Leuke dingen om te doen in de meivakantie

leuke dingen doen in de meivakantie

Vroegâh… was de meivakantie altijd zó gevuld. In die periode stond er namelijk twee weken lang een feesttent in Langerak-Nieuwpoort, waar ik vandaan kom. Een optocht, de Aubade, feestavonden, kaarten, kinderdisco, Oranjebal, kanonschieten, spelparcoursen: je hoefde je écht geen moment te vervelen. Dat die feesttent niet overal vaste prik is, ontdekte ik pas later, toen ik naar het Noorden verhuisde. Maar zelfs tóen was er natuurlijk nog meer te doen dan dit jaar. Dit jaar moeten we onszelf vermaken in de meivakantie. En hoewel ik zelf niet echt specifiek meivakantie heb, leek het me toch leuk om eens te kijken naar wat er wél kan.

Entertainment voor binnen en buiten

De huidige voorspellingen voor de meivakantie zijn niet zo fantastisch. Zorg dus niet alleen voor entertainment buiten de deur, maar ook voor wat entertainment binnen. De hieronder genoemde opties zijn voor kinderen én volwassenen (oké, sommige misschien net even wat meer voor de één dan voor de ander) en ze hebben nog een bijkomend voordeel: ze zijn gratis of voordelig. Hoe leuk is dat?

Leuke dingen die je tijdens een zonnige meivakantie buiten kunt doen:

 1. Speurtocht uitzetten (én lopen) > als je geen zin hebt om er zelf eentje uit te zetten, kun je ook gebruik maken van de Berenjacht die al even loopt
 2. Een hut bouwen in het bos
 3. Blotevoetenpad lopen. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van blotevoetenpaden in Nederland en België. Check wel even of ze geopend zijn en ga er dus niet heen met hele groep
 4. Een avondwandeling maken. Of misschien kun je er ook nog wel een spooktocht van maken. Want wie zegt dat je daarvoor tot Halloween moet wachten? Zie wel de bovenstaande opmerking: houd het klein – het liefst alleen met je eigen gezin.
 5. Moestuin aanleggen
 6. Zwembad opzetten en lekker zwemmen of dobberen. Eerder dat laatste, waarschijnlijk. Wij hebben vorig jaar deze gekocht, en die is meer dan groot genoeg voor twee personen (dan is er nog genoeg ruimte over). En erg stevig; hij was ook fatsoenlijk uit te klappen en hopelijk straks weer in elkaar te zetten. Maar je hebt er natuurlijk nog véél meer!
 7. Stoepkrijtkunstwerken maken. En dan natuurlijk het liefst met je zelfgemaakte stoepkrijt.
 8. Leuk als het zo hard blijft waaien: een vlieger maken.
 9. Picknicken. En als je het een beetje bijzonder wilt maken, laat je dan hier inspireren.
 10. Eindelijk eens die 5 kilometer hardlopen. Of die marathon. Alleen, of samen met Evy.
 11. Sporten in een buitengym. Maar niet in deze (of überhaupt in Amsterdam), want daar is het blijkbaar verboden. Zonder buitengym kan het natuurlijk ook. Hoef je ook geen desinfectiespul mee te nemen.
 12. Barbecueën. En dan niet zo’n BBQ waarbij je alles bij de supermarkt haalt, maar eentje waar je zélf alle vleesdingetjes, groenten, salades en sausjes maakt. Heb je er de hele dag plezier van.
 13. Een mooie fietstocht maken. Hier vind je per provincie wat mooie routes. Zorg wel voor voldoende proviand, want onderweg stoppen bij een eettentje is er natuurlijk niet bij.
 14. Naar een natuurspeeltuin. Sommige speelplekken zijn gesloten, maar hier vind je wat opties van Natuurmonumenten.

