Boeiende Nederlandse boeken over financieel onafhankelijk worden

Nederlandse boeken financieel onafhankelijk personal finance

Momenteel zit ik helemaal in de serie over de Zeven Zussen. Ik had nog nooit van deze boeken gehoord, tot ze ineens veelvuldig in de LLMM-Facebookgroep werden genoemd op de vraag: “Welk boek ligt er bij jou op het nachtkastje?” Helaas ben ik niet de enige die ze leest, want steeds als ik er eentje bij de bieb aanvraag, zijn er tig wachtende voor me. Gelukkig kan ik me tijdens die ‘wachttijd’ ook prima redden, want zoals je op de foto ziet, heb ik heb nog talloze boeken over personal finance en mindset om te lezen.

Een aantal van deze boeken heb ik hier wel eens gedeeld. In reactie daarop kreeg ik de vraag of er ook niet wat leuke NEDERLANDSE boeken waren over financieel onafhankelijk worden en personal finance.  En die zijn er natuurlijk. Ik zet er hier een aantal voor je op een rijtje.

Waarom zou je boeken lezen?

Er zijn mensen die vrijwel nooit een boek lezen. Daar kan ik me weinig bij voorstellen; als kind was ik al dol op het lezen van boekjes. Dan vermaakte ik me urenlang met boeken uit de serie van Het Praathoedje, of één van de vele W. G. van der Hulst-verhalen die bij ons in de kast stonden.

Dat is eigenlijk nooit veranderd. Soms had ik wel wat minder tijd voor lezen en moest ik er wat meer bewust tijd voor inruimen, maar er gingen nooit jaren voorbij waarin ik bijna niets las.

Het leuke van boeken lezen vind ik dat je er ontzettend veel van kunt leren. Als kind kan het je helpen je concentratie te verbeteren, je woordenschat te vergroten, je creativiteit te stimuleren en zelfs je analytische vermogen te verscherpen. En voor volwassenen geldt dat natuurlijk ook. Bovendien is het heerlijk om je soms even in een andere wereld te wanen.

Sommige boeken kunnen je leven zelfs veranderen. Soms is het één zinnetje waardoor je dingen ineens heel anders gaat bekijken. Die ervaring heb ik meer met non-fictie boeken.  Een aantal daarvan zet ik hier graag voor je op een rijtje!

Als je er meer over wilt weten of ze rechtstreeks wilt bestellen, kun je op de titel klikken.

Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

Als je deze nog niet gelezen hebt: gewoon doen. Het is geen hoogdravend literair werk, maar de boodschap is duidelijk: door je hypotheek af te lossen, creëer je meer vrijheid voor jezelf. Daardoor zou je bijvoorbeeld eerder kunnen stoppen met werken.

Ik las dit boek toen ik al even bezig was met het extra aflossen en het heeft mij gesterkt in mijn plan. Met succes; uiteindelijk loste ik in zo’n 3 jaar tijd ongeveer 70.000 euro af op mijn hypotheek, waardoor ik mijn huis zonder restschuld kon verkopen (terwijl ik toch voor 200.000 euro het schip in ging…).

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Als je aan een miljonair denkt, dan denk je misschien stiekem wel aan iemand in een flitsende auto, strak pak en een héél druk leven. Het liefst met een verhaal waaruit blijkt dat snel rijk worden écht kan.

En weet je, snel rijk worden kan ook wel. Snel arm worden ook. Maar daarvoor moet je dit boek niet lezen. Dit boek vertelt hoe je op een hele saaie manier genoeg geld kunt verdienen om van je vermogen te kunnen leven.

Schrijver Oeds-Jan Postma legt al zo’n 20 jaar structureel geld apart in indexfondsen. Hij heeft een hele gewone baan en leeft zuinig om voldoende geld over te houden om dat te doen. En daardoor was hij rond zijn 44e al miljonair én ontving hij genoeg geld uit zijn beleggingen om te kunnen stoppen met werken. Niet dat hij dat doet, maar het kán wel.

Voor mij een mooi voorbeeld van slow and steady wins the race, precies zoals ik het ook aanpak met mijn eigen beleggingsportefeuille.

Waar doen ze het van? – Erica Verdegaal

In 2013 schreef ik hier al eens over. De eeuwenoude vraag: waar doen ze het van? Zie je je buurman weer in een nieuwe auto rijden, terwijl die – voor zover jij weet – geen baan heeft.

De strekking van haar verhaal is dat rijk zijn geen luxe meer is, maar bittere noodzaak. Dat we steeds meer voor onszelf moeten gaan zorgen en dus lekker moeten doorsparen. Ons niets aantrekken van verhalen over dat de economie crasht als we niet met z’n allen gaan kopen, maar gewoon lekker sparen voor onze eigen vrijheid.

