Ruzie over geld? Dan doe je DIT waarschijnlijk verkeerd

Ruzie over geld in relatie

Maar liefst een kwart van de Nederlandse stellen maakt ruzie over geld in hun relatie en dat levert bergen stress op, zo ontdekte budgetorganisatie Nibud. Afgaande op die cijfers, is dat voor een hoop van ons natuurlijk helemaal geen nieuws, maar dagelijkse praktijk. Maar hoe komt dat nu? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen?

Waarom je in je relatie ruzie maakt over geld

Zelfs in de beste relaties komt wel eens ruzie voor. Meestal gaat het over dezelfde soort onderwerpen: familie, wat je samen doet en wat je apart van elkaar doet, verkeerde verwachtingen over wat er in je relatie wel ‘vanzelf’ zou moeten gaan, de manier waarop je ruzie maakt en… geld.

Ik noem ‘m nu als laatste, maar in de meeste lijstjes staat ruzie over geld op nummer één.

Bij ruzie over geld in een relatie gaat het meestal niet om hele grote dingen. Het gaat niet om het huis dat je samen koopt, of die auto die je samen uitkiest. Het gaat eerder om die kleine ergernissen die dagelijks kunnen terugkomen. Denk aan:

 • Ongelijkheid in wat jullie aan de gezamenlijke pot bijdragen én eventueel apart van elkaar overhouden
 • Wanneer één van jullie (zonder overleg) iets duurs voor zichzelf koopt
 • Wanneer één van jullie (regelmatig) geld uitgeeft aan iets dat de ander betitelt als onzin
 • Meningsverschillen over hoeveel er moet worden gespaard
 • Communicatieproblemen rondom geld
 • Geen verantwoordelijkheid nemen over de geldzaken, of die (ongevraagd) aan de ander overlaten
 • Enzovoorts

Volgens het onderzoek dat Nibud uitvoerde, doen stellen vaker dan ooit hun financiën samen. En daar komt blijkbaar meer ruzie van.

Vaak gaan die ruzies gepaard met andere problemen in de relatie. Als alles goed gaat, vinden veel mensen het niet erg om alles op één hoop te doen en te gaan voor ‘samen’, maar op het moment dat er strubbelingen ontstaan, kan dat beeld compleet omslaan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat er fout gaat

Als het gaat om geld, dan is de Nederlandse cultuur best een beetje dubbel. Aan de ene kant hebben we van oorsprong een calvinistische inslag; we zijn gewend op het geld te letten en staan bekend als een zuinig volk.

Aan de andere kant is praten over geld in veel kringen not done. Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren dat ik enthousiast de brochure van mijn nieuwe huis aan familie liet zien. In plaats van positief te reageren, kreeg ik te horen dat ik beter even de vraagprijs (en laten we wel wezen: wat zegt dat nu?!) kon doorstrepen, want dit was ‘niet zo netjes’.

Gelukkig komt hier in de laatste jaren steeds meer verandering in.

Het laat echter wel zien dat we niet zijn gewend te communiceren over geld.

Bovendien vertegenwoordigt geld vaak meer dan alleen de geldelijke waarde.

Een spijkerbroek kost niet 120 euro omdat het 100 euro kost om de broek te maken en de verkoper er 20 euro winst op wil maken. Een spijkerbroek kost 120 euro omdat hij een bepaalde status vertegenwoordigt.

Een advocaat verdient geen 215 euro (exclusief kantoorkosten, natuurlijk) per uur omdat zijn of haar uren meer waard zijn dan die van de stratenmaker, of omdat de advocaat harder werkt, maar omdat we als maatschappij blijkbaar vinden dat dit soort ‘geleerde’ beroepen meer moeten opleveren.

We hebben dus te maken met communicatie en waarde.

En dat is waar het misgaat.

De waarde die je ergens aan koppelt, hoeft niet gelijk te zijn aan de waarde die je partner ergens aan koppelt. En als je daarover niet communiceert, kunnen er vervelende situaties ontstaan.

Misschien vind jij het wel heel leuk om af en toe een bos bloemen te krijgen en zou je je gewaardeerd voelen als dat gebeurt. Je partner denkt misschien wel: “Ik snap niet dat mensen geld betalen voor een bos bloemen die binnen een week of twee in de kliko ligt. Wat heb je daar nu aan?”

Je krijgt geen bloemen en voelt je daardoor minder gewaardeerd, terwijl je partner dat helemaal niet op die manier ziet.

En misschien vind jij het wel fijn om voor de toekomst te sparen en heb je het idee dat je partner helemaal niet in jullie toekomst investeert, doordat hij/zij minimaal twee keer per maand uit eten wil. Je partner denkt ondertussen: “Ik vind het belangrijk om in onze relatie te investeren, dus die etentjes buiten de deur houden we erin!”

