Het huishoudboekje van Mirjam

huishoudboekje mirjam

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Mirjam; haar inkomen is door arbeidsongeschiktheid flink gedaald en dat betekent dat ze behoorlijke aanpassingen heeft moeten doen.

Leuk dat je meedoet! Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben dus Mirjam en ik ben in 2016 arbeidsongeschikt geraakt. Daardoor is mijn inkomen met 30 procent gedaald. Nu komt er bij maandelijks nog 1.400 euro binnen; dat is inclusief toeslagen.

Ik was natuurlijk gewend om met meer rond te komen, daarom heb ik – nadat ik arbeidsongeschikt werd – behoorlijk wat moeten aanpassen.

Zo ben ik goedkoper gaan wonen, ben ik veel serieuzer geworden in het handhaven van mijn budget en los ik sinds een paar maanden zelfs meer af op mijn schulden.

Het heeft even geduurd, maar ik begin er eindelijk aan te wennen. Sterker nog; ik begin het zelfs leuk te vinden om meer met minder te doen!”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kun je ons wat meer vertellen over hoe jouw inkomsten en uitgaven verdeeld zijn?

“Ja, dat zit als volgt:

InkomstenUitgaven
Inkomen: 1.400 euroHuur: 250 euro
Energie: 56 euro
Water: 10 euro
Zorgverzekering + eigen risico: 180 euro
Gemeentelijke belasting: 35 euro
Voorlopige belastingaanslag: 20 euro
Diverse afbetalingen: 210 euro
Uitvaartverzekering: 15 euro
Verzekeringen: 15 euro
Mobiele telefoon (onbeperkt): 35 euro
Goede doelen: 10 euro
Health Coaching: 20 euro
Boodschappen, kapper, kleding, etc: 250 euro

In totaal geef ik per maand dus ongeveer 1.100 euro (1.106 om precies te zijn) uit. Dan heb ik maandelijks nog een kleine 300 euro aan speling. Dat bedrag is bedoeld voor mijn nader te bepalen spaardoelen, buffer en onvoorziene uitgaven.

Tot op heden kwamen er nog veel tegenvallende verrassingen, waardoor ik nog niet echt aan sparen ben toegekomen. Ik probeer in ieder geval zoveel mogelijk tweedehands en echt alleen wat ik ook nodig heb. Ook in kleding probeer ik te consuminderen.

Daarnaast ondersteun ik het zusje van mijn vriend, dat vanuit Syrië naar Turkije is gevlucht, met een bedrag per maand. Hierdoor houd ik in de toekomst denk ik 250 euro per maand over om te sparen.”

Ben je hier tevreden mee?

“Ik zoek momenteel naar manieren om mijn inkomen nog te verhogen, want 200 euro extra in de maand zou voor mij een enorm verschil maken.

Maar: mijn gezondheid staat daarvoor nu nog wel wat in de weg. Daarom oefen ik vooral in dankbaarheid ;-)”

Hoe kan het trouwens dat je woonlasten zo laag zijn?

“Toen mijn inkomsten vanwege arbeidsongeschiktheid omlaag gingen, kon ik mijn hypotheek niet meer opbrengen. De bank heeft toen mijn huis verkocht en ik hield een restschuld van 18.000 euro over.

Vervolgens ben ik twee jaar van tijdelijke woonoplossing naar tijdelijke woonoplossing verhuisd, terwijl ik ook nog met borstkanker te maken kreeg. Dat was een hele heftige periode.

In november 2018 kreeg ik een sociale huurwoning aangeboden van 28 vierkante meter, met een voor- en achtertuintje, in een jaren ’30-wijk. Die heb ik geaccepteerd en ik ben hier nu heel gelukkig met mijn twee katten. Het is klein, past bij mijn meer met minder-leefstijl én het is dus heel betaalbaar.”

Hoe houd jij je geld onder controle?

“Ik neem aan het begin van de maand mijn huishoudgeld op. Dat is 160 euro. Daarnaast kijk ik aan het einde van de maand hoe het ervoor staat en of ik nog ergens ruimte voor heb.

Op dit moment heeft het aflossen even voorrang, daarom spaar ik nog niet echt. Over drie maanden wil ik daar wel mee beginnen: ik wil dan eerst een buffer bij elkaar sparen.

Waar ik wel echt op moet letten zijn online uitgaven, zoals via Bol.com. Ik ben gek op boeken en dat kan me echt achteruit zetten.”

Wat is voor nu jouw grootste uitdaging?

“Sowieso dus die online uitgaven. Maar ik vind het soms ook weleens een uitdaging om me niet te ergeren aan het gemak waarmee anderen geld uitgeven.

Ik moet alles weloverwogen doen.

Overigens zijn er wel ‘regels’ die ik voor mezelf hanteer. Zo bespaar ik absoluut niet op gezond eten. Ook neem ik dus altijd contant geld op voor mijn huishoudelijke uitgaven en laat ik mijn bankpasjes thuis. Wat mij betreft een gouden tip voor iedereen die controle over zijn of haar geld wil houden!

Als ik zo doorga, hoop ik over een jaar of vijf met veel minder ballast te leven én een aardig begin te hebben gemaakt met een buffer.”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Hele knappe lijst. Vooral de huur en de energie is prachtig laag.
  Ik hoop voor je dat die aflossingen niet al te lang duren? Ben je daar over 3 maanden van af, zodat je aan je buffer kunt beginnen?
  Ook bij jou is de zorgverzekering een hoge post. Maar daar valt helaas niet altijd op te bezuinigen.
  Onbeperkt mobiel begrijp ik ook. Want ik zie geen extra tv/internet/bellen pakket.
  En ja, je tip om contant huishoudgeld te doen, daar zweer ik ook bij!

