Wilma: “Ons leven is meer ontspannen sinds we hypotheekvrij zijn”

Ontspannen hypotheekvrij

Hoe zou jouw leven eruit zien als je geen hypotheek meer hoefde te betalen? Wilma (55) heeft er ervaring mee: haar leven is veel meer ontspannen geworden sinds zij en haar man hypotheekvrij zijn. En omdat ze hun hypotheek ruim voor pensioengerechtigde leeftijd hebben afgelost, kunnen ze daar ook volop van genieten. Ze vertelt hier haar verhaal.

Leuk dat je je verhaal wilt delen, kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Wilma*, 55 jaar en getrouwd. In het dagelijks leven ben ik directiesecretaresse. Mijn man en ik hebben ook een zoon, die woont inmiddels niet meer thuis.

Ons netto gezinsinkomen is 4700 euro. Toen we onze hypotheek afsloten was dit voor een bedrag van 112.000 euro. Destijds was een deel aflossingsvrij, verzekerd met een beleggingsverzekering. Het andere deel was een annuïteitenhypotheek.

Daarnaast hebben we er in de loop van de jaren nog een hypotheek van 30.000 euro bijgenomen, om de keuken en een deel van de woonkamer te kunnen verbouwen.”

Maar: die hypotheek is er nu niet meer?

“Klopt! Wij zijn nu sinds 4 jaar helemaal hypotheekvrij. Ik denk dat we daar ongeveer 10 jaar over hebben gedaan.

Voor mij ging de knop om toen ik het boek Hypotheekvrij! van Gerhard Hormann las. Vanaf dat moment ben ik begonnen met sparen. Ik zette elke maand een vast bedrag weg en maakte dit vervolgens elk halfjaar over naar de hypotheekgesprekker.

Dat  betekende dat ons maandbedrag elk halfjaar mooi naar beneden ging. Het verschil spaarden we vervolgens weer.

Dus als ons maandbedrag van 500 euro naar 400 euro ging, telden we de ‘extra’ 100 euro weer op bij ons maandelijkse spaarbedrag. Zo ging het steeds harder met het aflossen.”

En hoe ging je in die periode om met extra’s?

“We hebben in die periode ook schenkingen gehad van mijn vader. Daarnaast kwam mijn broer te overlijden, waardoor wij – helaas – ook een extra bedrag op onze rekening kregen.

Dan is het verleidelijk om dat geld uit te geven aan luxe artikelen of grote uitgaven, maar dat hebben we niet gedaan. We hebben het steeds afgelost of in de verbetering van onze woning gestoken.”

Waarom ben je eigenlijk begonnen met aflossen? Wat triggerde je om iets te doen met de informatie die je in dat boek las?

“Wij wilden gewoon helemaal vrij zijn van welke geldverstrekker dan ook. Die heeft immers het recht om het hypotheekbedrag op te eisen. Daar zaten wij helemaal niet op te wachten.

Daarnaast wilden we ook graag meer vrijheid om minder te kunnen werken, om onze zoon financieel bij te staan wanneer dat nodig was, om samen of met z’n drieën te kunnen reizen, thuis lekker te eten en te drinken… Kortom: we wilden het gevoel hebben vrij te zijn, zonder direct vast te zitten aan een baan die misschien helemaal niet zo leuk is, maar je wel aan moet houden, omdat je elke maand je hypotheek ervan moet betalen.”

Heb je het ook wel eens met je omgeving gehad over het aflossen?

“We vertellen niet aan iedereen dat we hypotheekvrij zijn, maar er zijn wel mensen die het weten. Wij doen daar niet geheimzinnig over, omdat we hopen dat wij ook weer mensen kunnen inspireren om af te lossen.

De reacties zijn vaak divers. Sommige mensen denken dat het voor hen niet is weggelegd en vinden dat wij makkelijk praten hebben met twee goede inkomens.

Anderen laten zich wél inspireren en verdiepen zich ook in het onderwerp. Misschien deels door ons verhaal, maar ongetwijfeld ook door de crisis die ervoor heeft gezorgd dat mensen soms ook noodgedwongen andere keuzes moesten gaan maken.”

Heb je ook weleens gebaald van het stevige aflossen?

