Beleggingsupdate juli 2021: het ideale moment

beleggingsupdate juli 2021

Het ideale moment om in te stappen, zoeken we dat niet allemaal? Hoewel ik weet dat de markt niet te timen is, betrap ik mezelf erop om toch elke maand weer een beetje een ‘slimme’ beslissing te willen maken. Over dat ideale moment schreef ik deze keer in mijn wekelijkse inspiratiemail (ergens halverwege dit artikel kun je je aanmelden). En over die slimme beslissing… afgelopen maand bleek die niet zo slim te zijn. Daarover meer in deze beleggingsupdate voor juli 2021.

Beleggingsupdate juli 2021

Net als elke maand, begint mijn financiële maand zo rond het einde van de maand ervoor. Dan gaat er weer automatisch 444 euro naar de beleggingsrekening, krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor juli 2021 in dit geval.

Toen ik deze maand inlogde, viel het me op dat mijn vrije ruimte wel e´rg hoog was. Veel meer dan logisch zou zijn, zelfs als ik ineens overal dividend van uitgekeerd had gekregen.

Wat bleek: de order die ik de maand ervoor had ingeschoten, was niet doorgevoerd. De koers was na het moment van inzetten alleen maar gestegen en ik had niet meer opgelet of ik nog een mailtje had gehad.

Daarom besloot ik maar even voor twee maanden in één keer aan te kopen. Daarover straks meer.

Eerst even een overzicht van mijn huidige beleggingen:

 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is. Ik doe hier niet heel veel mee. Het is er gewoon en wordt af en toe aangevuld.
 • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (vanwege de horecasluiting zijn de uitbetalingen wat opgeschoven – inmiddels krijg ik weer zowel rente als afbetaling)
 • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (ik geloof dat je met deze link zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin krijgt als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, waarvan ik hoop dat deze me zometeen (minimaal) 65 euro oplevert.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In juli 2021 deed ik dit voor mijn beleggingen

Afgelopen maand dacht ik dus 2 exemplaren Xtrackers II Global Government Bond UCITS ETF voor 236,30 euro per stuk te hebben gekocht. Dat bleek niet zo te zijn. De koers was inmiddels al flink gestegen en ik had geen zin om transactiekosten te maken, dus ik besloot iets te wijzigen.

Ik ging in plaats daarvan voor 13 stuks van Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD, voor 69,67 euro per stuk. Inmiddels staat de koers weer ietsje hoger.

Bij Bux deed ik deze maand even niets, maar de koers werkte wel in mijn voordeel. Actueel saldo: 74,02 euro.

Centraal Beheer staat momenteel op 536,60 euro, dat bijna 15 euro meer dan vorige maand. En daar komt die 65 euro dan straks nog bij.

Ik heb ook weer eens ingelogd bij Flatex; daar had ik vanwege die actie dus iets van 7 euro staan, dat is inmiddels 10,89 euro waard.

Met mijn crypto’s deed ik even niets, die daalden alleen maar in waarde. Op Coinbase heb ik nu 760,47 euro staan. Bij Binance staat 1348,49 euro. Nog altijd een stuk meer dan een jaar of wat geleden, maar het is in de afgelopen maanden dus alweer eens het dubbele geweest.

Het rendement

Deze maand trekt het rendement weer aan. Vorige maand zat er een klein dipje in – nu is er weer 1.000 euro bijgekomen.

Ook al is het virtuele winst, het is wel fijn dat het weer omhoog gaat. Zeker omdat er afgelopen week op gegeven moment ook een dip van een paar honderd euro op één dag was. Overigens ga ik dus niet cashen en zoeken naar het ideale moment om terug in te stappen, want:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Dan: mijn pensioenrekening stond vorige maand op 21.825 euro. Dat is nu weer gestegen naar 22.339 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 4.977 euro.

Ik heb hier ook nog 482 euro staan om op een later moment te beleggen. Dat levert nu maar liefst 0,01 procent rente op. Inmiddels blijk ik hier al 6 cent rente te hebben opgebouwd.

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand geen kosten en kreeg net wat meer dan 2 euro dividend uitgekeerd.

Rendement

Mijn totale rendement komt hierbij op een ruime 12.000 euro uit. De crypto’s heb ik er dan uit weggelaten, omdat ik niet meer precies weet waarvoor ik die in 2017/2018 heb aangekocht en ik gok dat de +- 2.000 euro die ze nu waard zijn wel ongeveer overeenkomt met de aankoopkosten van toen en de paar aankopen van dit jaar (die daarna weer zijn gekelderd).

Aandachtspunten voor volgende maand

Even helemaal niets. Gewoon buy & hold.

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. Nice! Je hebt al een aardig bedrag opgebouwd via BND. Ik dacht dat ik al een fijn bedrag had, maar jij hebt nog iets meer. Chill! EN met het rendement gaat het bij BND ook wel goed. Leuk om weer te lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.