Leuke dingen die je tijdens een koude, regenachtige meivakantie binnen kunt doen:

 1. Je vakantiefoto’s (of babyfoto’s, trouwfoto’s, familiefoto’s…) eindelijk eens omzetten in fotoboeken. Hier vind je een code om daar nog 15% korting op te krijgen
 2. Lezen – als je lid bent van de bieb en er momenteel niet terecht kunt, dan kun je wél gebruik maken van de online bieb. Je hoeft daarvoor geen speciale eReader te hebben; je kunt de app gewoon downloaden op je smartphone of tablet.
 3. Mooie bloempotten maken (dit was afgelopen week één van mijn zoekopdrachten op Pinterest, nadat ik een voordelige verrassingsdoos bestelde die maar liefst 12 nieuwe planten bevatte
 4. Tekeningen maken op het raam (met speciale markers uiteraard, anders zit je er meteen aan vast). Niet alleen voor kinderen natuurlijk; een zomers tafereeltje is net zo leuk als een kersttekening (in de kerstperiode dan…)
 5. Zelf ijsjes maken. Deze bijvoorbeeld met vers fruit.
 6. Kaarten maken en ze versturen naar mensen die wel een oppepper kunnen gebruiken
 7. Je eerstvolgende vakantie voorbereiden. Want boeken kan misschien nog niet, maar je kunt natuurlijk wél vast plannen maken. En misschien kun je dan ook wel vast beginnen aan een leuk spaarpotje
 8. Een filmavondje houden. Huur hier een leuke film, of zoek een leuke op via je streamingsdienst. En kleed de boel een beetje aan. Bij een écht filmavondje hoort natuurlijk ook lekkere popcorn!
 9. Je eigen brood bakken. Of bolletjes, ook lekker.
 10. Een financieel plan maken. Zéker doen als je nu extra geld overhoudt 😉 Daarvoor kun je ook deze handige printables gebruiken.
 11. Lekkere dingen bakken. En nee, je hoeft ze niet allemaal op te eten. Ze bij een ander voor de deur zetten en ‘belletjelellen’ is óók heel leuk!
 12. Eens oefenen met het maken van basics, in plaats van ze te kopen. Denk aan wraps, pasta (daarvoor is een pastamachine of een bijpassende accessoire voor je keukenmachine overigens wel aan te raden) en taco-schelpen.
 13. Kruidenmixen maken voor de voorraad
 14. Opruimen. Dat is een soort work-out en meditatie in één en het levert je misschien ook nog wel wat handel op.
 15. In het verlengde daarvan dus: eindelijk al die overbodige spullen eens op Marktplaats zetten
 16. Naar het museum. Want dat kan tegenwoordig ook virtueel. Bovendien zit je dan ook niet ‘vast’ in Nederland, want je kunt zo bijvoorbeeld ook naar het Guggenheim in New York, of het British Museum in Londen.
 17. Duiken in nieuwe plannen voor een online onderneming
 18. Is je bruiloft uitgesteld tot een later te bepalen moment? Gebruik deze tijd dan om mooi wat dingen zelf te maken. Op Pinterest kun je bakken met inspiratie opdoen. Ik weet uit ervaring dat het leuk is (ook als je geen knutselqueen bent) én ook nog eens veel geld bespaart.

Heb jij nog leuke aanvullingen op deze lijst met leuke dingen om te doen in de meivakantie?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

Leuke dingen om te doen in de meivakantie

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Prima tips. Niet rot bedoeld, maar misschien past vrijwilligerswerk ook wel in het rijtje thuis? Ik merk dat een deel van NL zich helemaal het leplazerus werkt vanuit thuis of in de essentiële beroepen en een deel dat zich blijkbaar “verveelt” of zoals ik laatst hoorde “op een verplichte corona vakantie” is. Voor die laatste categorie: mocht je thuis zitten en tijd hebben in de meivakantie, meld je vooral aan, er is genoeg te doen (verzorging, voedselbank, …).

 2. Lekker overzichtelijk, met binnen en buiten activiteiten die je kunt doen afhankelijk van het weer. Je hoort me dit niet snel zeggen, maar ik (en mijn tuin) snak naar regen. Onze bibliotheek is trouwens gesloten geweest, maar nu kunnen we weer boeken lenen. Daar ben ik zo blij mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.