Linda lost af: “Wij wonen voor een schijntje in een riant huis”

Linda lost af

Linda en haar man Willem zijn veertigers met een plan: ze willen binnen 10 jaar hypotheekvrij zijn, of beter nog: binnen 5 jaar. Tot nu toe hebben ze al 60.000 euro op hun hypotheek afgelost, waardoor ze goed op weg zijn om deze doelstelling te realiseren. Linda: “Aflossen werkt echt verslavend, vind ik!” Lees hier hun verhaal.

Wil je eerst wat meer over jezelf vertellen?

“Natuurlijk! Ik ben Linda*, 43 jaar oud en getrouwd met Willem, die 47 is. Ik werk zelf niet buitenshuis, maar houd me onder meer bezig met de zorg voor onze twee pubers. Mijn man is zelfstandige in de bouwsector en heeft het momenteel erg druk.

Hierdoor hebben we een mooi inkomen: zeker twee keer modaal, maar het gaat ook richting de drie keer.”

Hoe hoog was je hypotheek toen je deze afsloot?

“Wij zijn in 2002 naar een zelfgebouwd huis verhuisd. Toen was onze hypotheek 160.000 euro en betaalden we daarover 4,5 procent rente. De hypotheek is volledig aflossingsvrij, dus als we niets zouden doen, zouden we aan het einde van de rit géén afgeloste hypotheek hebben.

Toen onze rentevaste periode een aantal jaar geleden bijna afliep, kreeg ik het een beetje benauwd. Dat was net voordat de rentes zover kelderden.

Ik was bang dat ze juist zouden stijgen en we besloten de rente over te sluiten en een boete te betalen.

En toen zakte de rente alleen maar. Zo jammer, want als we gewoon die laatste twee jaar hadden uitgezeten, hadden we nu maar de helft aan rente betaald. Nu zitten we door die rentemiddeling op 4,3 procent.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Je lost dus af. Hoe pak je dat aan?

“Klopt! We zijn in 2016 begonnen met aflossen op onze hypotheek. Eerder kon dat ook eigenlijk niet. We waren in 2003 helemaal klaar met het huis afbouwen, maar ons spaargeld was toen ook volledig op. Toen zijn we eerst aan de slag gegaan met het opbouwen van een buffer. Pas daarna kwam het aflossen in beeld.

Eerst keken we gewoon naar wat we ‘over’ hadden. Dat bedrag losten we dan in één keer, één keer per jaar af.

Nu lossen we elke maand standaard 500 euro af, naast de rente. Dat zien we echt als onderdeel van onze vaste lasten. Daarna bekijken we nog wat we eventueel extra willen aflossen van ons spaargeld.

We mogen jaarlijks maximaal 15 procent van de hoofdsom boetevrij aflossen. En We doen ook ons best om daar te komen; aflossen werkt echt verslavend, vind ik!”

Waarom ben je eigenlijk begonnen met aflossen?

“Het leek mij vooral heel fijn om van de schuld af te zijn. Bovendien werk ik niet meer en wil mijn man op de termijn ook graag minder gaan werken.

Wie weet kunnen we op deze manier in de toekomst zelfs investeren in huizen voor onze kinderen!

En ik ben elke maand weer blij als ik onze lage maandlasten voor de hypotheek zie. Daar huur je nog geen studentenkamer voor! Wij wonen in een riant huis, voor een schijntje.

Overigens lopen we daar niet mee te koop; sommige mensen in onze omgeving weten het, maar de meesten niet. In onze vriendengroep wordt ook maar weinig over geldzaken gesproken.”

Hoe zie jij de toekomst voor je, op dit vlak?

“We lossen maandelijks dus 500 euro af en proberen ook daarnaast ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk kunnen missen. We streven ernaar om per jaar zo dicht mogelijk bij de 24.000 euro te komen; het bedrag dat we boetevrij mogen aflossen.

Het is ons doel om binnen 10 jaar hypotheekvrij te zijn, maar eigenlijk zouden we dit het liefst al binnen 5 jaar realiseren.

Over 10 jaar (of eerder dan!) willen we graag meer gaan reizen. Mijn man wil dan minder werken, dus het zou ontzettend fijn zijn als we dan geen hypotheeklasten meer hebben.

En voor iedereen die dit ook overweegt wil ik zeggen: gewoon doen. Verdiep je in het ‘hoe‘ en bedenk vooral: alle beetjes helpen.”

Dank voor het delen van je verhaal, Linda!

Wil jij jouw verhaal ook delen? Fijn! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Mooi verhaal! Inderdaad, alle kleine beetjes maken uiteindelijk een hele berg (of beter gezegd: een afgelost huis.) Jammer dat er in de vriendengroep weinig over geldzaken wordt gesproken. Juist het bespreekbaar maken kan anderen inspireren, net zoals hier bijvoorbeeld. 🙂

 2. Dit verhaal wilde ik wel lezen maar het was een geworstel om er te komen. Ik lees op laptop. Eerst moest ik een grote kop om me in te schrijven voor vervolgpost wegklikken. Toen onderaan iets, en ik kon even lezen toen popte er week een grote foto op die weer weggeklikt moest worden.
  En nu zitten er zoveel advertenties tussen dat het verhaal vrijwel onleesbaar wordt.
  Jammer. Mijn instellingen heb ik al zoveel mogelkijk aan gepast op reclame maar niet bij iedree site lukt dat

  1. Goed dat je ’t laat weten! Ik zie inderdaad dat er nog een extra pop-up aanstond, die is nu uitgeschakeld. Voor de advertenties ben ik op zoek naar een oplossing; aan de ene kant zou ik ze graag weg hebben, aan de andere kant zorgen die wel voor inkomen, wat er weer voor kan zorgen dat ik de site mooi kan bijhouden. Daar ben ik dus nog een afweging in aan het maken.

 3. ja, dat viel mij de laatste tijd ook op. Vier advertenties tussendoor is te gek. Ik kom vanaf een ander blog om hier soms wat te lezen, maar merk dat ik dat veel minder doe door al die reclame en aanbiedingen voor haar eigen dingen.

  Linda, wat zijn jullie goed bezig. Wij hadden de helft aflossingsvrij en rest spaarhypotheek. Het aflossingsvrije deel is nu helemaal weg, de spaar laten we gewoon lopen. De lage lasten zijn heerlijk. Wij betalen de helft van wat de huurders in onze straat betalen.

  Misty

 4. Gelukkig kocht ik een huis in de tijd dat starters al geen aflossingsvrije hypotheek meer konden afsluiten.
  Wij hebben a) een huis gekocht van een bedrag dat we op één inkomen zouden kunnen betalen en b) een lineaire hypotheek met flexibele rente. Indien mogelijk lossen we soms een extra bedrag af. Daarmee zijn onze maandelijkse hypotheeklasten in 4 jaar tijd al met 200 euro per maand gedaald 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.