De ultieme tip voor een rijker leven

Rijker leven door te spenden volgens je waarden

Als je het hebt over rijker leven of bouwen aan rijkdom, dan denken mensen vaak het eerst aan sparen. Zuinig aan doen. Het liefst geen cent meer uitgeven, zodat elke cent geld kan opleveren. Geen gekke gedachte en ook écht niet verkeerd. Alles wat je niet uitgeeft, kun je immers voor je laten werken. Maar het is ook goed om in de gaten te houden dat geld uitgeven niet altijd slecht is. Het kan je kwaliteit van leven ook verbeteren en je zelfs helpen om je doelen te bereiken. Dan is het echter wél belangrijk dat je je uitgaven in lijn brengt met je waarden en géén geld verspilt aan dingen die voor jou niet belangrijk zijn.

Besparen en uitgeven

Over het algemeen ben ik best zuinig. Vooral in de dagelijkse dingetjes. Daardoor blijft er regelmatig geld over voor andere dingen, die misschien wat meer in het oog springen. Een trouwdag, een mooie vakantie of een nieuwe auto (niet nu trouwens, mijn bijna 6 jaar oude auto voelt écht nog als nieuw, maar die heb ik destijds wél nieuw gekocht).

Ik merk dat dat soms best lastig uit te leggen is. Dan krijg ik opmerkingen over dat ‘de site toch LekkerLevenMetMinder heet’ en dat eigenlijk alle uitgaven dan uit den boze zijn.

Zeker uitgaven aan luxe dingen als wat ik hierboven noemde.

Voor mij gaat lekker leven met minder echter niet alleen over geld. Zoals ze zo mooi zeggen: het doodshemd heeft geen zakken.

Niet dat ik van plan ben om binnenkort al heen te gaan, maar ik wil maar zeggen: je kunt het niet met je meenemen.

Het gaat voor mij om geld besparen op de dingen die ik niet zo erg belangrijk vind, zodat er geld overblijft voor de dingen die ik wél belangrijk vind.

En dan kun je soms ook met minder geld een rijker leven hebben.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat zijn jouw waarden?

Maar waar geef je je geld dan wel aan uit? Welke manier van spenden zou jou een rijker leven kunnen geven?

Het antwoord op die vraag kan ik je niet geven, maar ik kan je wel vertellen hoe je daar voor jezelf achterkomt.

De sleutel ligt ‘m in je uitgaven in lijn brengen met je waarden.

Wat is voor jou het allerbelangrijkst in je leven? En wat zou je met je geld willen bereiken?

Misschien vind je het belangrijk om een onbezorgd pensioen te beleven; dan is het natuurlijk belangrijk dat je geld uitgeeft (nou ja: investeert) in je pensioen.

En als je gezondheid jouw belangrijkste prioriteit is, dan geef je misschien met plezier geld uit aan een sportschool, of zelfs een personal trainer.

Maak voor jezelf eens een lijst met de dingen die jij écht belangrijk vindt. Welke aspecten van jouw leven maken het echt rijker?

Neem hier ook echt even de tijd voor en probeer niet te blijven hangen in dingen waarvan je denkt dat je ze belangrijk moet vinden. Je bent niet meteen een ontaarde moeder als je bijvoorbeeld je persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt en je bent ook geen inhalige slons als je je pensioenportefeuille momenteel belangrijker vindt dan regelmatig sporten.

Waar geef jij je geld aan uit?

Als je eenmaal een lijst hebt gemaakt, is het tijd om je uitgaven eens goed onder de loep te nemen. Waar geef jij momenteel je geld aan uit?

Steek je genoeg in de dingen die je belangrijk vindt, of blijkt er ook nog een hoop weg te lekken aan zaken die voor jou eigenlijk helemaal niet zo relevant zijn?

Misschien heb je eerder wel geconstateerd dat je belevingen belangrijker vindt dan spullen. Als je bankoverzicht dan toch laat zien dat je vanwege de aanschaf van een nieuwe iPhone X niet meer een weekend weg kunt met je partner, dan is dat een punt met ruimte voor verbetering.

Door op deze manier door je uitgaven te gaan, wordt het steeds gemakkelijker om bepaalde uitgaven te schrappen. Ook geeft het je ruimte om aan andere dingen weer geld uit te geven zonder je schuldig te voelen.

Wat onderdelen die je extra aandacht kunt geven:

Je auto; zijn de kosten in verhouding tot het plezier dat je eruit haalt?

Utilities; (bij gebrek aan een betere verzamelnaam) Word je écht blij van dat extra tv-pakket? Haal je alles uit dat extra snelle internetpakket? Ben je echt fan van je energieleverancier, of maakt het je niet uit waar je zit en kun je daar nog overstappen?

Zodra je je uitgaven naast je waarden – althans: de waarden die je jezelf toeschrijft – gaat leggen, zie je waarschijnlijk al snel bepaalde inconsistenties. En dat geeft je concrete handvatten om aan een rijker leven te werken.

Je geld inzetten voor een rijker leven

Als je je geld uitgeeft volgens je waarden, dan levert dat vrijwel altijd een rijker leven op. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat al je uitgaven voldoen aan één (of meerdere) van de volgende eisen:

 1. Je hebt het écht nodig (als in: eten en onderdak)
 2. Het helpt je om je langetermijndoelen te bereiken (als in: investeren in je pensioen)
 3. Het maakt je leven rijker (reizen, geven, groei/ontwikkeling)

Dit betekent dus niet dat je geen geld meer mag uitgeven aan leuke dingen. Het zorgt er juist voor dat er ruimte is om dat te doen.

En des te beter je je uitgaven in lijn krijgt met je waarden, des te meer ruimte er komt.

Ik las laatst een onderzoek – ik zal nog even kijken of ik de link kan terugvinden – dat uitwees dat een gemiddeld huishouden zo’n 10 tot 15 procent van het maandelijks inkomen verspilt. Elke maand opnieuw.

Als je kijkt naar een modaal netto inkomen, dan is dat 2.120 euro. Dat kan zomaar betekenen dat je dus tussen de 212 en ruim 600 euro (bij tweeverdieners en die 15 procent) door je vingers laat glippen. Moet je je eens voorstellen hoeveel rijker je daarmee zou kunnen leven!

Heb jij wel eens serieus gekeken naar of jouw uitgaven in lijn zijn met je waarden? Waar zie jij nog kansen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. “…dat uitwees dat een gemiddeld huishouden zo’n 10 tot 15 procent van het maandelijks inkomen verspilt. Elke maand opnieuw.”

  Ik ben benieuwd wat er precies verstaan wordt onder verspillen in dit onderzoek.
  Verspillen is daarnaast ook een subjectief begrip. Wat ik verspillen vind, vind een ander misschien geen verspillen. Dat levert vaak boeiende gesprekken en discussies op 🙂

  1. Verspillen ís ook een heel subjectief begrip. Het gaat dan vooral om geld dat onbewust ‘weglekt’; geld dat je niet bewust uitgeeft, maar dat toch verdwijnt. Want of iets geld waard is, dat zou je voor jezelf moeten bepalen. Wat jij verspilling vindt, kan ik noodzakelijk vinden, en andersom. Dat stukje is niet in een algemeen onderzoek te meten.

 2. Mijn belangrijkste methode is om ernaar te streven om gewoon tevreden te zijn met wat ik heb, en niet altijd maar meer te willen hebben. Dat werkt voor mij best goed : ) En zo voel ik me rijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.