Ruzies over geld voorkomen

Oké, we weten nu waar het misgaat. Maar hoe kun je ruzies over geld voorkomen? Het makkelijkst is natuurlijk een partner zoeken die financieel helemaal op één lijn zit.

Wanneer je allebei je geld op dezelfde manier zou besteden, hoef je er ook geen ruzie over te maken.

Lukt dat niet, of kom je er te laat achter dat je partner eigenlijk een enorme vrek is, of een gat in zijn/haar hand heeft? Dan zijn er nog wat mogelijkheden:

Communiceren

Blijf praten. En niet: “Jij geeft teveel uit”, maar: “Ik voel me er prettig bij als er een bepaalde reserve op de rekening staat, dat geeft mij een veilig gevoel. Hoe kunnen we dat realiseren?”

Ook fijn: minimaal jaarlijks even overleggen over hoe de (gezamenlijke) financiële zaken ervoor staan. Wat zijn de plannen? Welke ruimte is er? Is het budget nog up to date?

En praat ook eens over de waarde die geld voor jullie heeft. Is het een praktisch ruilmiddel, of staat het voor méér? Wat vind jij jezelf én die ander in de relatie waard?

Elkaar de ruimte geven

Geef elkaar de ruimte om andere dingen belangrijk te vinden. Vriend zal ongetwijfeld iets denken van de bedragen die ik uitgeef aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Net zo goed als ik iets denk van de bedragen die hij uitgeeft aan zijn hobby’s.

Daar laten we elkaar in. Zolang het niet ten koste gaat van wat we samen doen, is er niets aan de hand.

Financiën scheiden

In het verlengde daarvan ligt het scheiden van de financiën. Veel mensen gooien hun geldzaken op één hoop, omdat ze dat makkelijk vinden.

Heel eerlijk: dat snap ik niet zo goed. Ik geef zelf namelijk liever mijn eigen geld uit dan gezamenlijk geld. Een volledig gezamenlijke pot zou waarschijnlijk een acuut einde betekenen voor vrijwel al mijn persoonlijke uitgaven.

Ik vind het zelf heel makkelijk om de financiën deels gescheiden te hebben. Wij hebben een gezamenlijke pot waarmee we alles dat voor ons samen is betalen. Ik leg dit systeem in de cursus Waardevol Samenwonen in de Money Mind Academy heel uitgebreid uit, maar in het kort komt het erop neer dat we beiden een bedrag inleggen in de pot en verder alles apart regelen.

Mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling komt dus uit mijn eigen pot, net als het geld dat vriend aan zijn hobby’s uitgeeft.

Het grote voordeel hiervan is dat het veel makkelijker is om los te laten wat een ander met zijn of haar geld doet. Jij hebt namelijk de mogelijkheid om het met jouw pot anders te doen.

Hebben jullie weleens ruzie over geld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Leuk artikel! Hier hebben we nooit ruzie over geld, inderdaad vanwege de duidelijke scheiding. Wij hebben zelfs helemaal geen gezamenlijke pot. Ik vind dat heel prettig, gewoon de volledige verantwoordelijkheid over je eigen financien en hoe je het inricht. Hangt er natuurlijk ook mee samen dat het huis van mij alleen is. We praten trouwens wel regelmatig over geld en onze keuzes. Gelukkig zitten we heel erg op een lijn.

 2. Hier ook een gezamenlijke rekening voor gezamenlijke lasten/boodschappen waar we beiden evenveel op overmaken. Per jaar bekijken we of dit aangepast moet worden ivm veranderende lasten. De rest lekker mee doen wat we zelf willen. Verdienen ongeveer evenveel nu, dus dat loopt niet echt scheef. Voor grote uitgaven overleggen we wanneer we dat doen en hoeveel wie bijlegt (meestal 50/50). Toen ik in het verleden nog minder inkomsten had legden we ook 50/50 in op gezamenlijke lasten/boodschappen maar betaalde vriend (nu man) veel vaker de leuke dingen als uitjes etc.

 3. Wij hebben eigenlijk nooit ruzie over geld, maar dat komt ook omdat we er genoeg van hebben. Dus we kunnen onszelf en de ander regelmatig iets gunnen. Als de één moet gaan lopen knieperen omdat de ander iets teveel uitgeeft, dan is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Daar zou ik dan op een gegeven moment ook erg van balen. Maar dat gebeurt bij ons eigenlijk bijna nooit. En zo wel, dan kunnen we het daar gelukkig wel gewoon over hebben.

