Consumentenbond waarschuwt voor klimspaardeposito

De Consumentenbond heeft een waarschuwing uitgebracht met betrekking tot klimspaardeposito’s. Dat zijn spaarrekeningen waarbij je je geld bijvoorbeeld vijf jaar vastzet en je er dan – volgens de reclame tenminste – een hoge rente over krijgt. In de praktijk blijkt die rente echter behoorlijk mee te vallen en krijg je die hoge rente vaak alleen in het laatste jaar. Gemiddeld wordt je rente over de hele looptijd dan behoorlijk laag, ten opzichte van de rente die je normaal gesproken krijgt over vastgezet geld. Wie bovendien eerder zijn geld van de rekening haalt, krijgt over dat hele jaar geen rente. Het maakt dan niet uit of je het op 2 januari van je rekening haalt, of op 30 december. Ook daardoor kan de gemiddelde rente weer flink omlaag gaan.

Ik pas tegenwoordig redelijk op met geld vastzetten. Omdat we nog zo aan het verbouwen zijn, kan ik eigenlijk niet zomaar een paar duizend euro vastzetten voor lange tijd. Ik heb één keer een deposito gehad, bij Credit Europe Bank, maar dat was tegen een fikse rente en voor twee jaar. Dat geld heb ik uiteindelijk (gratis) vervroegd los gekregen, omdat we gingen verhuizen. Het klimspaardeposito klok me al niet zo aantrekkelijk in de oren, maar nu helemaal niet meer. Dan kun je nog beter gewoon een MoneYou rekening met 2,7% rente, vrij opneembaar, hebben. Daar houd ik het dus even bij!

Hebben jullie zo’n klimspaardeposito, of zou je ervoor kiezen?

(P.s. actuele stand teksten: 45)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Ik heb vorig jaar voor een half jaar wat geld vastgezet. Niet zozeer voor de extra rente, meer zodat ik er niet bijkon.
    Maar echt vastzetten zou ik niet willen, tenzij je natuurlijk zoveel over heb dat je dat kan doen voor 30 jaar ofzo. Maar dat heb ik voorlopig niet.
    Ik houd het ook bij Moneyou met die 2,7% rente.

  2. Ik denk er heel hard over en wel redelijk positief. Als mensen goed lezen hoeft de consumentenbond er niet voor te waarschuwen. Het is overzichtelijk te zien hoe de rente wordt opgebouwd, het heet tenslotte "klim". Nu is de rente wat lager dan een gewone spaarrekening, maar aan het eind wel de 5%. Een gemiddelde is dan iets boven 3%?. Maar wie weet wat het spaargeld gaat doen? Misschien is die rente over een paar jaar wel hoog in vergelijking tot dan lage spaarrente. Of misschien niet zo hoog, als de rente hoger is dan de dan geldende klimrente. Zie het als een redelijk veilige gok. Ik heb spaargeld op een direct opvraagbare rekening, dat is voor tegenvallers Maar een gedeelte wil ik wel laten klimmen en zien hoe het loopt. Ik weet twee dingen zeker, ik ga het geld niet nodig hebben en ik ben het aan het eind niet kwijt, dus die 5% wil ik echt halen. En pas dan kan ik zeggen of het wijs was of dat ik elders misschien toch wat meer had kunnen halen.

  3. Ik zit nu in tweede jaar van z'n klimdeposito. Toen ik het afsloot was de beginrente gelijk aan de gemiddelde rente. Vooral in 2012 is de rente hoger,dan nu gemiddeld is. Groeten Izerina

  4. Ik heb verschillende deposito's gehad. Afgelopen juli kwam de laatste vrij en ik doe het niet meer. Hij stond voor vijf jaar vast tegen 4,5% rente. Ik had echt het gevoel dat ik mijn geld kwijt was. Raar eigenlijk.

    Liefs Frederique

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.