Je gaat hierdoor anders kijken naar geld uitgeven; is dat eigenlijk wel zo prettig? Of is het juist veel fijner om het bij je te houden? Absoluut een leuke als je ook wat aan je money mindset wilt werken!

Rijke pa, arme pa – Robert Kyosaki

Dit is eigenlijk geen oorspronkelijk Nederlands boek over financieel onafhankelijk worden, maar het is wel verkrijgbaar als Nederlandstalige versie. Dit verhaal – want het schijnt niet waargebeurd te zijn – vertelt over Robert en zijn vriend Mike, en hun beider vaders. De vader van Robert is leraar, hecht veel aan de invloed van de overheid en vindt ondernemers en kapitalisten maar niets. De vader van Mike ís zo’n kapitalist en laat Robert ook de andere kant van de medaille zien.

Wat ik hierin heel interessant vind is het verschil tussen geld uitgeven aan dingen die (meteen) minder waard worden of geld uitgeven aan dingen die je geld gaan opleveren.

Ik gaf mijn geld vooral uit aan de eerste categorie, ook al dacht ik soms (lees: met een huis) dat het anders was. Tegenwoordig reserveer ik maandelijks ook geld voor dingen die me geld kunnen opleveren, mijn investeringen.

De aanpak en adviezen van Kyosaki vind ik soms wat té risicovol, maar dit onderscheid leren maken en toepassen in je leven vind ik wél ontzettend waardevol. Daarvoor zeker een aanrader!

Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

Deze is hier ook al een keer langsgekomen. Timothy Ferris is het prototype van een ‘nieuwe ondernemer’. Hij doet alles via internet en heeft zijn bedrijf zo ingericht, dat hij eigenlijk zelf geen bal meer hoeft te doen. Vrijwel alle werkzaamheden zijn geautomatiseerd of uitbesteed. Daardoor kan hij zijn dagen doorbrengen met dingen die hij leuk vindt: mediteren, yoga, z’n podcast maken, nieuwe dingen leren en reizen.

Het mooie aan dit boek vind ik dat het je laat zien wat er mogelijk is. Maar: het vraagt ook wel een beetje om lef en eigen verbeeldingskracht.

Je moet wel willen uitbesteden. En misschien vind je ondernemen via internet wel helemaal niets. Toch ontzettend leuk om te zien hoe het aantal uren dat je werkt niet per se in verhouding hoeft te staan tot wat je verdient.

Aan de ene kant weet je dat misschien al wel – want wie krijgt er nu wat ‘ie verdient? – maar dat werkt dus ook andersom. Je kunt ook gewoon een fulltime salaris verdienen met een parttime baan.

Steeds Leuker – Jelle Hermus

Deze is hier ook al een keer voorbij gekomen. Het boek van Jelle gaat vooral over hoe je je leven in kleine stapjes steeds een stukje leuker kunt maken. Daarin heeft hij ook aandacht voor geld en hoe het besteden van dat geld invloed kan hebben op je kwaliteit van leven.

Hij werkt bijvoorbeeld het liefst toe naar zo laag mogelijke lasten, zodat hij financiële ruimte heeft om maandenlang op een tropische locatie aan zijn boek te werken. En hij investeert misschien in dunne, sneldrogende kleding voor op reis, maar heeft geen 80 verschillende outfits in zijn kast hangen.

Het mooie van dit boek vind ik dat het eigenlijk alle aspecten van het leven wat meeneemt, precies zoals ik dat hier ook probeer te doen. Alles heeft met elkaar te maken; hoe jij omgaat met je geld, heeft invloed op je geluksniveau. Maar hoe je omgaat met je spullen, je tijd en je energie óók.

Je geld of je leven – Rob van Eeden en Hanneke van Veen

De PDF-versie hiervan kun je downloaden op mijn pagina met favorieten. Dit is de Nederlandse vertaling van het boek ‘Your Money or Your Life’ van Vicki Robin, waarvan onlangs nog een herziene editie uitkwam.

Wat ik van dit boek heb geleerd is dat geld gelijk staat aan tijd. Als je per uur 10 euro verdient, dan kost een broek van 50 euro je dus 5 uur van je leven. Dat lijkt misschien op zich niet veel, maar blijkbaar hebben vrouwen gemiddeld 103 kledingstukken in hun kast liggen. Als die allemaal 5 uur hebben gekost, sta je voor de complete inhoud van je kledingkast dus 515 uur = bijna 13 fulltime weken te werken.

Koop je meer en nieuwe kleding, dan komen daar weer uren bij. En dan hebben we het nog niet eens over aankopen als een auto of een huis.

In principe is geld eindeloos; het is er altijd en je kunt altijd meer verdienen. Maar je tijd is niet eindeloos. Zolang tijd en geld nog aan elkaar gekoppeld zijn – bijvoorbeeld omdat je je arbeid in uren ruilt voor geld – is het wél eindig.

