Het huishoudboekje van Linda (32) en Marco (35)

creatief met side hustles

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag nemen we een kijkje in het huishoudboekje van Linda (32) en Marco (35). Zij verhuren sinds kort een huis, dat ze speciaal voor de verhuur hebben aangeschaft.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: wie zijn jullie en wat verdienen jullie?

“Mijn naam is Linda, ik ben 32. Mijn man Marco is 35 en samen hebben we een zoontje van 5 maanden. Ik werk zelf 36 uur als makelaar en Marco werkt 32 uur als technical engineer.

Elke maand komt er bij ons bijna 5.862 euro binnen. Dat bedrag bestaat uit salarissen, kinderopvangtoeslag en inkomsten uit de woning die wij verhuren.”

Een extra woning voor de verhuur dus?

“Yes! We verhuren sinds ruim een half jaar een woning, die we speciaal voor de verhuur hebben aangekocht.

Dat is overigens niet de enige side hustle die we hebben. Marco heeft naast zijn baan een eenmanszaak en ik werk regelmatig als mysteryshopper of merchandiser voor verschillende bedrijven.

Daarnaast ben ik zelf een webshop begonnen, die nu langzaam van de grond begint te komen.

Dankzij al deze extra projecten hebben we momenteel een ruim inkomen en kunnen we prima rondkomen. Een paar jaar geleden was dat wel anders. Toen verdiende ik veel minder en deden we er ook veel minder bij.

Toen moesten we enorm op onze uitgaven letten, maar dat hoeft gelukkig niet meer. Overigens betekent dat niet dat we het niet doen. We zijn eigenlijk gewoon nooit echt meer gaan uitgeven. Als we meer verdienen, dan gaan sparen we dat.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Klinkt goed! Hoe vertaalt dat zich in jullie huishoudboekje?

“We sparen per maand momenteel 2.120 euro. Daarna is onze hypotheek de hoogste kostenpost: daar gaat maandelijks ongeveer 1.477 euro naar toe. Verder hebben we de volgende vaste lasten:

 • Verzekeringen: ongeveer 350 euro
 • Gemeentelijke belastingen: ongeveer 200 euro
 • Kinderopvang: 324 euro
 • Wegenbelasting: 81 euro
 • Telefoon, internet, tv: 46 euro
 • Sport: 40 euro

Onze variabele lasten zijn als volgt:

 • Boodschappen: 250 euro (dat pin ik maandelijks, zodat ik het contant heb)
 • Kleding: 65 euro
 • Brandstof: 150 euro
 • Overige dingen: ongeveer 300 euro

Die overige dingen zijn bijvoorbeeld spontane aankopen, uitjes, eten afhalen, enzovoorts.”

Ben je tevreden met je huidige financiële plaatje?

“Ja. Maar: we streven wel naar verbetering, dus nog meer inkomsten of lagere lasten. Ik zou vooral de hypotheeklast wel graag een beetje naar beneden willen brengen, dus daarom lossen we af en toe ook extra af.

We hebben nu een forse hypotheek, maar in beide woningen (dus de woning voor de verhuur en de woning waar we zelf in wonen) hebben we inmiddels ook best wat overwaarde zitten.

Ik houd nu alles onder controle door het op papier – heel ouderwets, maar effectief – bij te houden. Twee keer per jaar maak ik een overzicht van alle inkomsten en uitgaven. Ook pin ik het boodschappengeld altijd contant, zodat ik zo meer overzicht kan houden. Op is op.

Over het algemeen geven we ons geld ook weloverwogen uit. Soms koop ik ook wel wat dingen ‘voor de heb’, die ik eigenlijk niet nodig heb.

In het verleden had ik er overigens meer moeite mee; toen vond ik het vooral heel lastig om met minder inkomen tóch genoeg te blijven sparen om iets op te kunnen bouwen.”

Waar zou jij nooit op besparen?

“Op gezondheid. Gezond eten vind ik ook heel erg belangrijk. Ook houd ik van reizen en heb ik geen moeite om daar geld aan uit te geven. Nu we een gezinnetje zijn, vinden we het ook ontzettend belangrijk om tijd met elkaar door te brengen en samen leuke dingen te doen.”

Wat is jouw gouden tip voor andere lezers?

“Maak een overzicht en bepaal vaste – haalbare! – budgetten, waar je je aan houdt. Spaar de rest direct als het binnenkomt, dan kun je het ook niet onnodig uitgeven.”

En tot slot… waar zie jij jezelf over 5 jaar?

“Dan hebben we een flinke buffer én een lagere hypotheeklast. We gaan nog een flinke garage bouwen, waardoor we de komende tijd minder zullen sparen. Wel hoop ik dat – zodra deze af is – we hier maandelijks óók weer een extra inkomen uit kunnen halen.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Petje af! Waar ik benieuwd naar ben is in hoeverre jullie vrije tijd hebben of hoe jullie dat ervaren (dat is voor iedereen anders natuurlijk)?

 2. Beste Karin,

  Goede vraag!

  Wij werken 32 en 36 uur en zijn allebei 1 dag per week thuis met ons zoontje. De werkzaamheden die we naast onze banen uitvoeren doen we voornamelijk vanuit huis, in de avonduren bijvoorbeeld. Mysteryshoppen combineer ik met boodschappen doen of mijn lunchpauze.
  Daarnaast hebben we samen weekend en gaan we meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg. We werken behoorlijk wat, maar nemen zeker ook voldoende tijd voor onszelf en elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.