Vier strategieën om je eerste 100.000 euro te sparen

100.000 euro bij elkaar sparen doe je zo

Het is een gegeven: met geld maak je geld. Om dat even op kleine schaal te illustreren: als je geen geld hebt om te profiteren van een aanbieding in de supermarkt, betaal je er op een ander moment waarschijnlijk meer voor. Heb je het wel, dan bespaar je. Maar hoe kom je aan geld? En dan niet aan genoeg voor die aanbieding in de supermarkt, maar aan een bedrag dat écht een groot verschil voor je toekomst kan maken? Hoe kun je bijvoorbeeld je eerste 100.000 euro bij elkaar sparen? Door gebruik te maken van een slimme strategie. Of beter gezegd: vier.

“Nee, dat kan ik niet”

Misschien denk je wel meteen: ‘100.000 euro sparen kan ik niet, want …’ Dan kun je twee dingen doen:

Je kunt jezelf de tijd en energie van het doorlezen besparen

of

Je kunt besluiten dat je het wél kunt en openstaan voor de mogelijkheden.

Want wat je jezelf ook vertelt: het komt uit. Dus als jij denkt dat het niet kan, dan lukt het je waarschijnlijk ook niet. Self-fulfilling prophecy and all. En als je bereid bent om wél naar de mogelijkheden te kijken, dan zie je veel eerder kansen.

Het kan namelijk wél. Er zijn genoeg mensen die het doen. Ik heb het zelf óók wel eens gedaan. Of jij het kunt, is een tweede. Maar als je het niet probeert, dan weet je het natuurlijk nooit.

Want eerlijk is eerlijk: het is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Hoewel ik zelf bijvoorbeeld echt ook wel mijn fair share aan financiële ellende, domme beslissingen en andere sh*t heb gehad, heb ik zeker ook kunnen profiteren van verschillende privileges die niet iedereen heeft.

Zo zou ik me kunnen voorstellen dat je als blanke Nederlander uit een gemiddeld middenklasse-gezin een stapje voor hebt op een Afrikaan die opgroeit in een sloppenwijk en op tienerleeftijd naar Nederland komt. Of daar blijft.

Mijn ouders stimuleerden ons altijd om te leren en sponsorden dat ook; ik kon afstuderen zonder studieschuld.

En dat ik niet verwend werd en voor luxe dingen ook gewoon moest werken, zorgde voor een goede financiële basis. Niet dat ik op jonge leeftijd al duizenden euro’s op de bank had (verre van), maar ik was wel doordrongen van het principe van niet meer uitgeven dan je hebt. En geloof me: daar kom je bést ver mee.

Maar alleen daarmee kom je er niet. En dat is ook niet erg, want als dat wél zo zou zijn, dan zou zoiets als 100.000 euro sparen voor veel mensen misschien ook onmogelijk lijken.

En dat hoeft het niet te zijn, mits je de juiste strategieën gebruikt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Strategie 1: Hosselen voor je eerste ton

Dit zat er al vroeg in. Toen ik nog op de basisschool zat, maakte ik altijd al krantjes voor buurtgenoten, waarop natuurlijk een abonnement kon worden afgesloten.

Toen ik wat ouder werd en die Panini-albums helemaal in waren, ontdekte ik dat er ook markt was voor het verkopen van dubbele plaatjes. Mijn dubbele Lion King-plaatjes verpakte ik mooi in wat kladpapier van school en ik verkocht ze voor 50 (gulden)cent per pakje. Natuurlijk maakte ik daar dan wél wat verlies op, maar mijn eigen doel – dat album vol krijgen – werd ineens een stuk minder duur.

Op de middelbare school en universiteit zorgde ik dat ik er altijd baantjes bij had. Soms één, maar vaker meerdere. Dan werkte ik nachten in de Domo-fabriek in Beilen; lepeltjes in pakjes babymelkpoeder stoppen. Of verpakte ik Drentse worsten bij de plaatselijke slagerij. Ik heb zelfs een paar weken meegewerkt op de drukkerij waar Harry Potter en de Orde van de Feniks werd gedrukt. Hadden we aan het einde van de dag tassencontrole, om er zeker van te zijn dat niemand iets mee naar huis nam.

