint.

Natuurlijk is het belangrijk om ook leuke dingen te blijven doen, maar het is ook goed om je te realiseren dat die leuke dingen niet altijd geld hoeven te kosten.

We hebben ons doel eigenlijk nooit met veel mensen om ons heen gedeeld; iedereen moet zelf weten wat hij of zij met zijn of haar geld doet en wij vinden dat je bepaalde dingen beter voor je kunt houden.

Voor ons is dit een investering in de toekomst. Ik kan het iedereen aanraden. Doe het gewoon in je eigen tempo, maar wees gewaarschuwd: zodra je eraan begint, kan het verslavend werken!”

Dank voor het delen van je verhaal, Bart!

Wil jij jouw verhaal ook delen? Fijn! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.