Budgetteren voor verjaardagen

Budgetteren voor verjaardagen

Het zou fijn zijn als elke maand er financieel gezien hetzelfde uitzag. Dan wist je precies wat er binnen kwam en wat je uit kon geven zonder in de knel te komen. Maar de realiteit is anders. Je kunt altijd te maken krijgen met onverwachte en onvoorspelbare kostenposten. Daarom is het ook zo belangrijk om een kleine buffer op te bouwen. Maar er zijn ook onregelmatige kosten die je wél vooraf kunt verwachten, zoals kosten voor verjaardagen. Budgetteren voor verjaardagen kan even een uitdaging zijn, maar als je eenmaal weet wat je kunt verwachten, dan geeft het wel veel rust en overzicht.

Waarom budgetteren voor verjaardagen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om niet te budgetteren voor verjaardagen. Misschien denk je dat je altijd wel ruimte hebt om een cadeautje te kopen, of wil je daar eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn.

Toch is het handig om dit wél te doen. Omdat:

 • je dan precies weet waar je aan toe bent
 • het op die manier makkelijker is om de uitgaven gelijkmatig over het jaar te verspreiden
 • je hierdoor voor jezelf een duidelijke richtlijn creëert, waardoor je niet elke keer opnieuw hoeft na te denken over welk bedrag je wilt besteden

Bovendien krijgt vrijwel iedereen te maken met dit soort kosten. Is het dan niet fijner om er gewoon op voorbereid te zijn?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe dan?

Dan hebben we de volgende stap: hoe kun je budgetteren voor verjaardagen? Ik moet eerlijk zeggen: dit vond ik zelf altijd een behoorlijk lastige. Daarom deed ik er ook niet zo heel veel mee en liet ik het meestal maar op z’n beloop. De kosten probeerde ik meestal op te vangen via het boodschappenbudget.

Maar: dat is totaal niet handig als de verjaardagen die je viert héél sterk geconcentreerd zijn in een aantal specifieke maanden van het jaar.

Toen ik voor de Financiële Strategie-planner verschillende budgetoverzichten voor op papier maakte, kwam ik op het idee om een een digitale verjaardagsbudgetplanner te maken. Ik had het eigenlijk op de planning staan voor volgend jaar, maar toen ik vorige week van een lezeres een verzoek hierom kreeg, heb ik het even wat naar voren gehaald.

Het jaar begint immers pas écht goed met een goede planning 😉 Dankzij wat Slack-vrienden heb ik een mooi Excel-document in elkaar geknutseld, dat – al zeg ik het zelf – eigenlijk bést heel makkelijk werkt: de Verjaardagsbudgetplanner.

Je kunt de Verjaardagsbudgetplanner aanvragen via de pagina met Gratis Tools >>

Hoe werkt de Verjaardagsbudgetplanner?

De Verjaardagsbudgetplanner is bedoeld om je wat meer inzicht en overzicht te geven als het gaat om verjaardagen. En dan met name: de kosten die je daaraan hebt.

Het document bestaat uit vier tabbladen. Deze kun je onderaan het document aanklikken:

 • Uitleg Verjaardagsbudgetplanner
 • Verjaardagen
 • Budget
 • Verjaardagsbudgetplanning

Op het eerste werkblad vind je een korte uitleg. Dan hoef je niet elke keer dit artikel bij de hand te houden en kun je ook offline werken.

Op het tweede werkblad vul je de verjaardagen in. Bij elke verjaardag selecteer je een categorie, bijvoorbeeld ‘ouder’ of ‘broer/zus’.

Op het derde werkblad noteer je de budgetten voor de verschillende categorieën. Ik heb daar nu een aantal opties ingevuld, maar je kunt ze helemaal naar eigen wens aanpassen. Het enige dat je in de gaten moet houden is dat je alleen binnen het gele vlak werkt én dat je in de eerste kolom de naam (of categorie) plaatst en in de tweede kolom het bedrag.

Let op dat je alle bedragen op het Budget-werkblad op dezelfde wijze noteert. Het gebruik van een punt of komma hangt af van jouw versie van Excel; in mijn Nederlandse versie moet ik een komma gebruiken, maar als ik het document upload naar Google Sheets, dan is er juist een punt nodig.

De reeds vermelde bedragen zijn totaal geen richtlijn, maar gewoon willekeurig gekozen bedragen. Je kunt hier zelf andere bedragen voor invullen.

Heb je extra kosten, omdat je zelf een feestje viert? Dan kun je de verwachte extra kosten in de kolom Extra noteren; dat bedrag wordt dan automatisch meegenomen in de berekening van je budget.

Verjaardagsbudget

Als je vervolgens naar het werkblad Verjaardagsbudgetplanning gaat, dan zie je twee overzichten. Links staat een overzicht met de kosten waar je per maand op kunt rekenen. Rechts staat welk bedrag je per maand zou moeten reserveren om uit te komen.

Voeg je een verjaardag toe of valt er eentje af? Dan hoef je die alleen te verwijderen uit het overzicht met de verjaardagen. Deze pagina wordt altijd automatisch bijgewerkt.

Als je op geen enkel moment in de knel wilt komen, is het een slim idee om je maandelijkse reservering wat hoger te zetten. En als het even kan; zorg ervoor dat er vóórdat je hiermee begint vast iets in je potje zit, zodat je ruimte hebt als de ene maand duidelijk véél duurder is dan de andere maand.

