Hoe budgetteer je het beste als je elke 4 weken salaris krijgt?

4 weken salaris budgetteren

Veel mensen krijgen elke maand salaris. Dat is makkelijk budgetteren: het salaris komt meestal rond dezelfde tijd binnen, dus je kunt erop plannen. Dat is een ander verhaal als je elke 4 weken betaald krijgt. Dan krijg je namelijk niet 12 betalingen in het jaar, maar 13. En die betalingen komen op verschillende momenten in de maand binnen, waardoor je ook wel eens rekeningen ontvangt terwijl je salaris nog niet binnen is. Dus hoe pak je dat nu aan: budgetteren als je elke 4 weken salaris krijgt?

Hoe zit het met een salaris per 4 weken?

Als je elke 4 weken salaris krijgt, heb je per jaar dus 13 betalingen, in plaats van 12 betalingen. Klinkt natuurlijk hartstikke leuk, maar het is niet zo dat je dan ook meer verdient. Je krijgt gewoon het afgesproken jaarsalaris verdeeld over 13 periodes, in plaats van 12 periodes.

Je krijgt wel wat sneller betaald; de meeste maanden zijn gemiddeld langer dan 4 weken. Maar: het vraagt wel extra planning.

Je kunt namelijk niet zo gemakkelijk betalingen of spaaracties automatiseren, simpelweg omdat je salaris niet altijd op dezelfde dag binnenkomt. Bovendien kan het zomaar zijn dat je je salaris precies op het moment krijgt dat je je rekeningen hebt betaald. Dan héb je dat bedrag waarschijnlijk eigenlijk nodig voor je volgende set rekeningen, maar in de tussentijd staat het wel verleidelijk op je betaalrekening… Niet handig, zeker niet als je niet altijd even gestructureerd met je geld omgaat.

Nu heb ik beperkt ervaring met een vierwekelijks salaris: het enige dat daar voor mij in de buurt komt zijn de wekelijkse uitbetalingen die ik in het verleden van het uitzendbureau kreeg. Of wat ik zag in mijn omgeving. Gelukkig is er internet, gezond verstand én kon ik voor wat extra tips en feedback rekenen op de ervaringen van de LekkerLevenMetMinder-tribe. Hierbij dus wat handige tips en tricks om te budgetteren als je elke 4 weken salaris krijgt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Werk met meerdere rekeningen

Een manier om met een salaris per 4 weken om te gaan – en geen geld tekort te komen – is te werken met meerdere rekeningen. Een rekening waarvan je bijvoorbeeld de boodschappen en andere variabele lasten betaalt. En een rekening waarop je salaris binnenkomt en waar je vaste lasten van worden afgeschreven.

Die rekening houd je zoveel mogelijk buiten zicht. Je moet dan natuurlijk wel scherp zijn in je aan je budget houden, maar je hoeft er niet bang voor te zijn dat je ineens zonder geld zit. Op deze rekening laat je ook staan wat eventueel over is – bijvoorbeeld die 13e betaling. Dan kun je daarmee gaten dichten als je rekeningen komen, terwijl je salaris nog even op zich laat wachten.

Je budgetteert alsof het een maandloon is

Een andere optie is je budget opstellen alsof het loon dat je per vier weken krijgt, een maandloon is. Dan zit je natuurlijk nog steeds met die wisselende data, maar dan heb je aan het einde van de rit wél een ‘extra’ maand. Je weet dan zeker dat je niet boven je stand leeft.

Die extra maand kun je dan weer gebruiken als buffer, als extra spaarpotje, of gewoon voor leuke dingen.

Rekenen en schuiven

Een andere methode is alles goed doorrekenen en op tijd schuiven. In feite is vrijwel alles wat je moet betalen gebaseerd op maandelijkse betalingen. Ofwel: 12 betalingen in het jaar. Als jij wilt weten hoeveel dat ‘inteert’ op jouw salaris van 4 weken, dan moet je dus het jaarbedrag delen door 13.

Maar: deze methode kent wel een addertje. Je betaalt nog steeds in 12 maanden. Je spaart alleen in 13 keer.