Toen ik begon met ondernemen, zette dat hosselen door: eigenlijk pakte ik elke klus aan die ik kon krijgen. En zocht ik ook altijd weer naar nieuwe mogelijkheden. Deze site is ooit ook begonnen als een vorm van hosselen.

Als je 100.000 euro bij elkaar wilt sparen, dan kom je daar eerder in de buurt als je zoekt naar extra manieren om je inkomen aan te vullen. Zeker als je geen torenhoog salaris hebt. En ja, dat betekent dat jij soms aan het werk bent, terwijl je buurman met de benen omhoog in de hangmat ligt. Maar goed, als jij die 100.000 euro voor je aan het werk kunt zetten, dan zijn de rollen misschien wel weer omgedraaid.

Strategie 2: Onderhandelen over ELK salaris dat je krijgt

Dit heb ik zelf te weinig gedaan; meestal dacht ik dat er geen ruimte voor was. Inmiddels weet ik wel beter: er is altijd ruimte. En er is niet zoiets als mensen die denken: ‘Oh, wat een goede werker, we betalen haar meteen veel geld’.

Ik wil niet zeggen dat mensen je standaard proberen te beduvelen, maar laten we eerlijk zijn: je betaalt zelf ook niet graag meer dan noodzakelijk. Ook al is iets je misschien wel meer waard.

Tegenwoordig wisselen mensen vaak van baan. Dat zijn bij uitstek momenten waarop je een beter salaris kunt onderhandelen. Een vriendin van mij is daar echt een kei in. Die heeft er in een paar jaar tijd bruto 1.000 euro per maand bij weten te regelen, door regelmatig van baan te wisselen. En die 100.000 euro bij elkaar sparen gaat natuurlijk een stuk harder als je maandelijks meer binnenkrijgt.

Dat moet je natuurlijk ook liggen; een nieuwe baan brengt ook onzekerheid met zich mee. En hoge eisen stellen kan ook betekenen dat je iets moet laten schieten. Toch levert het je vaak een salarisverhoging op die je via het reguliere traject (als in: aangenomen worden, een jaar werken, kleine verhoging, weer een jaar werken, etc.) niet zomaar krijgt.

Overigens wil dat niet zeggen dat je óók niet regelmatig gewoon om een verhoging moet vragen. Nee heb je, ja kun je krijgen. Meer tips over het salaris krijgen dat je verdient kun je trouwens hier lezen.

Hoe ik dit zelf tegenwoordig aanpak? In het bepalen van mijn tarieven kijk ik niet meer speciaal naar wat ik denk dat een klant kan missen. Ik kijk naar hoe leuk ik iets vind, hoe graag ik met iemand wil werken, hoeveel tijd ik op dat moment heb en hoeveel energie ik denk dat het me kost (of oplevert). Ik weet welke waarde mijn werk voor een klant heeft en die verandert niet als iemand minder te besteden heeft.

Strategie 3: Vroeg beginnen met beleggen en investeren

Ook hierin had ik al eerder wat stappen kunnen zetten. Maar zoals ze hier in Friesland zeggen: better let as net.

Ik begon uiteindelijk rond mijn 31e met beleggen. Eerst heel voorzichtig, met een paar tientjes per maand. Inmiddels is dat opgelopen tot een paar honderd euro per maand en eigenlijk mag daar ook nog wel wat bovenop. Maar dan moet ik eerst weer wat meer hosselen 😉

Toch merk ik nu al welke impact het structureel inleggen heeft; een kleine twee jaar later is mijn beleggingsportefeuille al zo’n 10.000 euro waard, waarvan een dikke 1.000 euro ‘winst’. En die ‘winst’ zet ik even tussen aanhalingstekens, omdat dat de huidige stand is. Als de markt morgen crasht, verdampt dat natuurlijk weer.

Zoals je in dit artikel echter ook kunt lezen, ga ik voor de lange termijn en verwacht ik dat er dan sowieso sprake zal zijn van een positief rendement. Ter illustratie; zelfs de heftige crisis rond 2008-2009 was zo’n 3-4 jaar later al niet meer zichtbaar op de beurs.

Ik wil niet eens nadenken over hoe mijn portefeuille eruit had gezien als ik bijvoorbeeld al vanaf mijn 25e structureel had ingelegd, al was het maar 50 euro per maand. Misschien geen ton, maar dan was ik ongetwijfeld mooi op weg geweest…

En voor wie denkt dat ik geluk heb dat het nu goed gaat; zoals je in mijn maandelijkse beleggingsupdates kunt lezen, heb ik ook al een aantal keer in de rode cijfers gestaan.

