#FreedomFriday: de wet van de aantrekkingskracht toepassen

Wet van de aantrekkingskracht toepassen

Wanneer je je verdiept in het veranderen van je (money) mindset, kom je vaak tips tegen voor het toepassen van de wet van de aantrekkingskracht. Maar wat is dat precies? En wat kun je er als nuchtere Hollander mee? Ik dook er eens in.

De wet van de aantrekkingskracht toepassen: The Secret

Een jaar of 10 geleden verscheen het boek The Secret op de markt. Het werd een hele hype: het kwam overal weer terug en iedereen leek het gelezen te hebben. Maar een concreet antwoord op waar het dan daadwerkelijk over ging, leek wat moeilijk te geven.

Toen ik het zelf las, begreep ik waarom: het liet zich gewoon niet zo makkelijk uitleggen. Het ging alle kanten op, maar kwam tegelijkertijd steeds weer terug op hetzelfde punt: dat je door het toepassen van de wet van de aantrekkingskracht je leven kunt veranderen. Of specifieker: dat gedachten je leven kunnen veranderen.

Where focus goes, energy flows

Dit principe kom je ook vaak tegen in de trainingen van moderne coaches. Zo zegt Tony Robbins bijvoorbeeld altijd: “Where focus goes, energy flows.” Oftewel: als je je ergens op focust, gaat daar ook je energie naar toe. Of wat ze in de NLP wel zeggen: wat je aandacht geeft, groeit.

Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar de kans is groot dat je hier in het dagelijks leven kleine voorbeelden van ziet. Wat doe je bijvoorbeeld als je je rot voelt? Grote kans dat je je schouders laat hangen en in elkaar zakt. En dat je je dan nóg rotter voelt. Maar probeer je eens rot te voelen terwijl je rechtop staat, schouders naar achter, borst vooruit. Dat gaat een stuk lastiger.

Of misschien voel je je wel uitgeblust omdat er niets op je werk goed gaat, je partner de hele dag door loopt te zeuren en je hond/kind ook nog in huis heeft gepoept. Kijk dan eens of je je nét zo uitgeblust kunt blijven voelen, als je je realiseert dat je gezond bent, een baan hébt, je beide ouders nog leven en dat het zonnetje weer schijnt.

De manier waarop je denkt, heeft invloed op hoe je je voelt. En daarmee komen we terug op de wet van de aantrekkingskracht.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is de wet van de aantrekkingskracht?

De wet van de aantrekkingskracht is de mogelijkheid om aan te trekken waarop we ons focussen. Napoleon Hill schrijft hier in 1937 al over in zijn boek Think and Grow Rich.

Wanneer je in je leven vooral de focus legt op negatieve dingen, zou je makkelijker nieuwe negatieve dingen aantrekken. Leg je vooral de focus op positieve dingen, dan trek je die makkelijker aan.

Of dat echt zo is, weet ik niet. Maar ik weet wél dat de manier waarop je kijkt, bepaalt wat je ziet.

Doe je ogen maar eens dicht en denk aan een dier. Het mag alleen géén roze olifant zijn.

Wat zag je? Grote kans dat het een roze olifant was.

En valt het je ook wel eens op dat als jij op zoek bent naar een nieuwe Volkswagen, ineens iedereen in een Volkswagen lijkt te rijden? Of dat je, als je relatie net uit is, ineens óveral gelukkige stelletjes ziet?

Volgens de wet van de aantrekkingskracht zend je door middel van je gedachten continu signalen uit. Bij het toepassen van de wet van de aantrekkingskracht is het de kunst om ervoor te zorgen dat die signalen ook in lijn zijn met wat je wilt. Dat is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als je je niet eens bewust bent van het feit dát je signalen uitzendt. Of dat je zelf zoveel invloed hebt op hoe je je voelt.

Tijdens de NLP-training die ik jaren geleden volgde, leerde ik dat de woorden die je daarvoor gebruikt – zowel tegen een ander als tegen jezelf – daarop veel impact hebben. Voel voor jezelf maar eens het verschil tussen:

“Ik wil niet arm zijn” en
“Ik wil genoeg geld hebben”

Hoewel je in feite hetzelfde zegt, voelt het anders. Dit komt omdat je onderbewustzijn ontkenningen niet herkent. In dit geval ‘hoort’ het dus: “Ik wil arm zijn”. En dan vraag jij je af waarom het nooit eens mee zit…

Is het echt?

