Dionne houdt maandelijks zo’n 4000 euro over: “Ik heb gewoon niet meer nodig”

vrijheid dionne huishoudboekje 4000 euro

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag kijken we mee in het huishoudboekje van Dionne, die maandelijks zo’n 4000 euro overhoudt. Ze kán dus wel meer opmaken, maar doet het niet: “Ik heb gewoon niet meer nodig.”

Leuk dat je ons een kijkje in jouw huishoudboekje gunt. Kun je ons wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Dionne, 28 jaar en ik werk als freelance online marketeer. Dat doe ik vier dagen per week. Daarnaast ben ik eigenaar van twee eigen blogs, Diolifestyle.nl en Ondernemen als een Baas. Via die blogs werk ik hard aan het opbouwen van passief inkomen.

Naast die blogs heb ik ook nog een aantal eigen projecten. Zo schrijf ik eBooks en besteed ik een dag in de week aan het uitbreiden van mijn inkomstenbronnen.

In het dagelijkse leven woon in samen met mijn vriend in een koopappartement in de Randstad.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Een bezige bij dus! Wat verdien je daarmee?

“Omdat ik als freelancer werkt, is mijn inkomen elke maand anders. Ik werk meestal als interimmer, waardoor mijn omzet hoger ligt. Ook heb ik een aantal andere inkomstenbronnen waar ik geld uit haal.

Gemiddeld houd ik per maand zo’n 5.500 euro netto over. Maar: dat betaal ik mezelf niet uit.

Ik keer mezelf elke maand 1.500 euro uit als salaris. De rest van het bedrag, 4000 euro, houd ik dus over. Dat geld gebruik ik dan als buffer, of steek ik op een ander moment weer in mijn bedrijf of in mijn eigen ontwikkeling.”

Hoe zit dat precies met die andere inkomstenbronnen?

“Een deel van het bovenstaande bedrag verdien ik dus met mijn werk als interimmer; de rest komt van mijn andere projecten. Dat zijn mijn twee blogs, maar ook informatieve websites die vol staan met advertenties, mijn eBook, social media en copywriting.

Die 5.500 euro netto is wat ik overhoud uit ál mijn inkomstenbronnen bij elkaar.”

Wat doe jij met je geld, naast die 4000 euro die je apart zet?

“Ik keer mezelf dus ‘maar’ 1.500 euro in de maand uit. En dat is niet een straf; ik ben gewoon heel zuinig op de spullen die ik heb, koop de laatste tijd mijn kleding steeds vaker tweedehands en ik geef gewoon niet zoveel om dure meubels enzo.

Ook let ik goed op aanbiedingen en uitverkoop. Ik zou mezelf natuurlijk meer kunnen uitbetalen, maar ik heb het gewoon niet nodig.

Aan mijn vaste lasten ben ik per maand 1.100 euro kwijt. Ik woon samen en mijn vriend draagt hetzelfde bedrag bij.

Onze huishoudelijke uitgaven zijn als volgt:

Hypotheek: 1.069 euro bruto (dat wil zeggen dat de hypotheekrenteaftrek hier nog vanaf gaat)

Water: 35 euro

VVE + parkeerplaats: 125 euro

Energie: 30 euro

Tv en internet: 57,50 euro

Telefoon: 55 euro

Sporten: 75 euro

Verzekeringen: 25 euro

Reisverzekering en bankkosten: 5 euro

De zorgverzekering betaal ik elk jaar in één keer.

Daarnaast geef ik zelf gemiddeld per maand nog het volgende uit aan variabele lasten:

Eten en drinken buiten de deur: 100 euro

Kapper/schoonheidssalon: 19,50 euro

Kleding, schoenen, verzorging: 65 euro

Cadeaus: 20 euro

Reizen: 50 euro

Overig: 15 euro

Ik ben prima tevreden met mijn lijstje zo. We komen op deze manier goed uit. Wel zou ik in mijn bedrijf graag van het uurtje-factuurtje-principe* af willen. Ik zou liever meer tijd en geld investeren in mijn eigen projecten, zodat ik daar ook meer rendement uit kan halen.”

*Uurtje-factuurtje: je inkomsten is dan rechtstreeks gekoppeld aan het aantal uren dat je werkt. Dit kan interessant lijken, maar is uiteindelijk minder schaalbaar. Er zit namelijk een grens aan het aantal uren dat je in de week kunt werken.

Hoe houd jij je financiën onder controle?

