DEGIRO en Tradegate: moet je je zorgen maken?

degiro tradegate

Ik kreeg van de week een berichtje in m’n mailbox van het FD over de samenwerking tussen DEGIRO en Tradegate, met een verontrustende titel: “DEGIRO verkoopt miljoenen orders particulieren door”. Nu kun je je misschien wel herinneren dat er eerder ook al wat gedoe was om DEGIRO en de AFM. Voor mij was dat destijds geen reden om mijn geld weg te halen; er zat ook nogal wat stemmingmakerij bij én ik ben gewoon heel blij met mijn account daar. Kosten teren gewoon in op je winst als je die weinig tot niet hoeft te maken, scheelt dat enorm. Maar goed, ik ben natuurlijk geen struisvogel, dus toen dit bericht kwam, besloot ik wel even te kijken hoe het precies zat. Of hoe het lijkt te zitten.

Het FD zegt…

Het FD zegt (je kunt het hier lezen, moet je wel even een gratis account aanmaken) dat DEGIRO een samenwerking heeft aangekondigd met Tradegate, een handelsplatform. Tradegate betaalt DEGIRO vervolgens voor het doorsturen van orders van particuliere klanten. Dat zou van de AFM niet mogen, maar het mag wél van de nieuwe Duitse toezichthouder, waaronder FlatexDeGiro valt sinds de overname.

De AFM is hier niet blij mee, omdat het een belangenconflict kan opleveren: als een beleggingsbedrijf profiteert van het doorsturen van een order naar een bepaald platform, dan zou dat kunnen betekenen dat de klant niet meer de beste (laagste) prijs betaalt voor het uitvoeren van die order. Er is immers een samenwerking met een platform.

Vergelijk het met die 100.000 vergelijkingssites (niet deze overigens, ik laat bewust alle opties toe) die je laten zien wat de voordeligste optie is, maar daarbij wél alleen putten uit het assortiment aan bedrijven dat een commissie verstrekt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

FlatexDeGiro en Tradegate zeggen…

Volgens FlatexDeGiro is het juist handig, omdat er dan ook gehandeld kan worden buiten de openingstijden van de gereguleerde beurzen. Tradegate is van ’s morgens 8 tot ’s avonds 10 open, dus dat kun je ook voor of na je werktijd doen.

Bovendien zegt de cfo dat de deal nooit ten koste van klanten zal gaan en dat ze voldoen aan alle eisen. Zo worden klanten niet automatisch doorgestuurd naar Tradegate, maar kun je daar zelf voor kiezen.

Volgens een mail die ze zelf nog uitstuurden, met de aankondiging van de samenwerking, ‘verkopen [ze] geen orderflow en [ontvangen ze] in lijn met Nederlandse regelgeving geen provisie voor [je] orders’.

Wat vind ik van die samenwerking tussen DEGIRO en Tradegate?

Heel eerlijk: ik kan eigenlijk niet wakker liggen van die samenwerking tussen DEGIRO en Tradegate. Ja, misschien is het de grens opzoeken. Maar het valt binnen de regels en het is simpelweg een extra optie die je wordt geboden. Je hoeft er geen gebruik van te maken.

Bovendien is het nog niet gezegd dat een commissie ervoor zorgt dat de prijzen hoger worden. Ik krijg ook commissies voor bijvoorbeeld verkopen via Bol, voor het openen van een spaarrekening bij BrandNewDay (en een beleggingsrekening bij DEGIRO), maar betekent dat dat je meer betaalt dan wanneer je dat niet via mijn link doet? Nee hoor.

Dat zou wel heel erg zijn.

Waar ik natuurlijk wel even extra scherp op ga zijn, is dat zodra dit beschikbaar is (planning is in de loop van het derde kwartaal), ik weet waar de knop zit om orders NIET buiten beursopening door te laten voeren. Want ik weet niet óf dat duurder gaat zijn – het zou dus in principe NIET duurder moeten zijn – maar aangezien dat niet zo goed te controleren is, neem ik liever het zekere voor het onzekere.

Want zoals ik al zei: kosten vreten aan je winst.

Zit het je wél heel erg dwars, dan zijn er natuurlijk nog allerlei alternatieven, waar je misschien wel iets meer voor betaalt, maar je niet door dit soort alarmerende berichten heen hoeft te worstelen 😉

Had jij dit al gehoord en maakt het voor jou nog verschil in waar je handelt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Bedankt voor je uitleg. Ik had het bericht van DEGIRO zelf wel gezien, maar die van het FD niet. Zelf maak ik mij er, vooralsnog, ook geen zorgen over. Zolang de optie inderdaad uitgezet kan worden en je zelf beslist of je dit wilt of niet.

  2. Iets wat gratis is, verdient altijd wel weer op een andere manier geld. Ik heb er daarom wel voor gekozen om te beleggen via partijen die alsnog vrij goedkoop zijn, maar waar je wel wat kosten betaalt.

  3. Eens met Tiny. Zo doen wij het inmidels ook. Wij hebben onze portefeuille bij DeGiro opgeheven. Het is niet de eerste keer dat ze door de AFM op de vingers zijn getikt….

  4. Sorry, maar het de vergelijking met bol.com gaat hier helemaal niet op.

    Waar de AFM bang voor is/voor waarschuwt is dat een externe handelaar een grotere spread gaat hanteren.
    En daar heb je als (ver)koper wel degelijk last van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.