 4. Wij zijn juist afgestapt van ieder z’n eigen pot, omdat het in de praktijk niet werkte; Hij gaf nog steeds al ‘zijn’ geld uit aan zijn hobby’s en ik aan het huis en de kinderen… Nu is het helemaal omgekeerd; Alles wij wij aan inkomsten krijgen gaat in de grote pot en we hebben beiden een aparte rekening met ‘zakgeld’. Ik zaag niet dat het telkens helemaal op gaat en hij zaagt niet als ik eens een paar extra schoenen koop 😉

 5. Alles op een hoop hier en zelfs geen zakgeld. Nooit ruzie of problemen over geld of eigen uitgaven. Waarschijnlijk omdat er genoeg inkomt en ook weer uit gaat. Ik doe de financiën en praat man regelmatig bij. Grotere aankopen worden altijd overlegd.

 6. Wij hebben heel af en toe wat irritaties, maar wel 1 pot geld. Gelukkig maar want ik heb alleen een kleine uitkering en we hebben veel lasten en veel ziektekosten. Ik zou niet weten hoe we dit moeten verdelen om allebei echt eigen geld te hebben. We hebben wel allebei wat zakgeld maar dat is dus ook maar ca 50/75 euro per maand. Grote aankopen overleggen we. De irritaties gaan meestal over dingen als boodschappen. Daar ben ik soms te zuinig in, mijn man wil meer lekkere dingen.

 7. Haha, bij ons ook een gezamenlijke rekening, …… waar we niks mee doen. We hebben ieder ons eigen huis. Mijn huis is hypotheek vrij. Zij een huurhuis met huurtoeslag. ik een groter inkomen dan zij en help dus gewoon met de boodschappen enzo. No problemo. Die gezamenlijke rekening kan wat mij betreft de deur weer uit. Hadden we gedaan uit kneuterige kleinburgerlijkheid. Hoort erbij dachten we. Leek ons leuk. Zinloos blijkt achteraf.

 8. Ik ben benieuwd Adine of je partner met zijn eigen geld ook vergelijkbaar omgaat zoals jij doet? Belegt je partner bijv ook zelf?

  De gezamenlijke financien vinden mijn man en ik juist erg leuk om samen te doen, dus 1 gezamenlijke rekening en verder niet. Het geeft bij ons nooit gedoe omdat we erg gelijkgestemd zijn. Wij beleven samen de lol aan beneden ons stand leven, sparen, sinds kort beleggen, geld geven we uit aan de dingen die we het echt waard vinden (wat ook weer leuke verdiepende gesprekken oplevert) Ons inkomen is niet gelijk maar voor ons beiden is dat geen enkel probleem.

  1. Leuke vraag! Samen gaan we er wel behoorlijk vergelijkbaar mee om, we sparen bijvoorbeeld samen ook. Wat er dan nog over is, gaat bij hem wel meer in kosten zitten (hij heeft b.v. een duurdere auto dan ik en gaat ook regelmatig doordeweeks met collega’s even eten). Ik heb die collega’s natuurlijk niet en mijn auto is van de zaak, dus persoonlijk heb ik niet zoveel uitgaven meer. Bij mij gaat dat dus naar de beleggingsrekening.

   Hij heeft overigens wel een beleggingsrekening, maar is er momenteel niet zo heel actief mee.

 9. Wij hebben alles gezamenlijk en beide eigen ‘zakgeld’. Hiervan kunnen we doen wat we willen, kleding kopen, uitgaan etc. Bevalt prima. Ik werk parttime bij een non profitorganisatie met minimumsalaris, dus zou niet een gelijkwaardig bedrag kunnen inleggen in de gezamenlijke rekening. Daar tegenover staat dat mijn man niet alle afspraken voor de kinderen zou kunnen opvangen, en allerlei dingen regelen. Bewuste keus om het dus op deze manier te doen. Zolang het geen problemen oplevert lijkt elke keus me prima.

 10. Hier is het wel eens voorgekomen. Over het algemeen zitten we op één lijn. Maar soms slaat hij door in zuinig zijn. Dan controleert hij mijn bonnetjes of gaat hij 80 rijden op de snelweg want dan verbruik je blijkbaar weinig. Daar zeg ik wel wat van want ik vind dat gewoon raar en irriteer me daar aan. Met andere dingen bijvoorbeeld de extra aflossingen die hij wil denk ik prima als het jou blij maakt. Hij vindt het waarschijnlijk weer irritant als ik prullaria voor in huis koop. Meestal zijn het dus kleine irritaties en niet echt ruzie. We hebben één keer wel een heftige ruzie over financiën gehad. Hij had samen met familie van hem iets voor me verzwegen dat ook grote gevolgen voor mijn financiële situatie kon hebben. Dat voelde als verraad en ontrouw. Ik heb hem toen de keuze gegeven of het die dag nog op te lossen of de relatie te beëindigen. Hij heeft dat gelukkig opgelost, maar het vertrouwen was daarna wel een tijdje weg. Dit jaar zijn we tien jaar samen dus vind ik dat we het met één ruzie in al die tijd goed doen.