“Ik heb natuurlijk een budget. En verder houd ik alles bij in Excel. Elke maand maak ik een overzicht waarin ik precies noteer wat ik waaraan heb uitgegeven – dat overzicht is een van de belangrijkste redenen dat ik maandelijks 4000 euro overhoud.

Ook noteer ik daarin wat ik met elk van mijn inkomstenbronnen heb verdiend. Daarnaast werk ik met spaarpotjes, waar ik mijn geld over verdeel.

Ik geef mijn geld ook gewoon heel bewust uit. Ik doe het vrij gemakkelijk aan reizen en eten en drinken buiten de deur. Daar geniet ik ook écht van, net als van sporten trouwens. Op uit eten gaan zou ik dus ook nooit besparen.

Wat ik soms trouwens wel eens lastig vind: als ik mensen zie die alles qua huis of kleding hélemaal tiptop in orde hebben. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik daar nóóit zoveel geld aan uit zou kunnen geven. Dan denk ik gewoon weer aan mijn buffer en word ik vanzelf weer wat blijer!”

Hoe zit het bij jou eigenlijk met sparen?

“Een deel van het bedrag dat ik elke maand overhoud, gaat dus mijn bedrijf weer in. Dat komt niet automatisch op de spaarrekening. Maar ik spaar natuurlijk wél.

Op de gezamenlijke rekening spaar ik 350 euro per maand, voor het huis, voor de lange termijn, voor vakanties.

Zelf spaar ik alles wat ik overhoud van mijn maandelijkse 1.500 euro ook nog, voor een buffer, voor leuke dingen én weer vakantie.

Daarnaast heb ik zakelijk ook nog allerlei spaarpotjes waarin ik elke maand geld stop.”

Hoe zie jij je toekomst voor je?

“Ik hoop over een jaar of vijf veel eigen projecten te hebben, waarmee ik genoeg geld verdien en meer vrijheid heb. Het liefst zou ik dan ook deels in het buitenland wonen, in Spanje om precies te zijn.

Hoe ik dit aanpak? Door creatief te zijn en door me nóg meer te focussen op meerdere inkomstenbronnen. Dat is trouwens ook een tip die ik graag aan anderen meegeef. Bouw aan een online business, zoek meer inkomstenbronnen. Het is écht niet zo ingewikkeld allemaal!”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Interessant boek over zelf een side hustle (extra inkomstenbron) creëren:

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

huishoudboekje dionne - passief inkomen

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Leuk om te lezen! Waar ik dan wel nog benieuwd naar ben, is hoe je staat tegenover het aflossen op jullie hypotheek? Die is natuurlijk best wel hoog. Hangt dat ook samen met dat het huis van jullie samen is? Dat vind ik wel lekker aan een hypotheek die alleen op mijn naam staat: ik besteed een aflossing dan 100% aan mezelf.

  1. Daar ben ik ook wel heel benieuwd naar! En dat je het 100% aan jezelf besteed is idd fijn! Lukt dat niet, dan ben ik zelf echt een voorstander van 50/50. Of je moet de daadwerkelijke verdeling van het huis er ook op aanpassen. Ik heb dat in het verleden wel eens anders gedaan en dat was geen geslaagd project 😉

 2. Leuk om een interview met Dionne te lezen! Ik lees haar blog graag. Hele mooie inkomsten en ook een mooi budget!

 3. Je bent lekker aan de weg aan het timmeren zie ik, en al een hoop bereikt op je 28ste! Knap dat je zo’n strak budget kan aanhouden terwijl er genoeg verleidingen zijn om meer uit te geven.

  Maar ik heb het idee dat je bruto omzet verwart met netto winst, aangezien je vertelt dat je een groot gedeelte in je bedrijf en training herinvesteert.

 4. Wat Bart ook al zegt. Denk dat je een denkfoutje maakt.
  Overigens vind ik het heel bijzonder dat je 30 euro aan energie kwijt bent,.. voor een huis met een hypotheek van 1000 euro. Dat moet een vrij groot huis zijn en dat je maar 30 euro kwijt bent voor gas en licht,… En verzekeringen 25 euro ? dan verzeker je niet veel denk ik zo. (huis ? auto? Inboedel? aansprakelijkheid? etc etc ) Ik ben al aan mijn autoverzekering 100 euro per maande kwijt (met 80% no-claim)
  Verders, mooi inkomen op je 28ste al. Keurig

  1. Ik kan natuurlijk niet voor Dionne praten, maar met een wat hogere rente zit je zo op 1.000 euro hypotheek. Ik betaalde in het verleden ongeveer 1.000 euro op een hypotheek van 200.000 euro, tegen 5,5%. Ik kan me zo voorstellen dat je in de Randstad écht geen groot huis hebt voor zo’n bedrag. En misschien betaalt zij minder rente, als ze ‘m later heeft afgesloten, maar in dat bedrag zit ongetwijfeld ook een stukje aflossing (na 2013 immers verplicht voor HRA, of ze moet het huis al vóór haar 21e hebben gekocht).