En dat is eigenlijk waar deze methode vooral handig voor is: elke keer als je salaris binnenkomt, zet je dus 1/13e deel opzij, zodat je straks genoeg geld hebt om die betaling te doen.

Jezelf salaris uitkeren

Een variant op de eerste optie is jezelf salaris uitkeren. Die gaat alleen net even iets verder dan boodschappengeld en heeft ook wat elementen van de mogelijkheid hierboven in zich.

Het werkt als volgt: je salaris wordt altijd op één rekening gestort. Stel je voor dat dat 1500 euro per vier weken is. Je lasten zijn ongeveer 1300 euro in de maand. Dan kun je er ook voor kiezen om jezelf elke maand 1300 euro uit te keren. Of 1400 euro. Of zelfs 1500 euro, hoewel je dan wel even moet checken hoe dat uitkomt met de data.

Vervolgens doorloop je de maand gewoon net als ieder ander. Je plant je spaar- en beleggingsacties op vaste momenten (want: je krijgt jouw ‘salaris’ ook van jezelf op een vast moment) en de rest van de tijd is er genoeg geld voor rekeningen, omdat je dat hebt berekend.

Let wel op: dit is dus ook weer zo’n situatie waarin je soms voor je gevoel voor langere tijd veel geld op de rekening kunt hebben. Als dat bij jou een enorme behoefte om te spenden triggert, dan is dit waarschijnlijk niet de meest ideale methode voor jou.

Je kunt hier overigens nog wel een beetje in schipperen, als je wat handig bent met de rekenmachine. Dan zou je bijvoorbeeld aan het begin van de (financiële) maand een overboeking kunnen doen voor je spaar- en beleggingsacties en daarna per week een betaling voor je rekeningen. En je budgetten natuurlijk 😉 Hiervoor kun je bijvoorbeeld je vaste lasten berekenen op jaarbasis en dat bedrag door 52 (= als het ware terugrekenen naar het ‘wekenprincipe’) delen. Dan zou je dat bedrag wekelijks naar je rekening moeten storten om je vaste lasten te dekken.

Uitdaging als je voor het eerst een salaris per 4 weken krijgt

Als je voor het eerst een salaris per 4 weken krijgt en je hebt nog niet echt een buffer, dan is het in het begin behoorlijk uitdagend. Je bent nog aan het wennen aan de data, je hebt niets om op terug te vallen…

Laat je desondanks niet ontmoedigen. Gebruik een van de bovenstaande methodes óf een combinatie ervan en bouw langzaam maar zeker een buffertje op. Je zult merken dat het dan steeds makkelijker gaat en dat je ook steeds beter gevoel krijgt voor wat wel én wat niet kan.

Heb je wel een buffer? En ga je met meerdere rekeningen werken? Dan kun je het jezelf iets makkelijker maken door wat speelruimte te storten op je ‘vastelastenrekening’. Daar vul je dan de duurdere maanden mee aan.

Heb jij ervaring met een salaris per 4 weken? Hoe budgetteer jij daar het liefst voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik budgeteer alles per maand. Alle betalingen maar ook onze salarissen (4 weekse en maandloon) die binnenkomen aan het einde van de maand (4 weekse loon soms eerder) boek ik als inkomsten in ons kasboekje bij de eerstvolgende maand. Zo starten we elke 1e van de maand met hetzelfde bedrag. De 13e periode gaat naar de buffer, APK, vakantie etc.

  2. Zelf heb ik geen ervaring in het ontvangen van loon eens in de vier weken. Toch zou ik de uitdaging aangaan om de 13e periode als extra te hanteren. De vier weken zouden dan voor mij gelijkstaan als een maand en dus moet je de begroting aanpassen naar het loon dat je ontvangt. Op die manier spaar je een leuke eindejaarsuitkering bij elkaar.

    Dit moet je uiteraard alleen doen als het ook echt haalbaar is om te ‘snijden’ in je uitgaven. Het is niet de bedoeling dat je omkomt van de honger of iets dergelijks.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.