Door echter te kiezen voor indexfondsen/trackers in plaats van aandelen in één bedrijf, spreid ik mijn kansen en krabbelt het saldo vaak vrij snel weer omhoog na een dip.

Strategie 4: Automatisch 100.000 euro sparen

Dit is er wél eentje die ik al jarenlang gebruik: automatisch sparen. Zodra mijn salaris binnenkomt, gaat er direct automatisch geld naar de spaar- en beleggingsrekening. Het grootste gedeelte van mijn salaris gaat daar zelfs aan ‘op’.

Automatisch sparen heeft verschillende voordelen:

Je hebt eigenlijk niet eens door dat je ‘rijker’ bent dan je bent; het geld dat direct naar de spaarrekening gaat, lijkt niet te bestaan

Hierdoor hoef je niet steeds na te denken over bepaalde aankopen; als het niet op de lopende rekening staat, moet het wel héél belangrijk zijn wil je er geld voor overmaken vanaf je spaarrekening.

En geloof me: 100.000 euro sparen gaat niet lukken als je elke maand spaart van wat je ‘over’ hebt. Dan komen er altijd weer onverwachte uitgaven voorbij.

Héb je het geld echter niet, omdat het al op je spaarrekening staat, dan lukt het je vaak om veel creatiever te zijn en met minder geld óók een passende oplossing te bedenken. En ondertussen werk jij mooi door richting die eerste ton 😉

Wat is jouw allerbeste spaarstrategie?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Leuk om te lezen! Ik had inderdaad ook wel wat vaker over mijn salaris mogen onderhandelen, maar inmiddels gaat dat goed. En dat verhaal over die Harry Potter-drukkerij, wat grappig om te lezen! Ik snap die tassencontrole inderdaad wel.

  2. Leuk artikel! Ik denk dat vooral het hebben van een concreet doel en er een gewoonte van gaan maken om hier structureel geld apart voor zetten voor mij het beste heeft gewerkt.

  3. Strategie 1 & 2 heb ik nooit toegepast (ik werk nog steeds bij dezelfde werkgever in steeds andere functies). Enkel 3 & 4 kunnen toepassen en dan vooral ‘automatisch na salarisbetaling minimaal 10% beleggen’. Betaal eerst jezelf. Iedereen moet van 90% van zijn salaris kunnen rondkomen. Sterker nog wij beleggen nu direct 12% van t salaris en sparen daarnaast als onderdeel vd vaste lasten ook nog eens 13%. Verder lossen we een heel klein beetje af (omdat beleggen meer oplevert!) en sparen ook nog eens wat aan het einde vd maand overblijft. Zo zou je dus kunnen zeggen dat wij van minder dan 70-75% van ons salaris leven. De eerste €100.000 ligt dan ook al ver achter ons.

  4. Bij elke salarisverhoging of financiële meevaller meteen dat geld naar de spaar overmaken. We zijn tevreden met het leven zoals we het nu leiden en hebben dus kennelijk niet meer geld nodig. Wanneer je het echter voor handen hebt lijkt het alsof t in t niets gaat verdwijnen. Voordeel toen we met twee huizen zaten drie jaar lang hebben wij er geen nacht minder om hoeven slapen.

  5. Leef onder je “niveau”. Ik heb al vanaf mijn 30e een bovenmodaal salaris, maar leef daar niet naar. Run je eigen financiën alsof het een bedrijf is. Hou een administratie bij! Beleg, investeer. Mijn spaarquote was in de afgelopen 15 jaar gemiddeld 65%. Dan hou je (veel) geld over. In de periode 2015-2018 120 k bij elkaar gespaard. Ben nu 49, en zou waarschijnlijk kunnen stoppen met werken, maar zie nog genoeg uitdagingen om de komende vijf jaar lekker aan het werk te blijven.

  6. Alles wat ik aanschaf maak ik twee keer zo duur. Oftewel een aankoop van €25,-? Dan moet er ook €25,- naar de buffer spaar rekening. Het helpt aan twee kanten. Je ziet een aanbieding niet snel als hé, dat is goedkoop, dus je impuls aankopen verdwijnen sneller, en het bedrag op de buffer rekening groeit gestaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.