Het huishoudboekje van Michel (28)

huishoudboekje Michel

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Michel. Hij is 28 jaar en woont in de stad. Nu nog alleen, maar hij zoekt met zijn studerende partner naar een huis.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: wat is je maandelijkse netto-inkomen?

“Ik krijg maandelijks 1.850 euro netto binnen. Dat betreft dan mijn salaris als ambtenaar bij de Rijksoverheid en toeslagen. Daarnaast heb ik wel eens wat extra’s in de vorm van een eindejaarsbonus, vakantiegeld en bijvoorbeeld via de verkoop van spullen op Marktplaats.

Als student heb je sowieso natuurlijk nooit een cent te makken en als jonge academicus (mijn vorige baan) dus ook niet.

Ik ben overigens niet ontevreden; meestal gaat het prima, maar vooral wonen is in de stad wel heel erg duur. Bovendien kan het in sociale situaties soms wel eens een beetje vervelend zijn, omdat veel van onze vrienden een aanzienlijk hoger inkomen hebben.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe ziet je maandelijkse plaatje eruit, qua inkomsten en uitgaven?

“Dat ziet er als volgt uit:

Vaste lastenVariabele lasten
Huur (inclusief GWL): 600 euroBoodschappen: 180 euro
Verzekeringen: 145 euroOpenbaar vervoer: 100 euro
Abonnementen: 50 euroCadeaus etc.: 50 euro
Overig: 150 euro

Ik heb de bedragen wat afgerond; mijn vaste lasten komen uit op 800 euro per maand en mijn variabele lasten zijn 480 euro per maand.

In totaal is dat dus 1.220 euro per maand. Dan blijft er nog 630 euro over. Daarvan betaal ik onder meer mijn DUO-lening af (100 euro per maand) en spaar ik. Ik gebruik meestal de kaasschaaf-methode; steeds mijn banksaldo afronden door een bepaald bedrag over te maken naar de spaarrekening. Voor bijvoorbeeld de eindejaarsbonus en mijn vakantiegeld hanteer ik de 70/30-regel, waarbij ik 70 procent spaar en 30 procent uitgeef.”

Ben je tevreden met je inkomsten en uitgaven?

“Ik ben aardig tevreden. Het is me al goed gelukt om gedisciplineerd mijn uitgaven en inkomsten bij te houden in een Excel-sheet. Maar: ik zou ook zeker nog vraag meer sparen en/of beleggen.

Ook zou ik graag wat gestructureerder geld opzij zetten voor vakanties, in plaats van dat ik daarvoor mijn vakantiegeld moet gebruiken.

En: sociale situaties vind ik soms een behoorlijke uitdaging met mijn inkomen. Ook dure/grote aankopen – zoals een nieuw matras – zijn niet zomaar even te realiseren. Daarvoor moet ik echt sparen. Zoals je kunt zien slokt de huur ook nog een behoorlijk deel van mijn inkomen op.

Er zijn ook uitgaven waarop ik nooit zou besparen, bijvoorbeeld op zorgkosten. Je moet nu eenmaal naar de tandarts en de huisarts – als je ziek bent.

Overigens verwacht ik wel dat mijn financiële situatie in de komende vijf jaar gaat verbeteren. Ik verwacht zelf ongeveer 500 tot 1.000 euro bruto meer te gaan verdienen. Ook is mijn partner dan afgestudeerd als arts, waardoor we de lasten gelijk kunnen verdelen en kunnen gaan sparen voor een eigen huis.”

Wat is jouw gouden tip voor rondkomen met een lager inkomen?

“Zorg voor overzicht en weeg je uitgaven zorgvuldig af. Je kunt ook heel creatief zijn in het geven van cadeautjes of het bedenken van uitjes. Denk aan lekker de natuur in, bladeren zoeken, die drogen of strandwandelen met een geleende vlieger. Uitjes naar de sauna waarbij je twee kaartjes voor de prijs van één krijgt. Een beetje creativiteit brengt je héél ver, zonder dat je dan meteen heel veel geld hoeft uit te geven.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Een mooi huishoudboekje. Worden er geen gemeentebelastingen betaald en waterzuiveringskosten e.d.? Er blijft 630 euro over waarvan 100 euro naar DUO gaat. Dus Michel spaart 530 elke maand. Dat is een fors bedrag. Dan zou ik het bedrag naar DUO verdubbelen naar 200 euro per maand (ben je er twee keer zo snel van af – of eigenlijk eerder, omdat het restant minder rente opbouwt). Dan spaar je nog steeds 430 euro per maand. De helft zou je kunnen sparen, de helft beleggen. Hoe eerder je met beleggen begint, hoe beter. Looptijd doet namelijk alles. Toekomstige inkomensverhogingen kunnen dan weer verdeeld worden. Een derde extra aflossen DUO, een derde extra sparen, een derde extra beleggen.

  2. Juist liever sparen/deel beleggen dan DUO sneller aflossen. DUO is de rente 0% op. Je kan altijd later nog kiezen of je het dan noodzakelijk vind om af te lossen voor hypotheek als je een huis koopt, of beter nog: je gespaarde geld inleggen en daardoor een lagere hypotheek nodig hebben. Rente op de hypotheek is nog altijd hoger dan bij DUO.

  3. @Tiny: oh, dat wist ik helemaal niet dat de rente van de DUO 0% is. Dan kan hij het beter beleggen. Als ze het in de toekomst gaan vorderen, dan wel afbetalen. Maar ik kan mij niet voorstellen dat het eeuwig 0% blijft en ze willen het geld vast terug. Dus het blijft wel een schuld die open blijft staan.

  4. Interessant om te lezen. Ik denk wel dat een uitgave zoals een nieuw matras iets is waar veel mensen voor moeten sparen. Misschien komt het heel erg door de sociale kring waar hij zich in bevind (ik denk hoogopgeleide mensen die meteen goed verdienen) dat je je daarmee vergelijkt en denkt dat je ook grotere uitgaven meteen kan bekostigen.
    Misschien is de jongere generatie niet zo gewend om te sparen maar het lijkt mij niet meer dan normaal.
    Ik ben zelf overigens ook 28 jaar.

  5. Leuk om mee te kijken.. Ik ben zelf ook 28 maar weer in een hele andere situatie. Tien jaar getrouwd en nu bijna 3 jaar in ons 2e koophuis. Wij hebben nooit een huis gehuurd. Dus qua huren weet ik niet goed hoe het werkt. Wel vind ik de huur vaak heel hoog, 300 euro meer en je hebt onze hypotheek betaald. Dat vind ik best bizar, want bij ons is het vermogen. Vergelijken met anderen in je omgeving maakt meestal niet erg gelukkig. Iedereen kijkt altijd op naar anderen maar er zijn ook genoeg mensen die er slechter bijzitten. Dat probeer ik altijd in mijn hoofd te houden. En grote uitgaven zoals een nieuw bed of matras daar sparen veel mensen voor. Wij lieten onze oprit vervangen en daar hebben we ook even goed voor gespaard. Daar trek je niet zomaar een spaarrekening helemaal voor leeg. Goed dat je toch op deze manier rond kan komen, en voor de toekomst wordt het vast allemaal wat makkelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.