DEGIRO overgenomen door Flatex: en nu?

Flatex overname overgenomen door DeGiro

Van de week was het uitgebreid in het nieuws: de Nederlandse online broker DEGIRO is overgenomen door de Duitse online broker Flatex. Die laatste herinner je je misschien nog wel van de leuke welkomstactie van afgelopen zomer, waarbij je 100 euro kon verdienen. Maakt dat nu ook nog uit voor ons als Nederlandse beleggers? In dit artikel onderzoek ik wat deze overname precies betekent én vertel ik waarom ik blij ben dat ik bij beide partijen een gratis rekening heb!

Toevoeging: inmiddels is het voor Nederlanders niet meer mogelijk een account te openen bij Flatex. Zij worden doorverwezen naar DEGIRO.

DEGIRO overgenomen door Flatex voor 250 miljoen euro

De oprichters van DEGIRO kunnen de komende tijd extra aan de slag met hun beleggingsportefeuille: de overname betekent dat zij 250 miljoen euro’s van Flatex krijgen. Ongeveer 60 miljoen in cash en de rest in aandelen in het nieuwe fusiebedrijf.

Dat laatste is in ieder geval alvast een goed teken: dat wekt de indruk dat de oprichters van het overgenomen DEGIRO vertrouwen hebben in de koers die Flatex vaart.

Met deze overname wordt Flatex ook direct de allergrootste onafhankelijke broker in Europa. Nu heeft het zo’n 300.000 klanten in 12 landen, de ambitie is om dit volgend jaar naar een miljoen klanten te groeien. Met de overname van DEGIRO komen daar 500.000 klanten in 18 landen bij. Dat betekent dat ze behoorlijk op weg zijn.

Het bedrijf heeft momenteel al een marktwaarde van ruim 400 miljoen (eind 2019). Behoorlijk indrukwekkend, als je bedenkt dat het eigenlijk pas in juni actief werd op de Nederlandse markt.

Overweeg je om te beleggen via DEGIRO? Lees dan vooral ook even deze uitgebreide review met mijn ervaringen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Verschillend verdienmodel

In Nederland wordt hard gewerkt aan het transparant maken van de markt voor beleggingen. Commissies zijn bijvoorbeeld niet meer toegestaan. Je betaalt bijvoorbeeld per transactie, maar er mogen geen commissies worden opgenomen in de producten die je koopt.

Op de Duitse markt is dat anders. Daar mag je wél commissies opnemen, waardoor je eigenlijk dus een klein beetje meer betaalt voor een product. Het lijkt dan of je gratis handelt, maar dat is niet zo.

Dit maakte het voor Nederlandse partijen lastiger om te concurreren; zij konden niet roepen dat ze écht helemaal gratis beleggen aanboden. Tegelijkertijd slaagde DeGiro er alsnog in om beleggers heel erg tegemoet te komen: hun beleggingsrekening is gratis én je kunt één keer per maand gratis inleggen in de kernselectie. Daar maak ik zelf altijd gebruik van.

De topman van Flatex heeft in een interview aangegeven dat in ieder geval beide namen en beide bedrijfsmodellen gehandhaafd blijven. Of dat ook geldt voor de verdienmodellen, is mij niet helemaal duidelijk.

Dalende kosten

De marges zijn alsnog erg klein: er is immers behoorlijk wat concurrentie op deze markt. Want naast deze twee genoemde partijen, heb je bijvoorbeeld ook nog BinckBank (dat in 2018 werd overgenomen door een Deens bedrijf), plus de talloze grootbanken.

Een manier om dus meer te verdienen, is door de kosten nóg verder te drukken. Dat kan weer als je meer klanten hebt. Dan kun je namelijk als broker meer orders afnemen, waardoor de kosten per order naar beneden gaan.

Flatex schat in dat dit een besparing van 15 tot 20 miljoen per jaar gaat opleveren. Daarnaast hopen ze met de schaalvergroting nog flink te besparen op IT en compliance. Dat wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat dat wordt doorberekend aan klanten, maar het kan wel betekenen dat de overname van DEGIRO door Flatex niet automatisch leidt tot hogere kosten.

Sowieso zou de overname vooral gemotiveerd zijn door het feit dat er steeds meer bedrijven worden samengevoegd, waardoor prijzen dalen. Beleggen op de Europese markt is gemiddeld bijvoorbeeld nog een stuk duurder dan in Amerika het geval is.

Uitbreiding van de diensten

Voor DEGIRO is het een voordeel dat Flatex een bankvergunning heeft. Dit betekent dat DEGIRO straks eventueel ook extra beurzen kan toevoegen en de handelstijden kan verlengen. Als zij dus óók gebruik kunnen maken van die bankvergunning.

De oprichters van het bedrijf zien dat als de volgende stap naar een ‘volwassen’ financieel bedrijf.

Voor klanten is die bankvergunning overigens óók gunstig, want daarmee kan ook gebruik worden gemaakt van het depositogarantiestelsel, het systeem waarbij tegoeden van klanten tot 100.000 euro per financiële instelling worden gedekt door een speciale garantie. Als de bank dan failliet zou gaan, dan ben je dat geld niet kwijt. Dat kon voorheen niet.

Nederlandse of Duitse regels

Beide bedrijven worden momenteel gecontroleerd door een autoriteit financiële markten. De één in Nederland, de ander in Duitsland.

Het lijkt logisch dat dat straks verandert. Als goedkeuring voor de overname wordt verleend*, dan wordt DEGIRO onderdeel van het Duitse bedrijf, wat zou betekenen dat het vanaf dan ook onder de Duitse regels gaat vallen.

