Beleggingsupdate augustus 2019

Beleggingsupdate augustus 2019

Soms gebeurt er qua beleggingen een paar maanden bijna niets, soms lijken de koersen wel in een achtbaan te zitten. Dat is nu het geval. In de update zie je er weinig van; het verschil met vorige maand is niet eens zo groot, maar eind juli was dat anders. Toen stond ik alleen bij DeGiro al dik 1100 euro in de plus. En die paar honderd euro extra zijn er nu weer af. In deze beleggingsupdate voor augustus 2019 zet ik het allemaal weer voor je op een rijtje.

Actuele stand van zaken

Ook deze financiële maand ging er weer 375 euro mijn beleggingsaccount bij DeGiro. Ik heb dit als automatische boeking ingepland staan, zodat ik hier niet steeds weer over na hoef te denken. Zodra het op mijn account staat, krijg ik een mailtje en weet ik dat het tijd is om in te loggen en iets te kopen. Dat doe ik gewoon één keer, daarna laat ik alles weer voor wat het is.

In 2016 begon ik met 100 euro eenmalig, na verloop van tijd ben ik structureel gaan inleggen én heb ik het bedrag omhoog gedaan. Nu zit dit nog op 375 euro, maar vanaf komende maand gaat het naar 400 euro. Die 25 euro extra gaat dan ten koste van het sparen voor de buffer.

** Tip: Ook beginnen met beleggen? Open nu je gratis beleggingsrekening

Ook heb ik een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk (en geblokkeerd) potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Daarnaast heb ik in 2017 nog een 4-jarige investering gedaan in een crowdfundingsproject (La Cubanita), die tot nu toe netjes wordt terugbetaald.

Tot slot heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Ik vind dit geen volwaardige vervanger voor bijvoorbeeld DeGiro (want: in verhouding veel te duur), maar het is leuk voor erbij.

Mijn activiteiten voor augustus 2019

Vorige maand stond de teller op bijna 800 euro in de plus. Dat is rond eind juli nog opgekropen tot zo’n 1200 euro. Maar: een week geleden dipte het weer behoorlijk. De VWRL’s die ik rond de 25e nog voor ruim 78 euro kocht, daalden naar zo’n 75 euro. En ook andere rode cijfers verschenen.

Ik schoot mijn order voor 5 x VWRL deze maand in voor 78,13 euro. Dit deed ik weer via een limit order. En als ik nu naar de koersen kijk, dan heb ik ze dus voorlopig duur gekocht.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand wederom niets bij. Inmiddels weet ik wél wat er aan de FOR gedoteerd kon worden, dus ik zal dat bedrag nog even apart zetten en bijstorten. Dat neem ik mee in de volgende beleggingsupdate.

Bij Peaks hebben ze deze zomer weer een leuke actie lopen. Geen gratis tientjes meer, maar wel gratis vijfjes. Als je binnen 48 uur na aanmelding de code ADINELI4P verzilvert, krijgen we allebei 5 euro cadeau.

Daarna krijg je zelf óók een code, die je ook weer met je vrienden kunt delen. Hier heb ik de afgelopen tijd nog wat extra ruchtbaarheid aan gegeven; gratis geld moet je niet laten schieten 😉

zelf leren beleggen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

De beleggingsupdate voor augustus 2019 ziet er iets minder rooskleurig uit dan die van vorige maand.

Het overzicht:

beleggingsupdate-augustus-2019-degiro

Wat meer dan vorige maand, dat is op zich goed. Maar ik moet er wel bij zeggen: toen ik gisteren even inlogde, stond het saldo zo’n 100 euro lager. Deze dagen wisselt het dus enorm. Ook leuk: ik zit nu écht bijna op mijn doel voor 2019, namelijk die portefeuille van 10.000 euro!