 11. Wij storten beiden een vast bedrag (niet even hoog, maar in enige relatie tot onze inkomsten) op de gezamenlijke rekening, waar de hypotheek en vaste afschrijvingen voor ons samen vanaf gaan. Boodschappen doen we ieder van ons eigen geld. Hoewel, recent gebruik ik ook vaak (na uitgebreide controle of dat echt wel oké voelt voor hem) het contante geld dat hij binnen brengt. Ik geef veeeel meer geld aan boodschappen uit, omdat ik nou eenmaal vaker de boodschappen doe. Normaal betaal ik daar dus ook veel meer aan. Mede omdat mijn inkomsten een stuk hoger zijn heb ik er geen probleem mee.
  Grote uitgaven overleggen we vaak en zoiets als een auto (tzt elektrisch) sparen we samen voor. Beleggen doen we een ieniemienie beetje samen, maar ik voornamelijk zelf. En aflossen op de hypotheek doen we soms samen en ik soms nog wat extra. Ik vind het nou eenmaal een goede besteding van m’n geld ?. Hij legt soms wat extra in op die buffer/auto rekening?.

  Wat ik wel grappig vond, is dat toen ik een keer met m’n vader sprak over hoe we het regelen, hij erg ongerust leek over dat het ‘niet klopt’. Omdat ik meer uitgeef aan gezamenlijk geloof ik. Maar wat is nou ‘eerlijk’? Alletwee hetzelfde zakgeld overhouden? Alletwee hetzelfde inleggen op de gezamenlijke uitgaven? Een zelfde percentage overhouden van je inkomen? Even vaak iets kunnen kopen voor jezelf? (Ik heb geluk met een relatief goedkope hobby als breien).
  Waarom zijn versie wel klopte begreep ik dan weer niet; hij bracht haast al het inkomen in, mijn moeder zorgde voor ons. Is dat wel eerlijk?
  Doel is voor mij een manier waar we ons beiden goed bij voelen. Dat lukt al > 18 jaar ?.

 12. Leuk om te lezen hoe het bij ander gaat in de comments! Wij zijn al samen sinds we 16/17 zijn en nu 13jaar verder en al heel vroeg alles op de grote hoop gegooid. Veel verschillende periodes gehad van bijbaantjes, 1 van ons werk en ander studie en andersom. We vinden het samen leuk om elke maand te kijken hoe we ervoor staan in ins exceloverzicht. We verdienen niet evenveel, maar daar hebben we nog nooit discussie over gehad oid. Voor ons zoontje kan mijn man soms wel los gaan met spullen of kleding kopen, maar zolang we het kunnen betalen vind ik het prima. Elke maand sparen we minimaal 1250€ (liefst meer). Vrij uit te geven bedrag is wat variabel en besteding daarvan ook, mijn man gaat vaak drankjes doen of uiteten en ik koop wat vaker dingen make-up en kleding voor mezelf.
  Verder gaan we graag en vaak op vakantie en leggen we daar altijd wat voor apart.

  Uiteindelijk is het denk ik een kwestie van gunnen aan elkaar en niet boven je stand leven!

 13. ik ben afgekeurd en heb een klein loon. Mijn vriendin werkt niet en wil leven van mijn geld wat onvoldoende is. Ik heb wat spaargeld maar ze zegt dat dat dan maar gebruikt moet worden. Wie weet raad? kan mijnvriendin niet gewoon gaan werken?

 14. Mijn vriend & ik hebben giga ruzie. Hij verhuurt zijn huis en met dat inkomen (heeft geen baan) woont hij bij mij in mijn huurwoning. Bij hem komt 4000 binnen en bij mij 2000. Hij draagt 1500 bij en ik 1000. Hij ziet de verhuuropbrengsten als sec voor hem maar vergeet daarbij dat hij niet kan verhuren als hij niet bij mij woont. Ik probeer al 1,5 jaar de verhoudingen minder scheef te krijgen maar dat lukt niet.

  1. Hoe zou jij liever zien dat het plaatje eruit zag? Ik kan me voorstellen dat het voor jou nu niet eerlijk aanvoelt. Je kunt overwegen om hem tóch zijn eigen plek te laten huren en te gaan latten, maar het kan wel zijn dat je dan zelf ook weer minder geld overhoudt. Maar goed, het draait niet alleen om geld: het is fijn als jullie financieel gezien gelijkwaardig met elkaar om kunnen gaan, dat daarin geen scheefgroei zit.

   Hoe zou hij aankijken tegen beiden 50% inleggen? Dus als jij 50% van je inkomen (=1000) inlegt, dat hij van zijn 1500 dan 2000 maakt? Of als jullie samen 2500 nodig hebben om rond te komen, en jij verdient de helft minder dan hij, dat jij daarvan 833 euro voor je rekening neemt en hij 1667 euro?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.