   Qua verzekeringen… als je geen auto hebt, moet dat wel te doen zijn. Wij betalen zelf rond de 40 euro aan verzekeringen en hebben er dan nog een vrij dure rechtsbijstand bij. In verhouding dan, want die is 17 euro. Wij betalen voor Woon + aansprakelijkheid voor twee personen 24,51 in de maand (hier).

 5. Ze zeggen dat je VVE + parkeerplaats kosten hebben en ik ging er vanuit dat ze dan ook een auto hebben. Misschien moet ik mijn kosten ook maar eens tegen het licht houden. Ik denk dat ik hier en daar nog wel wat kan besparen .

 6. Vlgs mij mis ik ook de boodschappen. Ik zie wel een post van €100,00 voor eten en drinken buiten de deur maar niet voor de gewone boodschappen.

 7. Verzekeringen 25 eur? Zorgverzekering is al meer dan 100 per maand. Of is 1500 neto inkomen en zorgtoeslag? Inboedel, aanspraakelijkheid? Pension, arbeidsongeschiktheids verzekering?
  Kapper 19 eur?

  1. Zorgverzekering staat onderaan; die betaalt ze één keer per jaar in één keer en neemt ze dus niet mee in haar maandelijkse budget. Pensioen en AOV zijn – neem ik aan – meegenomen in zakelijke kosten; die staan bij mij in ieder geval ook niet in mijn privébudget…

 8. Ik heb hetzelfde als Bart. Is alles wat netto binnenkomt ook daadwerkelijk inkomen of gaan hier vervolgens nog bedrijfskosten vanaf. Zijn zaken als pensioen, arbeidsongeschiktheid, cursussen, materialen benodigd voor uitvoer werk en andere reserveringen hier al van af of moeten die nog uit het nettobedrag komen. Het is niet helemaal duidelijk, maar uit het verhaal lijkt de laatste optie het geval te zijn. Wat duidelijkheid hierover zou wel fijn zijn, want m.i. reken je je iets rijker dan het geval is.

 9. Jeetje Dionne, dat doe je ongelofelijk goed zo op je 28e! Er zijn maar weinig leeftijdsgenoten die het zo goed voor elkaar hebben als jij. Daar mag je met recht trots op zijn.

  Blijf in jezelf investeren dat is het allerbelangrijkste. En vergeet niet af en toe te genieten van je successen.

 10. Energie kosten 30 euro? Ik mis het boodschappengeld. En de kapper is wel erg goedkoop. De maandelijkse onroerend goed belasting en waterschapsbelasting mis ik in dit verhaal. Ik vind het lijstje niet helemaal kloppen. Verder goed bezig .

 11. Ik kan op een of andere manier niet individueel reageren op de comments, dus dan maar zo. 🙂

  Qua energie: we wonen in een nieuwbouw appartement in het centrum (super goede isolatie) en we hebben zonnepanelen. Dus dat scheelt. We werken fulltime dus overdag nooit verwarming aan, alleen in het weekend als het nodig is.
  Qua verzekeringen: we hebben een lease auto dus geen verzekeringen (alles wordt betaald door het werk van mijn partner + inclusief privé rijden ook al doen we dat nauwelijks: we wonen in de stad) en de rest hebben we weinig verzekeringen. Echt alleen het brood- broodnodige.

  Verder heb ik geen verzekeringen als zzp’er, die zijn erg duur. Daar spaar ik liever nu een eigen buffer voor. Wellicht dat dat ooit nog veranderd, maar nu niet.

  Ik werk als interimmer in online marketing wat betekent dat ik vrijwel geen kosten heb. Alleen reiskosten, laptop en trainingen en wat website kosten. Dat scheelt heel erg.

  Daarnaast leef ik heel zuinig en ga ik heel af en toe naar de kapper (vaak de Iranier op de hoek) of ik doe het zelf. Lang haar, dus dat scheelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.