Think and Grow Rich – Napoleon Hill door Michael Pilarczyk

Ook weer een boek dat oorspronkelijk in het Engels is uitgebracht, maar een paar jaar terug voor de Nederlandse markt is bewerkt door Michael Pilarczyk.

Dit is echt een klassieker, waarin onder meer onderwerpen als de wet van de aantrekkingskracht aan bod komen. Het vertelt hoe de manier waarop je denkt leidt tot succes, of mislukkingen.

Dit boek werd al in 1937 voor het eerst gepubliceerd en inmiddels zijn er al meer dan 70 miljoen exemplaren van verkocht. Destijds heeft Napoleon Hill de teksten geschreven om Amerika te helpen weer uit de economische crisis te komen, maar ze bleken nog steeds heel toepasselijk te zijn.

De kern van het verhaal is dat alles wat je kunt bedenken, ook kan worden uitgevoerd. Dus als jij kunt bedenken dat je succesvol gaat worden, dan kun je dat ook worden. Een ontzettend interessant boek als je meer wilt weten over én doen met de kracht van je brein.

Geld en gedrag – Dan Ariely

Eentje die ik regelmatig aanhaal in artikelen op deze website. Dit boek vertelt hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken. Oftewel: eigenlijk doen we als mensen heel veel dingen op gevoel, zeker als het gaat om geld. We denken dan verstandig bezig te zijn, maar in feite is ons rationele brein allang uitgecheckt.

Als je weet wanneer dat gebeurt – en blijkbaar lijken we daarin erg op elkaar – dan kun je daarop ook actie ondernemen.

Het leuke aan dit boek is dat het heel herkenbaar is en eigenlijk op bijna elke pagina wel weer verrassende nieuwe inzichten oplevert. En het geeft gewoon hele praktische tools om dus niet ten prooi te vallen aan emotioneel uitgeven!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En zo zijn er nog véél meer…

Natuurlijk zijn dit lang niet de enige boeken die de moeite waard zijn. Collega-blogger Renée schreef Duur Huis, Nooit Thuis, Annemarie van Gaal schreef onder meer Succes (maar ook talloze andere boeken over personal finance), Gerhard Hormann breidde zijn repertoire nog enorm uit en dan heb je natuurlijk ook nog de boeken van Marieke Henselmans.

En wie weet kan ik ooit mijn eigen boek óók wel aan dit lijstje met personal finance boeken toevoegen!

Wat is jouw favoriete Nederlandse boek over financieel onafhankelijk worden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Mooie leeslijst heb je samengesteld voor je bloglezers! Ik heb de meeste al gelezen (sommige zelfs 2x) en enkele al cadeau gegeven aan mensen. Ik zal ook zeker eens kijken naar de boeken van Jelle Hermus en Oeds-Jan Postma, bedankt voor de tip.

  Het boek Rich Dad Poor Dad was in 2010 voor mij de inspiratie om te stoppen met al mijn geld uit te geven aan luxe spullen en reizen en te beginnen met investeren. Ik ben hierdoor inmiddels al voor ongeveer 40% financieel onafhankelijk!

 2. Ik vond het boek Aldiklanten destijds bijzonder leuk. Toen kwam ik nog nooit bij de Aldi omdat ik volgens mij een beetje een snob was, en ik vond dat boek een eye opener. Lezen is overigens geweldig vind ik. Het verbreedt je horizon!

 3. het boek van Renée Lamboo heb ik hier in de kast, heerlijk boek om te lezen. Ik heb een e-book van Rich Dad, Poor Dad maar die moet ik nog lezen.
  Ik volg vooral blogs en wat sites als deze voor inspiratie, af en toe kijk ik YouTube (Dave Ramsey) en luister ik podcasts (PorteRenee)
  ‘Het miljonairsbrein ontrafeld’ schijnt ook een goed boek te zijn, die staat nog op mijn lijst.

 4. Ik heb er pas zo weinig gelezen dat ik nog lang niet kan zeggen welke mijn favoriet is. Maar thanks voor de tips, ik zie er al een paar tussen staan zo uit mijn hoofd waarvan ik zeker weet dat ze nog niet op mijn lijstje stonden, dus binnenkort tussen de verhuistroep maar even mijn lijstje zoeken en aanvullen!

 5. Ik ben begonnen met de “Millionaire Teacher”, een aanrader als je wilt weten wat de kracht is van index fondsen zoals Vanguard. Het boek “The richest man in Babylon” komt uit 1920 maar is nog steeds actueel en legt goed uit wat rente-op-rente kan doen. Rich dad, poor dad staat ook bij mij bovenaan, dat vond ik een echte eye-opener.

 6. Oh leuk, ik ga eens kijken wat er allemaal te vinden is bij mijn bibliotheek. Ik heb alleen “Je geld of je leven” in mijn boekenkast staan. Bedankt voor de inspiratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.