Bij BrandNewDay zag ik deze maand een kleine daling, van 16.113 naar 16.011 euro. Mijn eigen inleg hier was 15.362 euro. Inclusief kosten staat deze portefeuille dus ook ruim 600 euro in de plus. Voor wie het interessant vindt om te weten, dit is de verdeling van mijn portefeuille:

BND Wereld Indexfonds Hedged – 69,48 procent

BND Euro Obligatie Indexfonds – 30,52 procent

Ik heb min of meer gekozen voor een verdeling volgens leeftijd; mijn leeftijd in obligaties en de rest in iets meer risicodragende delen. Hierdoor wordt het nog gecategoriseerd als offensief (de tegenhanger van defensief, waarbij je meer producten hebt die niet zoveel schommelingen kennen).

beleggingsupdate-augustus-2019-BND

Peaks heeft een mooie stijging doorgemaakt; daar staat het saldo op 468,76 euro. De winst op mijn beleggingen staat momenteel op een kleine 5 procent; 8,76 euro.

Dit is procentueel gezien ook afgenomen. Je kunt dus wel zien dat al mijn ‘portefeuilles’ enigszins dezelfde beweging maken.

Overigens maken de actiecodes hier wel weer heel veel goed; ik heb namelijk zelf slechts 20 euro in dit account gestort. De rest is afkomstig van rendement en acties.

Dividend

In juli kreeg ik 1,47 euro dividend bij Peaks. Ook via DeGiro werd er nog zo’n 55 euro aan dividend bijgeschreven. Bij Peaks wordt het dividend direct weer automatisch belegd, bij DeGiro neem ik het gewoon mee naar volgende maand.

Totaal in de plus: ruim 1.900 euro. Dat gaat de goede kant op.

Aandachtspunten voor komende maand

Komende maand heb ik naar aanleiding van de beleggingsupdate van augustus 2019 een paar kleine aandachtspunten:

• Het FOR-bedrag verwerken; ik zet ongeveer 40 procent apart op mijn FOR-spaarrekening bij MoneYou en leg de rest in op mijn BND-rekening.

• Verder met de filmpjes voor de cursus Beleggen voor Beginners in de Money Mind Academy!

Ook beginnen met beleggen?

Wil jij ook eens kijken of je je geld voor je kunt laten werken? Dan kan ik je DeGiro van harte aanbevelen. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het stiekem jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

En voor wat meer informatie kun je ook altijd even de gratis gids Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Er gebeurde inderdaad wat op de beurs de afgelopen weken – na lang een + te hebben gezien, was het nu de beurt aan de -. Zolang je het voor de lange termijn doet, is het nauwelijks op te merken. Wel een mooie verdeling over verschillende beleggingen en mogelijkheden!

  1. Qua tijd kun je er eigenlijk weinig over zeggen. Mijn strategie is de markt vooral NIET willen timen, maar gewoon instappen. Zoals je in mijn updates kunt zien, koop ik dan de ene maand wat goedkoper en de andere maand wat duurder. De sleutel zit ‘m vooral in consequent iets doen, niet speciaal in dat geluksmomentje waarop je iets héél goedkoop koopt. Je weet immers vaak pas achteraf of het duur of goedkoop is geweest.

   Over wat te kopen: ik geef zelf de voorkeur aan een ETF (en ik ben momenteel vooral bezig met opbouwen van VWRL). Daarmee investeer je namelijk in één keer in een paar duizend van de best presterende bedrijven in die sector, dat land of die markt. Hierdoor heb je automatisch al een mooie spreiding. Daarnaast heeft VWRL via DeGiro geen transactiekosten (bij 1 aankoop per maand, of wanneer je aan voorwaarden voldoet) en geeft het dividend. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld elk kwartaal wat geld uitgekeerd krijgt, waardoor je als het ware passief inkomen genereert. Het gaat niet hard, maar het is wél leuk.

   Veel succes!

 2. Hallo Adine

  In de tekst staat dat je rechts een gratis gids kan downloaden ‘beleggen voor beginners’. Ik kan hem alleen niet vinden. Kun je me helpen? Alvast bedankt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.