Schuldgevoel na geld uitgeven: zo kom je er vanaf

Schuldgevoel na geld uitgeven

Heb jij weleens last van een schuldgevoel na het uitgeven van geld? Je bent niet de enige. In de Facebook-groep en Money Mind Academy kom ik vrijwel dagelijks mensen tegen die hiermee te kampen hebben. Best heel vervelend, want geld is gewoon een praktisch hulpmiddel. En net zo goed als je je niet schuldig zou hoeven te voelen als je een grasmaaier gebruikt, in plaats van je gazon met de hand knipt, zou je ook geen schuldgevoel moeten hebben na het (bewust) uitgeven van geld.

Onbewust gedrag

Zo’n 95 procent van wat we doen, doen we onbewust. Soms is dat handig – waarschijnlijk heb je vanmorgen gewoon weer je tanden gepoetst, zonder hier uitgebreid bij stil te staan – en soms minder handig. Misschien heb je inmiddels ook alweer een graai in de snoeppot gedaan, gewoon omdat die in de buurt staat. Ook geld uitgeven doen we vaak onbewust. Even iets hier, even iets daar. We geven uit, zonder ons echt af te vragen of de aankoop nodig is.

Zodra je je hier bewust van wordt, ben je beter in staat om te kiezen of je je geld – en indirect je tijd – ook daadwerkelijk hieraan wilt besteden. Dan kan er echter ook een vervelende bijwerking om de hoek komen kijken: een schuldgevoel na geld uitgeven. Waar komt dat vandaan en hoe kom je eraf?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Universeel probleem

Hoewel niet iedereen er last van heeft, is een schuldgevoel na geld uitgeven een universeel probleem.

Nu kun je denken: hoe kan géén geld uitgeven nu een probleem zijn? Dat is eigenlijk heel simpel: geld is – net als veel andere dingen – een middel. Je kunt het gebruiken als je leven daar beter van wordt. Maar als je daar dus een enorme drempel voelt, hindert het je meer dan dat het je helpt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarvoor héb je het uiteindelijk immers niet!

De oorzaak van dit schuldgevoel rondom geld uitgeven en de manier waarop het tot uiting komt, kan voor iedereen anders zijn.

Daarom is het belangrijk om te beginnen met bepalen waar het bij jou vandaan komt. Volgens financieel therapeut Bari Tessler ligt de oorsprong van dit soort schuldgevoelens meestal in één van de volgende twee scenario’s:

1. Je hebt geld op een emotioneel beladen manier in je bezit gekregen, bijvoorbeeld door een erfenis; of

2. Je bent opgegroeid in armoede of in een financieel instabiele situatie

Het kan zijn dat jouw schuldgevoel bij het uitgeven van geld een andere oorzaak heeft. Als je het idee hebt dat het niet één van deze twee is, probeer dan te achterhalen waar het bij jou aan ligt. Dat kun je doen door al je overtuigingen op dit vlak te noteren.

Misschien vind je wel dat je het niet waard bent om iets te kopen, of heb je het idee dat je je toekomst vergooit als je geld uitgeeft. Schrijf gewoon eens alles op dat in je opkomt en kijk of je een reden of oorzaak kunt vinden voor je schuldgevoel.

Emotionele bagage

Als je jezelf wél herkent in het eerste scenario, dan kun je volgens Tessler last krijgen van een schuldgevoel, omdat je het idee hebt dat je meer hebt dan anderen. En dat dat misschien wel oneerlijk is.

Een manier om met dit schuldgevoel om te gaan, is door een bepaald deel van je geld apart te zetten, om dat vervolgens te besteden aan het verbeteren van je eigen leven én dat van de mensen om je heen.

Misschien is er wel een goed doel dat je aan het hart gaat, zou je willen investeren in je eigen toekomst of kun je er iets mee doen voor je familie.

Zorg ervoor dat je iets vindt waarvoor je je geld kunt gebruiken en waarmee jij extra betekenis aan je leven kunt geven.

Armoede

Misschien herken je jezelf wel meer in het tweede scenario; waarbij je gewend bent om vooral geen geld te hebben. Je moest elk dubbeltje omdraaien en doet dat nog steeds.