 2. Ik vind het knap! En als die schulden steeds kleiner worden dan wordt het leven voor Mirjam steeds een beetje beter, ik hoop dat ze te overzien zijn want dat gun je iedereen!

 3. Hoi Marjam,
  Knap dat je rond komt van z’n klein budget en het ook nog leuk vind. Bewustwording is inderdaad de oplossing. Grappig dat je zegt van het contant opnemen van het huishoudbudget. Voor mij werkt dat dus totaal niet en ik pin liever zodat ik achteraf een fijn overzicht heb. Fijn dat het voor jou wel werkt!

 4. Beste Miriam, ik ben ook een enorme boekenfreak en heb veeel boeken. Als je contact met me op,eelt via Facebook ann schotanus uit belgie ( de vrouw die zwaait op de foto ) kan ik je gratis de boeken geven, het zijn goede boeken en geen rommel, we komen wel overeen hoe wehet doen, groetjes ann gewoon om je te helpen niks anders…de boeken zijn allemaal gratis.

 5. Heel knap! Qua boeken is een abonnement op de bibliotheek misschien een optie, en als je nog goedkoper uit wil zijn minibiebs in de buurt bezoeken of naar kringloopwinkels gaan (als dat mogelijk is qua gezondheid). Voor puur online boeken kopen zijn er ook sites die licht beschadigde boeken met korting verkopen.

 6. Dag allemaal, dank voor jullie reacties en aanmoedigingen!
  Ann Schotanus: ik kom graag op je aanbod van de boeken terug aan het einde van de maand november. De komende weken ben ik op familiebezoek en niet thuis.

 7. Jij bent goed bezig, bij ons gaat t ook met kleine stapjes, maar alles is beter dan stilstaan…
  1 tip heb ik wel: Neem een abonnement op de bib, dan is je leesverslaving (of eerder: je boeken-kopen-verslaving) snel onder controle ?

 8. Leuk om te lezen! Ik ga je tip van contact huishoudgeld opnemen meenemen! Mijn situatie is totaal anders, maar ik vind dat we vrij roekeloos uitgeven de laatste tijd. Ik bestel ook veel te veel online, terwijl we eigenlijk de ruimte hebben om veel te sparen!

 9. Superlage huur en energiekosten!
  Ik betaal met ongeveer hetzelfde inkomen bijna 600 euro aan huur en heb m’n energiekosten verhoogd van 110 naar iets meer dan 140 euro, ik heb tot en met juli al een teveel van 355 euro, dit mede door renovatie en heel bewust omgaan met energie.

  Dat is ook een gouden tip: verhoog je energiekosten, dan kom je niet voor een onaangename verrassing te staan bij de jaarafrekening, integendeel!

  Voor wat betreft boeken: ik ben ook dol op boeken, maar koop ze niet nieuw omdat dat erg duur is.
  Er zijn zoveel opties om aan boeken te komen.
  Zo is er in mijn woonplaats een kringloop waar je boeken kunt ruilen, dan kost het je niets.
  Ook online, bijvoorbeeld via marktplaats, kun je veel goedkope boeken vinden.
  Lenen is ook een optie, of ga naar rommelmarkten.
  Zo zijn er wel meer mogelijkheden, boeken te kust en te keur!

  Ik gebruik de optie spaarpotjes (Rabo), voor gemeentelijke belastingen, eigen bijdrage zorg, etc., elke maand gaat er automatisch eentwaalfde deel van elk benodigd jaarbedrag naartoe.

  Sparen kan het beste meteen (met een beetje ruimte omdat het weleens een dag of twee dagen later komt) nadat het inkomen is gestort.
  Als er schulden zijn is het beter te wachten met sparen voor iets leuks tot er geen schulden meer zijn, schulden aflossen is belangrijker.
  Niet alleen moreel, maar ook omdat die last zo snel mogelijk van je schouders en uit je hoofd moet, het kost veel energie en die energie kan veel beter gebruikt worden voor vrolijker dingen.
  Ik zou die kleine 300 euro besteden aan het versneld aflossen van de schuld.
  Dat is per jaar 3600 euro, alleen met dat bedrag ben je in 5 jaar tijd van die schuld van 18.000 euro af! omdat er al afgelost wordt gaat dat nog sneller!

  Wat ook een mogelijkheid is om te besparen is boodschappen laten bezorgen.
  Je komt dan niet in de verleiding impulsaankopen te doen en er blijft meer tijd over.
  Bijvoorbeeld voor het lezen van een extra boek.
  Ik maak er een sport van om zolang mogelijk te wachten met een nieuwe bestelling, dat scheelt op z’n minst een maand boodschappen per jaar.
  Het maakt namelijk creatief en het was sowieso al een sport om te roeien met de riemen die er zijn, dit kan nog verder uitgebouwd worden en het is echt niet zo dat er dan niet voldoende te eten is.
  Wel is het zo dat hoe langer het duurt, hoe meer ingredienten op zijn, maar juist daardoor stimuleer je de creativiteit.
  Ik kom momenteel aan eens in de vijf weken boodschappen en betaal dan tussen de 180 en 210 euro.
  Elke week (of zelfs elke dag) boodschappen ‘moeten’ doen zit tussen de oren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.