Je leven kunnen veranderen, door je gedachten te veranderen. Het klinkt misschien wel te mooi om waar te zijn. Toch is het niet direct gemakkelijk. Als je gelooft in de wet van de aantrekkingskracht, moet je immers ook geloven dat alles wat je tot nu toe hebt meegemaakt, door jezelf gevormd is.

Ik heb hier wel eens eerder over geschreven; je hebt misschien geen invloed op wat je overkomt, maar je hebt wél invloed op hoe je ermee omgaat. Hoe je ‘eruit’ komt, als het ware.

En dat is vaak niet leuk. Het is fijner om een ander – of de omstandigheden – de schuld te kunnen geven van nare dingen. Om jezelf in een slachtofferrol te positioneren. Maar als je dat doet, ben je niet bezig met het toepassen van de wet van de aantrekkingskracht. Althans, niet op een positieve manier.

Geld aantrekken

Wat als je nu niet speciaal behoefte hebt om in te gaan op de specifieke zweverige aspecten van de wet van de aantrekkingskracht, maar wél wilt kijken of je bijvoorbeeld wat meer geld kunt aantrekken?

Dan kun je beginnen met visualiseren. Hoe zou je leven eruit zien als je al had wat je nu nog wilt hebben? Wat zou je doen? Hoe zou het voelen? Wat zou er veranderen? Probeer het plaatje voor jezelf zo specifiek mogelijk te krijgen. Zie het als je ‘boodschappenlijstje’. En als je het nog een stapje verder wilt nemen, kun je ook aan de slag gaan met het ontwikkelen van een positieve money mindset.

Wat voor mij heel goed werkt is bijvoorbeeld een bepaald spaardoel neerzetten. Vaak nét even wat hoger dan het bedrag dat ik makkelijk bij elkaar zou kunnen krijgen. Zodra dat staat, merk ik dat mijn blik anders wordt. Dat ik kansen zie die ik eerder niet zag, of dingen bedenk waar ik eerder niet aan had gedacht. En dat hoeft niet eens ingewikkeld te zijn. Het kan ook het terugbrengen van een dure aankoop zijn, of iets op Marktplaats zetten.

Wat dat betreft is de wet van de aantrekkingskracht volgens mij geen mystiek wonder. Het is je ergens je volle aandacht aan geven. En als je dat doet, kun je bijna niet anders dan slagen.

Hoe denk jij over het toepassen van de wet van de aantrekkingskracht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
  1. Ik kan mij daar wel in vinden. Bewust denken over wat je doelen/wensen zijn en waar je naartoe wilt, is vaak een mooi begin.

    1. Absoluut! En als je dat heel concreet wilt maken: een vision board 🙂 Ik werp net weer een blik op de mijne en zie daarop een zeeschildpad zwemmen… precies zo eentje als ik tijdens onze huwelijksreis op de Malediven heb gezien! Toen ik die erop plakte, wist ik én nog niet dat ik zou gaan trouwen én helemaal nog niet dat we op huwelijksreis naar de Malediven zouden gaan…

  2. ik heb 2 jaar geleden de knop omgezet na mijn scheiding. Dat was moeilijk, maar mijn leven is zo veel beter/positiever geworden. Door positiever te denken/kijken, ga je ook meer mogelijkheden zien en actie ondernemen. Ik denk dat dat die aantrekkingskracht is. Je creëert meer kansen voor jezelf op die manier.

  3. Ik geloof er dus echt niks van. Wel kan ik me voorstellen dat als je ergens op focust, je anders gaat handelen, en dat je daardoor dingen voor elkaar krijgt. Maar dat is dus een soort psychologisch effect, niet een geheimzinnige wet van aantrekkingskracht.

    Was het maar zo simpel.

  4. Helemaal mee eens! Als je ergens met positieve blik naar kijkt zie je altijd veel meer mogelijkheden. Geef het beestje maar een naam, in dit geval ‘de wet van de aantrekkingskracht’, maar het werkt wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.