Overwaarde huis en belasting: wat je moet weten

overwaarde huis belasting

Nu de huizenprijzen zo lekker de lucht inschieten, komt bij veel mensen ook de vraag op: hoe zit het met de overwaarde van mijn huis en de belasting? Moet ik straks dik belasting gaan betalen over de overwaarde van mijn huis? Kan ik de winst in mijn zak steken? Hoe zit het? In dit artikel zet ik een aantal van de meest gestelde vragen voor je op een rijtje.

Betaal je belasting over de overwaarde of winst op je huis?

Je hebt een huis dat je in de goede tijd met een flinke winst kunt verkopen. Betaal je dan belasting over die overwaarde/winst. Nee, niet direct. De overwaarde is niet fiscaal belast. Maar: dat wil niet zeggen dat je niet een klein beetje rekening moet houden met de Belastingdienst.

Stel je voor dat je een veel goedkoper huis terugkoopt en je zet de rest van je geld lekker op de spaarrekening, dan moet je wel in de gaten houden dat hierover vermogensrendementsheffing kan worden geheven.

In tegenstelling tot in een aantal andere landen wordt je persoonlijke winst niet belast, maar je vermogen dus wel.

Hoe lang mag je je overwaarde bewaren?

Ja, dat is dus ook weer aan jou. Je kunt je overwaarde gewoon op een rekening zetten. Niet meer naar omkijken. Je koopt wel weer een huis in een mindere tijd. Of je kunt al een nieuw huis kopen, maar houdt gewoon geld over.

Kun je weer ‘last’ krijgen van die vermogensbelasting. En wat ook goed is om te weten: je wordt geacht de overwaarde weer in je nieuwe hypotheek te steken. Doe je dat niet, dan krijg je over dat deel geen renteaftrek meer. Het is dus ook niet zo handig om dit meteen over de balk te smijten, vanuit de gedachte dat je voor een volgend huis wel weer een volledige hypotheek krijgt.

Die vlieger gaat overigens niet op als je binnen drie jaar geen nieuw huis koopt. Zo verkocht ik in 2016 mijn huis en trok ik bij mijn man in. Sindsdien hebben we nog niet samen een ander huis gekocht. Hierdoor kwam mijn overwaarde in 2019 weer ‘vrij’. Tot die tijd moest ik het eigenlijk reserveren om bij te kunnen leggen bij een eventuele volgende hypotheek.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wanneer is de overwaarde van je huis belastingvrij?

In feite is je overwaarde dus altijd belastingvrij, maar je moet wél rekening houden met wat er uiteindelijk op 1 januari van een bepaald jaar op je rekening staat. Is dat meer dan 50.000 euro als alleenstaande of meer dan 100.000 euro als fiscaal partners, dan trekt de Belastingdienst aan de bel.

Overigens wordt er wel regelmatig gesproken over alsnog belasting heffen over de overwaarde op een huis. Dit heeft echter tot nu toe – gelukkig – nog niet geleid tot concrete plannen in die richting.

Wat heb ik eigenlijk aan die overwaarde?

Je hoort natuurlijk tegenwoordig héél veel mensen over ‘overwaarde’. Overwaarde is echter een beetje hetzelfde als winst op je beleggingen: je hebt er niets aan, tot je je beleggingen verkoopt en je winst verzilvert. Of in dit geval: je huis verkoopt en je overwaarde verzilvert. Over waarom je je niet rijk moet rekenen met overwaarde schreef ik al eerder.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.