“Nee, eigenlijk niet. We zijn ook in de tijd van aflossen gewoon op vakantie gegaan, hebben genoten van lekker eten en een wijntje. Maar we hebben wel altijd heel helder ons doel voor ogen gehouden, dat we ruim voor onze pensioendatum een gevoel van vrijheid wilden realiseren.

Dat is goed gelukt en daar zijn we trots op. We hebben steeds zelf onze inkomsten en uitgaven goed naast elkaar gelegd en in de gaten gehouden. We geven geen geld uit aan dure kleding, lunches in bedrijfsrestaurants en we gaan ook niet vaak uit eten.

Liever kiezen we in de winkel voor goede ingrediënten en maken we er thuis iets lekkers en gezelligs van. We weten per maand precies wat erin komt en wat eruit gaat.”

Toen kwam daar het moment waarop je écht hypotheekvrij was, hoe was dat?

“Heerlijk! Op dat moment hebben we met champagne geproost, een geweldig gevoel! Wat ook geweldig was: het moment waarop mijn man besloot nog maar drie dagen te willen werken en ik besloot dat 3-3,5e dag voor mij ook genoeg was.

Nu sporten we samen twee keer per week en voelen ons veel beter. Ons leven is veel meer ontspannen geworden sinds we hypotheekvrij zijn.”

En nu: een zwart gat, of hebben jullie alweer een nieuw plan voor het geld dat nu overblijft?

“Geen zwart gat. Wij werken nu toe naar een flinke spaarpot, zodat we over een paar jaar met vervroegd pensioen kunnen gaan.

Bovendien zouden we graag nog een paar mooie reizen maken, te beginnen met Nepal, samen met onze zoon. Herinneringen sparen, dat is wat nu telt.”

Dank voor het delen van je verhaal, Wilma!

Wil jij jouw verhaal ook delen? Fijn! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Een inspirerend verhaal. Mooi dat jullie gezamenlijk naar een doel hebben gewerkt, en daar nu de vruchten van plukken. Die rust is inderdaad zeer fijn 🙂

 2. Hypotheekgesprekker?

  Wat een inspirerend artikel, geeft weer een extra boost in onze aflosmarathon .

  Toch fascinerend dat er altijd mensen zijn die aangeven dat ze niet kunnen aflossen omdat. . . . ,al is het 25 euro. Begin gewoon ergens

 3. Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Wij gaan vanaf volgend jaar een x bedrag per maand aan de kant zetten om dat vervolgens in 1 x aan het eind van het jaar extra af te lossen! Stel dat er een noodreparatie moet plaatsvinden, dan is dat geld daar voor beschikbaar. Hebben we geen directe kosten gehad, dan hup aflossen! Wij geven ons zelf 17 jaar de tijd met de inkomsten en uitgaven op dit moment. Het wordt vast in de toekomst wel bijgesteld wanneer onze situatie verandert. Dank voor het inspirerende verhaal.

 4. Mijn hypotheek heb ik 1,5 jaar geleden volledig afgelost, toen betaalde ik de laatste 900 euro. Mijn leven was al veel meer ontspannen toen ik de helft van de hypotheek had afgelost. Toen had ik al minder zorgen over mijn hypotheek, en ging het aflossen steeds gemakkelijker omdat ik steeds minder geld kwijt was aan hypotheek lasten en er dus meer geld beschikbaar had om af te lossen of leuke dingen te doen.

 5. leuk om te lezen. Ik ben inmiddels ook al 3 jaar hypotheek vrij en heb net de hypotheek laten doorhalen (via notaris) bij kadaster.
  Is inderdaad een heel fijn gevoel en kan in principe nu ook minder gaan werken, hetgeen wel in de planning ligt voor volgend jaar april. Van 4 dagen (is Full time) naar 3 dagen van 9 uur

 6. Wat klinkt dat heerlijk! Wij zijn ook op weg om onze hypotheek versnelt af te lossen en hopelijk lukt dat binnen de komende 6 tot 8 jaar (nu 2 jaar bezig). De daling van de hypotheekkosten alleen al geeft ons veel meer financiële rust!

 7. het is dat ik geen koophuis heb, maar anders zou ik ook gaan aflossen. Alleen al om rust te krijgen dat je niet hoeft te werken om maar alles te kunnen betalen. Het feit dat je dan zelf kunt bepalen hoeveel dagen je wil werken en wanneer je met pensioen gaat, van niemand afhankelijk zijn, geeft zoveel gevoel van vrijheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.