Op zich is het natuurlijk helemaal niet verkeerd om zuinig te zijn en te blijven, ook als je meer te besteden hebt.

Het gaat echter mis wanneer je ook geen geld wilt uitgeven aan dingen die goed voor jou zijn. Wanneer je liever macaroni met ketchup eet, in plaats van een gezonde maaltijd, bijvoorbeeld.

Of wanneer je wél geld uitgeeft aan jezelf, maar niet aan anderen.

Een manier om hier overheen te komen is door je zuinigheid te waarderen, maar één of twee vlakken te kiezen waarop je er ook voor kiest om wat aan jezelf uit te geven. Voor de één is dat de kapper, voor de ander boeken. Of ga bijvoorbeeld af en toe eens naar de sauna of uit eten met je vriend(inn)en.

Werk met een plan

Waarschijnlijk gaat dit niet zomaar in één keer. Je bent immers gewend om iets op een bepaalde manier te doen. Toen ik nog full on in zuinige modus zat, vond ik het zelf erg moeilijk om daarin een balans aan te brengen. Het is makkelijker om gewoon aan niets onnodigs geld uit te geven, dan om bewust te kiezen. Tegenwoordig doe ik dat wél en ik moet zeggen: dat voelt veel fijner.

Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om zuinig te doen met de boodschappen, om vervolgens geld uit te kunnen geven aan een mooie reis. En tegelijkertijd vind ik bijvoorbeeld gezond en verantwoord eten (soms met vriendinnen) weer belangrijker dan elk seizoen nieuwe woonaccessoires.

Als je ervoor kiest om aan bepaalde aspecten van je leven meer uit te geven, dan is het natuurlijk wel belangrijk om die dingen ook op te nemen in je budget. Wat zet je ervoor apart en wat betekent dat voor je budget?

Vervolgens is het een kwestie van doen. Begin gewoon met dat beetje geld dat je apart zet voor jezelf. Je hoeft het nog steeds niet over de balk te smijten, maar als je denkt dat iets jouw leven kan verbeteren en je hébt het geld, dan is het ook helemaal niet verkeerd om dit zonder schuldgevoel te kunnen uitgeven.

Heb jij weleens last van schuldgevoel rondom geld uitgeven? Waar denk je dat dat bij jou vandaan komt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
  1. Ik denk dat voor mij – en veel mensen die bezig zijn met FIRE/HOT – de oorzaak van schuldgevoel is dat je vindt dat je het beter moet doen, dat je nog verantwoorder met je geld om moet gaan. Ik merk dat ik soms echt moeite heb met latte-factor-achtige uitgaven, al doe ik die dan maar een paar keer per jaar.

  2. herkenbaar.. vooral als we dan weer meer uit geven dan vooraf bedacht voor die maand (terwijl ik het al ruim neem..) vaatwasser is t ook aan t begeven.. wil die helemaal nog niet vervangen.. pas een jaar of 5 oud en bevalt verder prima.. (maar een sproeiarm breekt af en een gelijker van de la met kopjes.. tja… ) past niet in mn plan dus baal ervan. geen schuldgevoel perse, maar baal er wel van als we zulke kosten moeten maken. ook al kan het.. t uitgeven aan in dit geval een vaatwsser betekent dat we het niet kunnen investeren of aflossen… en dat doe ik toch liever met t inkomen wat overblijft na vaste lasten enz. maar ja dure maanden soms 😉 toch ook altijd wel blji dat het zonder problemen kan

  3. Beste dertiger,

    Je kunt ook nieuwe onderdelen bestellen voor je vaatwasser. Bespaart je de aankoop van een nieuwe. Kijk maar online.

  4. Heb alleen moeite net de aankopen waarvan ik achteraf denk dat geld had ik beter kunnen besteden. Bv weer eens geen tasje mee naar de winkel. Al is t vaak maar tien cent toch kan ik daar enorm van balen. Of erachter komen dat er geen fles drinken meer in de auto ligt. (Ik probeer standaard een fles sap te hebben liggen voor over

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.