15 x leuke en goedkope ideeën voor een date in de zomer

15 x ideeën voor een leuke en goedkope date in de zomer

Lange zomerse avonden zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om leuke dingen te doen. Met je partner of vriend(inn)en bijvoorbeeld. Maar: wat ga je doen? Want het is natuurlijk zonde om op de bank te blijven hangen voor Netflix. Omdat wij straks na de bruiloft ongetwijfeld even behoefte zullen hebben aan voordelige opties, ben ik eens op zoek gegaan naar leuke en goedkope ideeën voor een date in de zomer. Ik zet ze hier voor je op een rijtje!

Het hoeft niet duur te zijn

Om meteen maar even een misverstand uit de lucht te halen: een date in de zomer hoeft niet duur te zijn. Dat hoeft trouwens op geen enkel moment in het jaar, maar zéker niet in de zomer.

Dan kun je namelijk volop genieten van het prachtige weer, de lange avonden en de bloeiende natuur. En dat is vaak zelfs helemaal gratis.

En dat is maar goed ook, want het is natuurlijk wel belangrijk om leuke dingen te blijven doen met de mensen die je dierbaar zijn. Of zoals ik laatst ergens hoorde: ‘Scheiden is duurder’.

Mocht jij écht wel weer eens toe zijn aan een leuke date, maar geen idee hebben wat je in de zomer kunt doen: laat je dan vooral door deze lijst inspireren!

Sterren kijken

Toen ik nog op het platteland woonde, leken er elke avond wel miljoenen sterren aan de hemel te staan. En nog steeds kan ik er erg van genieten. We hebben het hier zelfs gekscherend wel eens over ons toekomstige huis, waar dan maar een groot raam in het plafond moet, zodat we de sterren kunnen zien.

Sterren kijken kun je overal doen, op (en onder!) een dekentje, of met een paar klapstoeltjes erbij. Genieten van de stilte en het prachtige uitzicht. En soms is de sterrenhemel nét even wat bijzonderder. Op deze site kun je zien wanneer dat het geval is. Kun je je date goed plannen!

Openluchtfilm kijken

Ook ontzettend leuk: een openluchtfilm kijken. Of misschien wel beter gezegd: naar een openluchtbioscoop gaan. In tegenstelling tot wat je in de film vaak ziet, is het bij dit soort Nederlandse varianten niet de bedoeling dat je met de auto het terrein op rijdt, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik vond hier een lijstje met een aantal openluchtbioscopen in Nederland. Daarnaast worden er ook wel eens aparte events gehouden; daarvoor kun je het beste de plaatselijke krantjes in de gaten houden.

Kampvuur

Met vrienden of gewoon samen: een kampvuur – eventueel in combinatie met een barbecue – doet het eigenlijk altijd goed. Zorg ervoor dat je zelf wat marshmallows in huis hebt en regel verder dat alle gasten iets van eten/drinken meenemen.

Dat scheelt enorm in de kosten, maar ook in de stress. Regel voldoende dekentjes en geniet ervan!

Plaatselijk festival

Vooral in de zomer worden overal festivals georganiseerd. Hier vind je een overzicht van héél veel festivals, zelfs niet beperkt tot Nederland. Kijk of er nog wat leuke gratis opties zijn, neem zelf lekker een picknickmand en een kleedje mee en geniet ervan.

Je hebt dan muziek op de achtergrond, ontmoet misschien wel nóg meer nieuwe mensen én hebt volop de kans om elkaar weer wat beter te leren kennen.

Ga kamperen

Dit is wel meer voor de professionals; mijn ervaring bespaarde inderdaad veel geld en leverde een bijzonder herinnering op, maar ook veel rugpijn en weinig slaap.

Maar als jij wat beter bent in kamperen; ga gewoon eens een nachtje weg. Als je gaat kamperen, moet je samenwerken. Je moet samen de route vinden, het tentje opzetten, eten regelen, enzovoorts. Voor de benodigdheden kun je altijd even in je omgeving rondvragen. Grote kans dat je dan een leuke kampeeruitzet bij elkaar weet te scharrelen.

En anders: Marktplaats is your friend!

Kook een sterrenmaaltijd

Eten in een restaurant is natuurlijk altijd leuk, maar het is veel intiemer om zelf een sterrenmaaltijd te koken. Zet in je tuin (of misschien wel op je dakterras!) een mooi tafeltje op, zorg voor leuke muziek op de achtergrond en besteed even wat extra aandacht aan het dekken van de tafel. Vergeet de servetjes, menukaart en (zelfgemaakte) servetringen niet!

En kun je voor geen meter koken? Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kies dan gewoon voor een eenvoudige maaltijd die je wél perfect kunt bereiden. Het gaat natuurlijk om het samenzijn, maar het is wel fijn als de aandacht niet uitgaat naar het ‘net niet’-eten.

Geniet van de zonsondergang

Zo mooi: een zonsondergang. Het kost niets, maar is wel ontzettend romantisch. Doe je best om een plekje te vinden waar de zonsondergang écht indrukwekkend is. Waar bijvoorbeeld van die mooie paarse luchten bij komen kijken, of waar de zon wegzakt in het water.