Nu worden financiële zaken in Duitsland ook behoorlijk goed gereguleerd en zijn ze sterk in de bescherming van privacy. Maar: het kan wel betekenen dat je straks via DEGIRO (want die naam houden ze eerst nog wel aan) óók te maken krijgt met die vorm van ingebouwde commissie.

Onder de streep zou het echter niet handig zijn om DEGIRO echt duurder te maken dan het nu is. Dan loop je toch het risico dat je klanten overlopen zodra ze wat anders zien.

* De bevoegde autoriteiten moeten nog goedkeuring verlenen én de ondernemingsraad zal nog advies verstrekken over de transactie.

Overigens ben ik wel benieuwd hoe ze dat zelf in de praktijk zien, want de beide partijen geven aan dat ze wel gebruik willen maken van elkaars voordelen, maar dat die ook naast elkaar moeten blijven bestaan. Ook willen ze gewoon het kantoor van DEGIRO in Amsterdam aanhouden en is het juist de bedoeling dat Nederlandse klanten van Flatex naar DEGIRO worden ‘overgeheveld’. Dat wekt de indruk dat voor DEGIRO-klanten helemaal geen ‘Duitse regels’ gaan gelden. Dit heb ik nog even nagevraagd bij de persvoorlichter, maar die heeft helaas nog niets laten weten.

Maatregelen treffen?

De overname zal waarschijnlijk pas ergens tegen het einde van het eerste, begin tweede kwartaal van 2020 worden afgerond. Voor die tijd verwacht ik sowieso niet heel veel veranderingen. Zolang DEGIRO nog gewoon een Nederlands bedrijf is, dan valt het natuurlijk ook nog gewoon onder de Nederlandse regels.

En dat geldt sowieso tot DEGIRO écht is overgenomen door Flatex.

Daarna is het maar net de vraag wat het nieuwe moederbedrijf ermee wil doen. Ik hoop niet te veel: de enorme groei van DEGIRO is mede te danken aan de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Juist het feit dát je binnen een paar minuten een gratis rekening kunt openen heeft bijgedragen aan de enorme toestroom aan klanten. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de lage tarieven en het gratis beleggen in de kernselectie.

Eigenlijk blijft het een beetje koffiedik kijken. Wat er écht zal veranderen, merk je natuurlijk pas als DEGIRO écht is overgenomen door Flatex.

Ik pas mijn beleggingsstrategie er vooralsnog in ieder geval niet op aan. Ik heb momenteel een gratis beleggingsrekening bij DEGIRO lopen én bij Flatex en zou dus gemakkelijk kunnen schuiven. Daar ben ik ook wel blij mee, want als de Nederlandse regels gewoon blijven gelden, zit ik sowieso goed.

Uiteraard blijf ik wel goed in de gaten houden wat deze overname precies gaat doen met de prijzen; of er straks inderdaad een commissie om de hoek blijft kijken, of dat we hier het ‘oude’ systeem houden. Want: het feit dat je commissie mág rekenen, betekent natuurlijk niet dat je het ook moet doen.

Wat vind jij van de overname van DEGIRO door Flatex? Maak je je zorgen of maakt het jou niet zoveel uit?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ik heb nergens beloften gezien dat de dalende kosten voor de klanten gelden, jij wel? Dalende bedrijfskosten hoeven natuurlijk niet doorberekend te worden….ik verwacht in ieder geval niet dat ik als klant op deze manier ga profiteren….

  2. Mooi stuk, ik maak me nog niet zo druk, maar vraag me wel af of en zo ja, wat er gaat veranderen. Maar voor als nog is het net zoals jij het zegt; het moet eerst maar eens gebeurt zijn die overname. Tot die tijd ga ik ook gewoon door zoals ik al van plan was.

  3. Het geld dat je aanhoudt bij De giro of Flatex valt sowieso niet onder het deposito garantiestelsel. Dit wordt opgenomen in geldmarkt fondsen, die gewoon 100% liquiditeit geven.

    Degiro is steeds meer bezig om de klant die niet security lending wil toepassen eruit te gooien. Bij security pending heb je aandelen maar ook weer niet, deze worden uitgeleend aan pensioenfondsen of andere financiële instellingen die aandelen moeten geven aan klanten. De winst op security lending, is 8% gemiddeld. Flatex past dit standaard toe…

  4. Hi Adine,

    Eindelijk heb ik het lef, ik wil gaan beginnen met beleggen. Yes een hele overwinning en dat dankzij jouw inspirerende blog.
    Via jou affiliate link ben ik een account aan het aanmaken bij de giro.
    Nu moet ik kiezen uit twee pakketten basic of custody. In jouw ebook beleggen voor beginners kan ik hier niets over terugvinden.
    Welke van de twee opties gebruik jij?

    Groeten Simone

    1. Wat stoer!! En natuurlijk hartstikke bedankt dat je het via mijn link hebt gedaan 🙂 Ik heb zelf een normale (basic) account. Volgens mij kon ik destijds bij openen niet eens kiezen, maar dat weet ik niet helemaal zeker meer. Kort gezegd kunnen je effecten met een custody-account niet worden uitgeleend, waardoor je iets minder risico loopt. Daar betaal je wel weer voor, in de vorm van corporate action kosten bij dividenduitkeringen. Ik vind zelf het risico te klein (uit wat ik erover kan vinden zijn de risico’s vrijwel nihil) om daarvoor extra kosten te maken, maar dat is natuurlijk een afweging die voor jou anders kan zijn.

      Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt, laat het gerust weten als je verder nog vragen hebt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.