En sla je een keer een verjaardag over? Laat dat bedrag dan óók gewoon in je potje zitten. Dan heb je wat extra speling voor nieuwe vrienden of familieleden die er gedurende het jaar bij komen 😉

Dat loopt best op!

Nadat ik de planning voor onszelf heb ingevuld, kan ik maar één ding zeggen: ik zag er tegenop, maar ben blij dat ik dit heb gedaan.

Een snelle blik op het tabblad van de planning laat namelijk zien dat wij ongeveer op 1000 euro per jaar uitkomen voor verjaardagen. Dat is bést een hoop geld.

En dat is natuurlijk helemaal niet erg; maar het is in sommige maanden is het duidelijk wél teveel om het zomaar weg te schuiven onder het boodschappenbudget. Daar blijft dan niet zoveel meer van over.

Deze gegevens neem ik daarom mee in mijn budget in de Financiële Strategie-planner. Dan ben ik het komende jaar in ieder geval goed voorbereid!

Hoe ga jij om met verjaardagen? Heb je een verjaardagenbudget? En weet je wat je hier per jaar ongeveer aan kwijt bent?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik budgetter ook voor verjaardagen en de cadeautjes voor de feestdagen. Ik voeg het gewoon toe aan de begroting van die maand. Ik heb een kopje ‘verjaardagen’ dus gaat t niet af van een boodschappen budget of zo. Een keer per jaar maak ik een jaarbegroting en zie ik in een oogopslag wat wanneer komt (al weet ik dat inmiddels wel uit mijn hoofd).
  Zo’n aparte budget kalender voor verjaardagen lijkt me wat omslachtig want als je het aan je gewone begroting toevoegt zie je t ook meteen.
  Ik begroot de verjaardagen van familie en goede vrienden. Ik ga verder nooit onverwacht naar feesten of verjaardagen dus valt t bedrag mee.
  Ik zet er geen apart geld mee voor opzij, deed ik voorheen wel maar sinds ik niet meer tot de nul budgetteer is dat niet nodig, er blijft altijd wel wat over. We hebben wel een vast budget voor cadeaus. Gezinsleden 50 euro, daarbuiten volwassenen 25 en kinderen 15.

  1. Dat is ook de bedoeling; met de Verjaardagsbudgetplanner kun je eenvoudig berekenen hoeveel je per maand moet reserveren en dat kun je dan idd onder het kopje ‘Verjaardagen’ opnemen in je algemene budget. Voor je dat kunt doen, moet je natuurlijk wel eerst inzicht hebben in hoeveel verjaardagen je ongeveer hebt en wat je daaraan uitgeeft. Dat kun je hier vrij eenvoudig mee doen. Natuurlijk kan het ook op papier, maar hier wordt alles meteen mooi doorgerekend als je bijvoorbeeld besluit een specifiek cadeaubudget aan te passen of als er verjaardagen bijkomen of afvallen.

 2. Op Youtube kan je hier ook veel informatie over vinden onder het kopje “Sinking Funds”. Fondsen waarbij je geld reserveert in je budget voor uitgaven in de toekomst. Ik heb er zelf ook meerdere, waaronder Noodfonds, Belastingaangifte, Auto en Energietransitie (omdat we onze huizen gasloos moeten maken in de toekomst). Wiebes maakt me helemaal zenuwachtig en daarom ben ik gaan sparen.
  Wat betreft de verjaardagen heb ik het gemakkelijker: de verjaardagen zijn allemaal netjes verdeeld over het jaar. Dus gaat een geldbedrag gewoon in mijn geplande budget als er een verjaardag is. Maar als ik af en toe 4 verjaardagen in 1 maand zou hebben, zou ik zeker een “Verjaardagenfonds” gaan aanleggen. Dat zou dan onmisbaar zijn.

 3. Ik budgeteer t niet apart. We hebben elke maand ook geld voor diversen. Kan vanalles zijn. Een uitje shoppen, de cadeautjes. Dat bewust op 1 hoop omdat de samenstelling elke maand anders is. Er komt elke maand meer binnen dn we uitgeven en man en ik beide elke maand een ander inkomen, dus ook geen vaste spaarbedragen. Gaat dankzij een overzicht in excel super

 4. Wow 1000 euro serieus? Hebben jullie dan zoveel familie/ vrienden?
  Als ik op 100 euro per jaar uit kom is het veel, wel even een groot verschil, haha. Maar wel heel handig, ik had mezelf ook al voorgenomen om vanaf volgend jaar met een verjaardagpotje te gaan werken!

 5. best een goed idee. Wij hebben geen verjaardagsbudget, maar wel potjes voor de feestdagen, onze eigen verjaardagen (boodschappen + cadeaus), kleding etc. Verjaardagen zijn voor ons niet zo’n grote kostenpost over het algemeen.

 6. Handig! Ik heb een cadeautjespotje, hier stop ik iedere maand geld in. Heb vooraf grofweg berekend hoeveel ik nodig heb + een beetje extra. De duurste maand is bij mij september met 5 verjaardagen. Ik heb een grote familie, dus vaak feest. Zo’n potje is echt nodig. Ik had er nog niet aan gedacht om geld te reserveren voor mijn eigen feestje, dat kost ook altijd wat extra, ga ik meteen even toevoegen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.