Neem wat lekkers mee en maak er echt een mooi moment van. En aansluitend kun je natuurlijk weer naar de sterren kijken 😉

Ga kanoën

Of kajakken. Of op zo’n paddle board staan. Maar sportieve dingen in het water mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens een date in de zomer. In vrijwel elke regio met water in de buurt is wel een verhuurbedrijf voor dit soort dingen. Maak af en toe even een stop aan wal en geniet daar van je zelf meegenomen snacks en drankjes.

Waarschuwing: ga alleen samen in zo’n kano zitten als je een beetje op elkaar bent ingespeeld, anders kan het een héle lange dag worden…

Paintball

Mag het van jou wel wat wilder, dan is paintball ook een leuke optie. Je kunt tegenwoordig vaak heel voordelig van dit soort arrangementen boeken via sites als Vakantieveilingen. Check dan wel vooraf even de voorwaarden, zodat je niet uiteindelijk nóg op onverwachte kosten wordt gejaagd.

Musea

Het is misschien niet iedereen z’n idee van ‘leuk’, maar een museum – zeker eentje waar ook iets te doen is, kan op z’n tijd écht wel heel leuk zijn. Bovendien zijn ze met enige regelmaat ook gratis te bezoeken.

Denk hierbij ook eens aan de kleine, aparte musea die misschien wel in de buurt te vinden zijn. Zo bezocht ik met mijn moeder wel eens het museum voor de Valse kunst en een kleinschalig Zuiderzeemuseum. Niet bepaald ‘Rijksmuseum’-allure, maar toch héél leuk om in ieder geval eens gezien te hebben.

Hortus/botanische tuinen

Ook erg mooi: bijzondere tuinen of een hortus. Soms zijn dit soort tuinen opengesteld en hoef je alleen te betalen als je er bijvoorbeeld voor kiest om ergens een drankje te drinken. Soms moet je wel een bedrag aan entree betalen. Maar: dan zijn de tarieven vaak behoorlijk budgetvriendelijk én is er ook genoeg om de hele dag van te genieten.

Lekker fietsen

De meeste mensen hebben wel een fiets, dus een mooie fietstocht maken is óók een geweldig idee voor een date in de zomer. Nog leuker: een fietstocht naar het strand. Als je daar eenmaal bent aangekomen, kun je mooi ontspannen aan het water. Twee zomerse dates in één.

Vergeet ook hier niet wat snacks en drinken mee te nemen, zodat je niet gedwongen je honger hoeft te stillen in een duur strandtentje.

Spelletjesavond

Ook heel leuk en budgetvriendelijk: een avond spelletjes doen. Als je dit als date doet, is het wel handig om even in de gaten te houden dat het aantal spelletjes dat je met twee personen kunt doen misschien iets beperkter is dan wanneer je met een groter gezelschap speelt. Leuke opties zijn:

Deze spelletjes hoef je natuurlijk niet meteen te kopen; even rondvragen of iemand in je omgeving ze heeft (of de kringloopwinkel checken) kan ook.

Luchtballonnen kijken

Op een zomerse dag komen er sowieso veel langs, maar je kunt ze ook bewust opzoeken. In Joure heb je bijvoorbeeld in de zomer altijd de Friese Ballonfeesten. Hartstikke leuk en ook heel bijzonder.

Je kunt het terrein opgaan, maar je kunt ook gewoon in de buurt een mooi plekje uitzoeken en jezelf en je date daar installeren.

Masterchef spelen

Durven jullie allebei wel een uitdaging aan te gaan én heb je nog een koelkast vol restjes? Speel dan thuis een aflevering Masterchef na en kijk welke gerechten jullie voor elkaar kunnen koken, als je het moet doen met wat er in huis is.

Zo sla je drie vliegen in één klap: je hebt lol, je hebt straks lekker wat te eten én je maakt restjes op.

Wat zijn jouw favoriete ideeën voor een date in de zomer?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Kanoën is inderdaad ontzettend leuk om te doen! En spelletjesavonden zijn altijd goed, met mooi weer buiten, met slecht weer binnen.

  2. Leuke tips! Ik heb toevallig vorige week een artikel online gezet over leuke spelletjes die je met twee personen kunt spelen. En die sterrenkijk-site is ook handig!

  3. leuke ideetjes, alleen moet ik dan wel een date hebben hahaha. Net een tijdje met iemand gedatet maar het mocht niet zo zijn, dus deze zomer richt ik me even op mezelf en mijn kinderen, daarna zie ik wel weer verder hoe of wat met mannen.

  4. Mooie site. Succes ermee. Ik zal zeker de tips omzetten in actie.

    Nooit de hoop op geven, San. De kinderen heb je al, de date komt vast wel.
    Groet van mij. bedankt voor deze site. My money mind set was zeer chaotisch, vele tips die jij geeft heb ik eerst geprobeerd, nu zie ik ze beschreven en zal volhouden nu.

    Jij geeft mij hoop in mijn money mind set. Buffer opbouwen was mijn plan tot aan december. Nu kan ik er echt gedegen mee aan de slag gaan. Super, lieve blogger. Er is hoop in bange dagen. meldt mij snel weer met het succes. Zegen en groet. Innas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.